01 september 2009

Didi Kempot – Pop Jawa

didi kempot
Didi Kempot is een zanger afkomstig uit Solo - Midden Java. Hij is al heel lang erg populair bij de Javaanse Surinamers in Nederland zowel als in Suriname. Hij treedt minstens 1x per jaar in Suriname open trekt daar volle zalen. In Solo was hij volslagen onbekend totdat hij met het lied “Solo Balapan”op de markt kwam een nummer dat in Indonesië ook landelijke bekendheid verwierf. Een buurman van mij in Solo vertelde mij jaren geleden dat hij veel zaken deed met Javaanse Surinamers. Er komen af en toe van deze mensen naar Solo die op zoek gaan naar hun roots. Veel van deze Javaanse Surinamers hebben voorvaderen die in Wonogiri en omgeving met vaak valse beloften als koelie zijn geworven en op transport naar Suriname zijn gesteld. Die mensen wisten vaak niet wat hun overkwam. De Javaanse cultuur is in Suriname nog heel sterk. De mensen spreken Ngoko, dat is laag-Javaans onder elkaar, ook spreken ze Nederlands. Als ze naar Java komen kunnen zij zich heel goed in het Javaans redden, echter zij spreken geen Bahasa Indonesia, dat is van na hun tijd. Van 1890 tot aan het begin van de 2e wereldoorlog werden er 32.000 Javanen als koelie voor de suikerplantages aldaar verscheept. Na de onafhankelijkheid van Suriname zijn veel van deze Javaanse Surinamers naar Nederland gekomen, echter niet zoveel als van de andere bevolkingsgroepen in Suriname. Een Javaan hecht zich sterk aan de grond waar ze wonen, velen hebben een goed leven in dat vruchtbare land, waar zij in de landbouw werken. Er wonen er velen in het district Nickerie, welke naam een verbastering is van “Negeri”. Een Javaan heet in Surinamer een Jampa wat afkomstig is van het woord Jampanesie uit het Sranang Tongo (Surinaams). Veel mensen op java hebben van hun landgenoten in Suriname gehoord. Het is altijd weer leuk om te horen waar zij denken dat Suriname ligt. Sommigen denken dat Suriname in Europa, nl. in Nederland ligt en anderen denken weer dat Suriname in de VS ligt als je uitlegt dat het land in Amerika Selatan (Zuid-Amerika) ligt. Ze hebben nog nooit een wereldkaart gezien en zeg je maar “dekat Brasil’ dan hoor je “Ya, ya”.

Terug naar Solo, van die buurman van mij hoorde ik de naam Didi Kempot, een Solonese zanger die volslagen onbekend was in Solo maar wereldberoemd bij de Javanen in Suriname en in Nederland. Hij ging regelmatig op tournee aldaar. Mijn buurman deed zaken in batik en cd’s die via Nederland naar Suriname werden geëxporteerd. Didi is in 1966 te Solo geboren als zoon van de cabaretier Mbah Ranto. Hij is een broer van Mamik Podang een bekende cabaretier uit de groep “Srimulat”. Dat Didi mateloos populair is onder de javaanse Suri’s blijkt wel uit het volgende citaat: “Je mening dat Didi Kempot een god is deel ik wel met je! Toch is Didi Kempot geen Jampa, maar een persoon geboren en getogen in Indonesië, desondanks populairder onder de Surinaamse Javanen dan de Indische Javanen!” Indische Javanen, dat vindt ik een leuke.

didi kempot

Hier wat muziek van Didi Kempot:


Sewu Kuto – Didi Kempot


Ojo Sujono– Didi Kempot

Veel van de clips van Didi zijn te Solo opgenomen en zijn liedjes gaan ook vaak over Solo. Menir Sujono was de baas van de visumafdeling op het Kanim te Solo, zijn naam en handtekeing stat vele malen in mijn pspoort.


Didi Kempot - Stasiun Balapan

Met dit nummer werd Didi bekend in zijn eigen land, jaren nadat hij beroemd in Suriname was geworden. Hert leuke is dat het meeste van de clip niet op Stasiun balapan is opgenomen, maar op Stasiun Purwosari.


Didi Kempot Duet met de Bupati KRA Solo - 1000 Kutho

Didi met de Bupati van Karanganyar Rina Iriani. Een stinkend rijk wijf, echt Javaans slim. Zij is net voor haar tweede periode van 5 jaar als Bupati herkozen. Een paar maanden voor het aflopen van haar termijn als Bupati nam ze ontslag, om “kampanye” te voeren. Ambtenaren in functie mogen dat niet onder werktijd doen. Ze werd met glans herkozen, haar wakil-bupati is een vrij jongeman, dan denk ik ….vul maar in.

did kempot
Een foto van Rina Iriani

het soort vrouw waar ik bang van wordt, zeker door die geverfde wwenkbrauwen.


Didi Kempot-Karang Anyar

We zien het meer van Sarangan, met die speedboten die de schoonheid en rust van dit meer volledig verzieken. Alweer de Bupati met een zonnebril op haar kerudung, ik vraag me af waarom ze zingt, dat kan ze niet. Reclame voor haar kabupaten dat ze als een bedrijf exploiteeerd, het wordt er niet mooier op.


Geert Wilders krijgt les van Didi Kempot, zeer leerzaam dese.
Share |
Reacties

Leuk dit artikel over Didi. Dat hij bekender is in Suriname dan in Indonesie heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij die lagu jawa cq campursari liederen zingt, en die zijn heel populair bij de oudere mensen en de gewone Javanen, in dit geval Javaanse Surinamers, waaronder zich veel moslims begeven. Het is eigenlijk wel een beetje ouwerwetse muziek. Ik heb zelf wat cd's van hem en veel vcd opnamen. Draai ze momenteel zelden. Stasiun Balapan, SEWU KUTO en Cucak Rowo zijn heel bekende opnamen van hem.

Het is altijd weer leuk om te horen waar zij denken dat Suriname ligt. Sommigen denken dat Suriname in Europa, nl. in Nederland ligt en anderen denken weer dat Suriname in de VS ligt als je uitlegt dat het land in Amerika Selatan (Zuid-Amerika) ligt. Ze hebben nog nooit een wereldkaart gezien en zeg je maar dekat Brasil dan hoor je Ya, ya.

Hierop wil ik even inhaken, ya,ya.

In het verleden wanneer ik met Javanen in aanraking kwam hebben ze het vaak over Gullit en Rijkaard.

Conversatie met Indonesiers (Javanen) is (was) vaak heel moeilijk voor me. Wanneer ze doodleuk verkondigden dat, Gullit en Rijkaard, orang Indonesia waren dan knikte ik maar van ja.
Eerst ontkende ik hun bewering en moest ik hen vervolgens heel omstandig uitleggen waar Suriname lag, en dat het een kolonie was geweest van Nederland. Door hen maar gelijk te geven, versterk je hun "wij-gevoel", zijn ze trots, en je kunt niet meer bij hen stuk

Conversaties met veel Indonesiers moet je heel simpel houden. Je moet hen vooral niet uitgebreid gaan vertellen dat je het hele (ei)land hebt doorgereisd, in hotel die en die hebt gezeten, daar en daar bent geweest, bij meneer die en die 2 weken hebt gelogeerd. Of, een stokpaardje van"indische mensen", dat je vader in een jappenkamp heeft gezeten, vervolgens gevochten heeft op Bali en Lombok(!) en daar je moeder heeft ontmoet. Fout, helemaal fout.
Allemaal veel te moeilijk voor hen. Geef een antwoord dat past bij hun kennis.
Anders wordt een lang stilzwijgen je deel. :-))

Het zal me niks verbazen dat SAWA daar niet wordt geaccepteerd als Indonesier en later ook niet als gesprekspartner. Die kletst voor hen veel te moeilijk en te vermoeiend :-) Cerewet dia en dat voor een man.
01 september 2009 12:07:04
Rut Kulit en Frenk Ritsyykaart, echte Indonesiers inderdaad. Ik zei altijd dat ze uit een Javaanse boom in Suriname waren gekropen.

Inderdaad valt er niet met die mensen te kletsen, je kan beter zwijgen en een goed boek gan lezen, anders stomp je vreselijk af in dat land.

SAWA schrijft alleen als een slimme jongen als je jezelf verbaal met hem onderhoudt is het een echte Ayam kampung, onze Pahlawan kesiangan ;-)
01 september 2009 12:52:01
je kan beter zwijgen

Dat is een gouden regel. Ook zij die met een Javaanse zijn getrouwd moeten dat maar vooral goed in hun oren knopen :-)
01 september 2009 12:59:56
In de conversatie met den gemeenen Javaan valt vooral op hoeveel zij vragen. De aldus door hen verkregen informatie wordt zo snel mogelijk gebruikt om door te vertellen.
01 september 2009 13:36:24
D'r zit heel veel in deze Kempot topic.
Indische Javanen, dat vindt ik een leuke.

Zeker een leuke. In Suriname, en daar heb ik het over, wonen ook Hindoestaanse Surinamers. Die kwamen oorspronkelijk niet uit Java.
Ik kende er vroeger een aantal, nu ook enkele overigens die hier nog steeds in Nederland wonen.
In de 19e eeuw, was het zo dat de benamingen Indie-Indisch-Hindoeistisch wel eens samenvielen. Een tijdje geleden kwam ik de benaming indo-Surinamer tegen. Maar indo verwijst weer naar de Indus, de Hindus en naar de Hindoestaanse Surinamers.
Indo, Indisch verwijst hier dus niet naar de Javaanse Surinamers, mochten er een aantal dat graag willen, of niet willen, maar naar de Hindoestaanse.

Maar je zou toch weer eens moeten kijken naar dat woord "indisch", waar deze en gene zich graag mee labeled. Ik vrees met groten vreze dat dat Indisch toch naar India, Indie, Hindia, verwijst. En dat riekt naar Hindoes :-))

Indische Javanen in Indonesie verwijst m.i. naar de hindoe-javanen; tenzij iemand er een andere opvatting of zienswijze op na houdt.

In Nederland, en daar heb ik het nu over, ken ik geen indo's cq "Indische mensen" van Javaanse afkomst, laten we dat even niet vergeten, die met Didi Kempot weglopen.
Te Javaans misschien of te veel musliman?
01 september 2009 16:27:40
Terminal Tirtonadi vind ik een goede van Didi Kempot.
01 september 2009 17:20:35
ik heb overigens al weer iets nieuws ontdekt: congdut

http://id.wikipedia.org/wiki/Congdut

Dat is een kruising tussen keroncong, in het bijzonder langgam Jawa, en dangdut.
Een bekende vertolker van deze stroming is Didi Kempot

Langgam Jawa is voorzover ik het heb begrepen een soort kronconlied afkomstig uit Solo. Ik heb daarvan ergens een cd liggen van de grote Waldjinah.
05 september 2009 11:50:55
ik wil graag met didi kempot chatten.
02 februari 2010 03:36:34
Heleboel kleden zich als arabieren! Doen zo gelovig als wat maar als Inul staat te draaien met haar heupen zijn ze ineens niet meer zo vroom. Rennen ze als kippen zonder kop naar het podium.

Didi Kempot is allang niet meer zo populair als ie voorheen was. Een god was ie nooit geweest.
14 april 2010 00:34:57
Wat dat betreft zijn het net katholieken.
14 april 2010 12:23:59
Men kan over Didi Kempot zeggen wat men wilt, maar populair is hij en zal hij bliven. geloof mij nu maar. zelfs hele jonge kinderen zij gek op hem en dat heb je niet bij de voorgangers zoals mus mulyadi,waldjinah etc. Didi Kempot is de "Raja Camprsari ing Indonesi'". Zijn stem is opbeurend, strelend, troostend. Kortom, in alle situaties kan er naar hem geluisterd worden.
10 juli 2010 20:01:57
Waarom zoveel negatieviteit over Mas Didi Kempot, hij heeft tenminste de ogen van vele jongeren geopend om hun roots niet te vergeten.
wanneer het een zanger van andre komaf was geweest dan zou men anders piepen.
Hij is en zal altijd de man zijn die de javaanse muziek zo popuai heeft gemaakt.
En weet je, hij is zelf populair bij de niet javanen. dat heeft nog nooit een andere zanger eerder voor elkaar gekregen.
10 mei 2011 15:25:40
Didi kempot vormt een belang voor de surinaamse en nederlandse javanen om hun roots niet te vergeten door met troost te zingen is didi kempot een soort michael jackson naar mijn mening is hij dat gewoon met woorden zingt hij in gedachtenis broeders en zusters ik zal leiden en brengt je veilig thuis....indonesiah
06 mei 2012 00:25:51
ik vind dandut ook heel mooi maar waarom spelen de javanen in suriname geen dandut of dandut in het surinaamse taal zou wel mooi klinken bijvoolbeel van nita thalia
29 juli 2012 04:10:26
De Javanen in Suriname houden van Didi Kempot niet om zijn Dangdut of Campursari liederen, maar meer van zijn rustige (lees > Soul - Andre Hazes achtige-- Levens-Pop Jawa) liederen. En niet alleen de oudere generatie Javanen in Suriname houden van zijn (soort) muziek, ook de jongeren luisteren graag naar Didi Kempot. Veel Indonesisiche zangers en zangeressen waren in de jaren 70 al Didi Kempot voor....het geven van shows in Suriname...Denk aan Mus Mulyadi, Waljina, Enny Kusrini, Deasy Arisandi, Titiek Sandora, Ervinna, Emmilia Contessa, Eddy Silitnga en in het bijzonder Jadi S. (mijn favourite artiest). Zoek deze artiesten op youtube en je zult merken dat vele Javanen uit Suriname (uit mogelijke nostalgie) veel liederen van bovengenoemde artiesten op youtube posten. En men kan gelijk zien dat er bijna geen ene Dangdut lied erbij staan.
24 maart 2013 10:58:30
Ciklan: Er zijn wel degelijk dangdut nummers, wij waren ons op dat moment niet van bewust. Het gaat ook om de inhoud van de liedjes, die man kan zo treffend iets brengen dt jij je afvraagt als het hem ingefluisterd is.
Hij is ook heel eenvoudig en lijkt de schijn niet op na te houden. Alle EER aan Didi Kempot, omdat door hem velen naar de javaanse muziek zijn gaan uisteren.
Behalve surinamers (wel en niet jav.) ken ik ook mensen die alleen bij het horen van zijn stem fan geworden zijn en deze mensen kennen de javaan helemaal niet alleen dat er land bestaan dat Indonesië heet.Dat zegt al heel wat over de persoon.
20 oktober 2014 12:57:52
Indonesise Karaoke met nmuzeiek die hier 20 jaar geleden populair was
16 juni 2015 11:12:45

Uw reactie

: :

Reacties worden eerst beoordeeld alvorens te verschijnen.