02 juni 2010

Wat is Indisch?

Wat is Indisch?
"Wat is Indisch?" een korte vraag waar ik geen antwoord op geven kan, en met mij velen, vooral mensen die zich Indisch noemen, maar eigenlijk niet weten wat dat inhoudt. Dat wordt wel heel erg duidelijk als je deze vraag aan Google stelt, waar menoverigens ook veel antwoorden op de vraag vinden kan, dat moet een hele geruststelling voor die Indischen zijn. Of niet natuurlijk, want als men op Indische sites leest heerst er een hoop onzekerheid over deze materie. Men noemt zich Indisch dat afkomstig is van Indische Nederlander of Indo dat weer kort is voor Indo-europeaan. Een Indische Nederlander hoeft geen Indo te zijn, maar Indo’s noemen zich graag Indisch. Die Indischen delen zichzelf graag in generaties in, dat is tegenwoordig generatie 1 tot en met 4, ook op dit gebied bestaat er grote onzekerheid. De eerste generatie heeft daadwerkelijk in Nederlandsch Indië en/of Indonesië gewoond, nou zullen er niet veel meer zijn die Indië nog echt gekend hebben. Dat land hield 1942 op 8 maart formeel op te bestaan bij capitulatie voor de Japanse bezetter, nu 68 jaar geleden. De kinderen die meekwamen werden de 2e generatie genoemd, maar ook de kinderen die later in Nederland werden geboren en Ind(ones)ië alleen maar uit verhalen van hun oudere familieleden kenden. Sinds mijn jeugd heb ik altijd vrienden gehad uit de eerste generatie, zij die het land nog daadwerkelijk hebben meegemaakt, dat stamt al uit mijn vroegste jeugd en heeft er op een gegeven moment toe geleid dat ik zelf Indonesië ben gaan ontdekken. Op Indische fora, dat zijn er heel wat want ze zijn gek op kletsen zie je wel eens vragen gesteld worden waarin iemand verteld dat ie een “halve Indo”is, zoiets kan natuurlijk niet, je bent Indo of je bent het niet. Al heb je maar een paar druppels Indonesisch, of moet ik zeggen Indisch, bloed dan ben je al Indo.

Indisch

Momenteel hebben we in Nederland ongeveer een half miljoen mensen die zich Indisch of Indo noemen, de meesten doen dat niet want vinden hun afkomst niet interessant genoeg, beter gezegd de gewoonste zaak van de wereld. Er is echter een harde kern die dit stug vol blijft houden. Het verwonderlijke is dat dit vaak de cucu (kleinkinderen) zijn die terugvallen op de verhalen en gewoontes van opa en oma. Ze gaan zelfs zover dat ze beweren een eigen cultuur te hebben, ofschoon in Nederland geboren en ook de Nederlandse nationaliteit te bezitten. Hun voorouders die in Indië woonden gedroegen zich in veel gevallen nog Nederlandser dan de Nederlanders, spraken perfect en accentloos Nederlands. Nu willen de kleinkinderen ineens de kampunggewoontes die voorheen niet bon ton waren in ere herstellen en dat hun “cultuur” noemen. Het zijn vaak gevoelens van ongenoegen met de moderne maatschappij, het gezoek naar een identiteit om je aan vast te houden en je te kunnen onderscheiden van anderen zo van “Kijk mij eens ik ben toch wel zeer speciaal.”Mensen schijnen dat nu eenmaal nodig te hebben, aan een paar druppels bloed worden spectaculaire verhalen opgehangen, afwijkende gewoontes tot cultuur verheven.
indisch?
Helaas vertoond die cultuur geen homogeniteit, want het is een gado-gado van zaken die van her en der vandaan zijn geplukt. Vaak worden onderdelen van de Javaanse cultuur gemengd met hetgeen in de polder gebruikelijk is en daar wordt een etiket “cultuur”op geplakt. Ze kennen het verkeerd om schillen van een appeltje of een mango, de laatste vrucht wordt consequent manga genoemd, het zitten met een kussen op je schoot, dat oorspronkelijk tegen het zweten was bedoeld. Het bezitten van een aantal flessen water in het kleinste kamertje, de zgn. botol cebok om het achterwerk te spoelen na een grote boodschap. Het overdreven beleefd en niet to the point zijn, om zaken heen draaien en zacht spreken, allemaal zeer Javaanse gewoontes. Het geloof in spoken en andere “stille krachten”, al in plaats van genoeg of afgelopen zeggen, en baaien voor douchen doch dit zijn vaak gewoontes van de oudere generatie. Eigenlijk allemaal wel leuke dingetjes die vrij onschuldig zijn, maar echt te weinig om een cultuur te noemen. Een cultuur zonder taal, zonder land, want het land waar die cultuur van afkomstig zou zijn bestaat niet meer. Je ziet op Indische sites wel eens gebrabbel in een soort kleutertaaltje dat pecuk (petjoh) genoemd wordt, dat is inderdaad een Creoolse taal, maar er zullen er nog weinigen zijn die deze taal beheersen. Wat er gedaan wordt is het Nederlands krom uitspreken en vermengen met de paar woordjes Maleis die men nog kent of heeft opgevangen, dat wordt dan taal genoemd.

Indisch?

Dan kennen ze nog de eindeloze gesprekken over eten, Indisch eten wel te verstaan. Indisch eten is hetzelfde als Indonesisch eten, hoewel er enige zaken zijn die niet in Indonesië gegeten worden zoals de erwtensoep met sambal of de spekkoek, de Indische speculaas. Doch als ik Heinz tomatenketchup in de erwtensoep doe heb ik dan een Amerikaanse maaltijd? Afkomst en kleur zijn ook belangrijk. Vaak hoor je een Indische roepen “Mijn moeder of Oma was een Raden, we zijn van adellijke afkomst”. Hier moet ik altijd vreselijk om lachen en aan de soesoehoenan van Solo Paku Buwono X denken. Zo een soesoehoenan moet vruchtbaar zijn, want als hij dat is is het volk het ook, dus veel mooie meisjes proberen, op Java geldt hoe witter hoe mooier, dus kwamen er Indo-meisjes snel in aanmerking voor een nachtje soesoehoenan. Zijn schoten waren vaak raak en zat zo een meisje met kip. Omdat al die moedertjes en kindertjes niet in de kraton konden wonen, dat was alleen aan de allermooisten en de allerliefsten voorbehouden, werden ze met een eretitel zoet gehouden, eer is heel belangrijk op Java. Ik weet niet of de titel Raden erfelijk is. Dan de huidskleur, in Indonesië zijn wit uitgevallen kindertjes zeer geliefd, dat was vroeger bij de Indische Nederlanders ook zo. Echter er is tegenwoordig zoveel melk bij de koffie gedaan dat het drankje geen koffie meer genoemd mag worden. In Indonesië wonen ook veel Indo’s, veel en veel meer dan in Nederland. Daar is vaak het omgekeerde zichtbaar want gooien ze er steeds meer koffie bij. Hoewel er worden nog dagelijks veel echte Indo’s geboren, ant vele meisje trouwen met een bule, een blanke, dat is “in”. Een (bij)naam die veel bij Indo’s voorkomt is Boelie.

Indisch?


Wat ook altijd leuk is om te zien zijn de lijsten met bekende of beroemde Indo’s. Die zijn er waarschijnlijk om over dat eeuwige minderwaardigheidscomplex af te komen. Dat is iets dat ze ook uit de Javaanse cultuur hebben overgenomen. We zien dan Anneke Grönloh, John Heitinga, de vrouw van Rafael van der Vaart, Winnie Sorgdrager en meer van die beroemdheden voorbij trekken. Als men zich wil verbazen over wat voor sprookjes er allemaal onder die uitgesproken Indo’s circuleren dan moet men maar eens een zoektocht over het internet ondernemen. Bij Hyves zijn er veel afdelingen voor Indo’s. Ook de derde generatie roert zich hevig in hun zoektocht naar hun identiteit en hun wortels, of “roots”zoals dat tegenwoordig graag wordt genoemd.

Hierbij enige links:

Het Indisch4ever weblog , dan is er het Indonesische actieforum . Beide sites overlappen elkaar en brengen nieuws, nieuwtjes en meningen uit Indo en Nesië. Verder hebben we Onze Plek , de naam zegt het al. De enige site op dit gebied die ik te pruimen vind is Indisch 3.0 , dat staat voor de derde generatie. Dit is een vlotte moderne site terwijl er van de eerste drie een echte Tempo Doeloe-uitstraling uitgaat. Er wordt veel over het onrecht dat de Indo’s is aangedaan geschreven en gediscusseerd. Wat heel erg leuk is om te constateren dat Indo’s het in het algemeen niet eens met elkaar zijn. Dat wijten ze zelf aan de lange tenen die ze schijnen te hebben. Zou leuk zijn als ze eens allemaal in sandal jepit naar een pasar malam kwamen. Overigens komen we op al de genoemde sites de bekende schrijvende clown Surya Atmadja, hier SA geheten, tegen, vaak gebruik makend van de naam Om Sid. Hij voelt zich niet thuis bij Nederlanders, misschien ook niet in Nederland dus gedraagt hij zich maar als Indo, het zal je Om maar wezen. Of is hij commandant van de vijfde colonne die Indonesiers van Indo's wil maken?

Share |
Reacties

Pak Londoh yth,

We weten dat frenologie afkomstig is van het Griekse frenos-logos

Filosofie van filos (philos)-sofos.

Philadelphia van filous/fili (meervoud van filos) - adelphia, en adelphia betekent broeders en zusters.
.
Gynaecologie komt van het Griekse junaika - logos

Indonesie van indos (indoi/indi [Indier] cq hindous denk aan Hindi of aan de rivier de Indus) - nisoi (uitgesproken nisi)

Dan moge het duidelijk zijn dat indonesie betekent: de indische eilanden of indische eilandengroep.

Laten we daarover niet moeilijk doen, maar ik begrijp de verwarring wel ;-)
02 juni 2010 10:48:56
Een stukje petjoh: "Die knappe "tante" pramugari (stewardess) van de reclame op TV was er ook...................yiiiiiiiii, ngeri loh, zo knap is zij en haar stem precies selendang sutra, zo zacht en fijn. IK meteen maar weer een kue lapis en kue surabaya extra gegeten. Je moet toch wat, anders de tangan gelitis, payah dese." ;-)
02 juni 2010 21:00:54
Pak,

Hoewel dit geen petjok is maar anstiel, herkende ik een woord, ngletis, dat ik zo af en toe ook gebruik(te). Onwillekeurig dacht ik ook aan mijn moeder die dat woord gebruikte wanneer een kind weer met zijn fikken overal aankwam.

Indisch?

Moet je van de 3e generasi verwachten dat ze ook zo spreekt of schrijft als de persoon die je citeert. Ik dacht van niet!

Waartegen ik bezwaar maak is dat veel indo's , die harde kern, je willen doen geloven dat ze uit twee helften bestaan. De ene helft bevindt zich dan in de indonesische (Indie) de andere in de Nederlandse cultuur.

Ook dat ondefinieerbare en ongrijpbare indische en/of indo gevoel kan ik niet plaatsen. Dat komt bijvoorbeeld op wanneer je krontjongmuziek hoort, door de pasar malam loopt en al die exotische geuren ruikt, al die exotische klanken hoort en al die exotische dingen ziet.

Of dat nu typisch indisch is ?

Hoe staat het dan met de indonesiers in Nederland?
Hoe zouden zij zich in dezelfde situatie geplaatst voelen.
Indonesisch?

Of moet je perse in Indie hebben gewoond, de Bersiap, de Jappenkampen en de grote oversteek hebben meegemaakt?
In dat geval, dat is zo exclusief, kun je de 2e, 3e, 4e generatie volledig uitsluiten van dat Indisch gevoel

Mij dunkt dat Pak Londoh in zijn sandal jepit, voor zijn computerscherm, tijdens het schrijven van een stukje over indonesie, bij het genot van een stukje dangdut muziek, ook denkt aan froeher daar in Solo en dat bepaalde gevoel naar Indonesie bij hem opkomt.

En ook dat, kan ik zeker niet Indisch noemen.

Dat is gewoon Sehnsucht, heimwee ;-)
03 juni 2010 00:00:14
Ed Vos schreef: Waartegen ik bezwaar maak is dat veel indo's , die harde kern, je willen doen geloven dat ze uit twee helften bestaan. De ene helft bevindt zich dan in de indonesische (Indie) de andere in de Nederlandse cultuur.

Ik haal nog maar even een oud theorietje van zolder, iets dat ik ooit had geschreven maar kreeg toen veel Indisch over mij heen. Je leest vaak onze cultuur is een mengcultuur, wij hebben het beste uit twee werelden in ons. Dat vind ik opschepperij. Want als er mensen geboren worden met het beste van twee werelden in zich, dan zien er ook mensen met het slechtste uit twee culturen het levenslicht. Of met alleen de ene cultuur in zich, dus gewoon Nederlander of Indonesir, de andere helft doet niet mee. Ik zelf ben ook een kind van twee Europese culturen, ik ben echter in Nederland geboren en voel me daardoor Nederlander. Ik weet zeker dat als ik in Indonesi geboren zou zijn ik mezelf Indonesir zou voelen.
03 juni 2010 08:58:34
Zeer interessant!

Vorige week vroeg ik aan het kind van een vriendin van mijn vrouw, zij zit op de basisschool (2e groep) of zij Nederlandse was. Ja zo nieuwsgierig was ik.

Ja, zei dit snuggere kind "Maar ook Indonesisch". Haar vader is Hollander, haar moeder Indonesische, en ze gaat om de paar jaar op vakantie naar Indonesie.

Ik stond verbaasd te kijken.
Voor mij het onomstotelijk bewijs dat wat wij Indisch noemen gewoon Indonesisch is
Voorts is dit kind ook tweetalig!

Ik ben zelf in Indonesie geboren, maar heb het geluk" dat het Indonesische nog steeds min of meer aan mij kleeft. "
Maar ik ben nog steeds "Nederlander, en hoe ik me voel doet niet eens ter zake.
03 juni 2010 10:02:53
@Mas Ed,

Ik heb vaak moeten lezen dat jij door de gemiddelde Indo voor "nestbevuiler" werd uitgemaakt. Jij doet helemaal niet Indisch terwijl je er wel Indisch uitziet. Toch een beetje raar hoor, alsof je Nederlander wilt wezen ;-). Daarentegen heb je een heel sterke hang naar Indonesie, leeft dus in twee werelden.
03 juni 2010 10:43:08
Voordat we gaan psychologiseren. Nederlandser gedragen dan de Nederlander doe je wanneer je iets hebt te bewijzen. Het resultaat is wel dat je door niemand voor vol wordt aangezien: door de Indonesier niet, door de Nederlander niet. Je bent gewon een Uncle Tom.

Ik geef hier een ander voorbeeld van Marokkanen die zowel in Marokko als in Nederland geen aansluting kunnen vinden. Als enige uitweg zoeken zij het dan in het geloof en gaan opeens daarin ook radicaliseren. Zij zeggen trots: Ik ben Moslim. Zij bestuderen de Koran als ware het de handleidng van een digitale camera of videorecorder: het moet exact zus, en het moet exact zo. Het resultaat: Nederland ziet hen liever gaan dan blijven, en in Marokko worden ze voor antiek aangezien en staan ze voor een gesloten grens.

Geloof me, de indische cultuur kan even goed worden uitgedragen door indonesiers in Nederland, Javaanse Surinamers . Je hoort ze nauwelijks op het Nederlandse internet, maar wanneer - in het geval van indonesiers - er een pitulasan is, een arisan, een halalbilhalal, een pasar malam waarin ze zoals in Indie een figurentenrol vertolken dan staan ze er opeens wel, en zo "cultuurvast" als een huis, en mag je god op je blote knieen danken dat je nog bahasa Indonesia, Javaans of welke taal dan ook enigszins verstaat.

Zonder taal geen cultuur. Jouw cultuur is de taal die je op dat moment
spreekt. ;-D
03 juni 2010 18:01:14
@Mas Ed, Geschreven door Lon:

Ik heb vaak moeten lezen dat jij door de gemiddelde Indo voor "nestbevuiler" werd uitgemaakt. Jij doet helemaal niet Indisch terwijl je er wel Indisch uitziet. Toch een beetje raar hoor, alsof je Nederlander wilt wezen ;-). Daarentegen heb je een heel sterke hang naar Indonesie, leeft dus in twee werelden. Een hele tijd geleden heb ik al eens geschreven dat het Indisch zijn voor Mas Ed een soort frustratie is. Jammer, maar het zij zo. Alle verhalen van hem gaan vaak over hoe je bent als Indo of als Indonesier. Heb zelf vaak in die kringen vertoefd en nog nooit heb ik zo sterk die frustraties gevoeld...
03 juni 2010 19:07:08
Peter schreefEen hele tijd geleden heb ik al eens geschreven dat het Indisch zijn voor Mas Ed een soort frustratie is. Jammer, maar het zij zo. Alle verhalen van hem gaan vaak over hoe je bent als Indo of als Indonesier. Heb zelf vaak in die kringen vertoefd en nog nooit heb ik zo sterk die frustraties gevoeld...

Kan ik het niet mee eens zijn Peter, Mas Ed zet zich juist af tegen alle onzin die over Indocultuur en al dat speciaals dat die menen zouden hebben, als beschreven in mijn stukje. Ook ik kom al jaren in Indokringen, speciaal Indos uit het v/m Nieuw Guinea, nooit hoor ik daar over die Indoproblematiek. Men houdt zich daar niet mee bezig. Ik ken het persoonlijk alleen van het internet, maar het zou kunnen dat ze het gevoel niet met mij willen delen of dat ik geen gevoel heb ;-)The Who The Seeker.
03 juni 2010 21:11:24
Zoals ik al zei heb ik vele Indo's gekend, ermee gesproken, gefeest (de eerste generatie daarvan is dood) en ik heb nooit iets van een Indocultuur gemerkt. Ook werd er nooit gesproken over Tempo Dulu en de meesten van hen spraken ook nooit over de grote ingreep in hun leven nl. de verhuizing naar het koude Nederland met achterlating van alles wat hun dierbaar was. Het was een "vrije" keuze...
04 juni 2010 07:58:04
Uit Terugzien en nakaarten door Jacob Vredenbrecht. Het citaat speelt zich af in de 50er jaren:

Dan waren er nog de Indische of Indo-europese gemployeerden. Het is een hardnekkige opvatting dat mensen die in de kolonie geboren of van gemengde afkomst zijn, vanzelf ook kenners van het land of de cultuur zouden zijn. Dat de realiteit die opvatting niet staaft kennis van zaken wordt immers niet bepaald door huidskleur of geboortegrond- verijdelt niet dat tal van aanstellingen en benoemingen nog altijd plaatsvinden op basis van deze veronderstelling. Grote bedrijven en instellingen zoals de KLM, Philips of de Nederlandse ambassade (afdeling bewaking), hebben een onevenredig groot aantal Indische Nederlanders in dienst, waarschijnlijk om deze reden. Al lijkt met de tegenwoordige aantreding van jongere directies uit een multicultureel Nederland, die erkennen dat huidskleur en geboorteland irrelevant zijn, verandering te komen in deze situatie. Wat mij opviel, en wat aanvankelijk een schokkende ontdekking was, was dat bijna alle Indische Nederlanders niet of slechts minimaal Indonesisch verstonden. Het duidt aan wat een gettoachtig leven deze mensen in de koloniale tijd hebben geleefd. Als ik de culinaire en mystieke aspecten buiten beschouwing laat, zou je kunnen zeggen dat het land hun in wezen vreemd was gebleven.
06 juni 2010 19:16:20
Het duidt aan wat een gettoachtig leven deze mensen in de koloniale tijd hebben geleefd. Als ik de culinaire en mystieke aspecten buiten beschouwing laat, zou je kunnen zeggen dat het land hun in wezen vreemd was gebleven.

Dit is een constatering die wij ooit eens zelf hebben gemaakt.
In Nederlands Indie wilde men al niet inburgeren, laat staan in Nederland.
Neen, in Nederland, beklaagde zich zelfs er over dat de Nederlandse regering hen er zelfs toe dwong om in te burgeren (vroeger heette dat aanpassen).

Wanneer men het heeft over de "Indische gemeenschap' (in Nederland) dan ben ik geneigd deze personen en hun opstandige en arrogante nazaten hier toe te rekenen. In feite was dat de Nederlandse gemeenschap c.q. kolonie in Nederlands-Indie, die Indie slechts zag als een wingewest en de natuur en de inheemse(=indische) bevolking ook slechts zag als achtergrond. En met die katjongs moest je je al helemaal niet inlaten.

Ik zal me zelf zonder enige schroom of moeite rekenen tot die andere groep: de "Indo-Belanda".
Die waren al in meer of mindere mate in Indie/Indonesie goed "ingeburgerd". Die vonden 't heel moeilijk om naar Nederland te gaan. Maar in Nederland gekomen ging het lieve leventje gewoon door. Nu met de blik gericht naar Indonesie - is de indische eilanden ;- )
(dat gold overigens toen niet voor mij)
Deze groep kun je zelfs vergelijken met Indonesiers : men had, zoals veel indonesiers, weinig kennis van het eigen land en haar geschiedenis. Men las nauwelijks, behalve dan een krant of een tijdschrift met veel foto's. Het liefst keek men de hele dag t.v. of maakte men de gehele dag muziek.
Als het maar lollig en gezellig was in het leven. Wist men veel. Velen kregen het zelfs veel beter , en voor hun kinderen een betere toekomst, in Nederland.

Ik ben voorts ook geneigd om te zeggen dat ik deze laatste groep indo-belanda zelden op het "indisch internet" (discussieforums) aantrof en nog steeds aantref.

Begrijp je waarom ik me dood schrok toen ik in 1999/2000 in aanraking kwam met indo's (van de eerste categorie) op internet. Ik vroeg me toen af: over welk Indie/indonesie heeft men het eigenlijk?

p.s. dit is de visie van een persoon afkomstig van een kleine desa op het eilandje Lombok (Karangtaruna) ;-)
07 juni 2010 00:05:25
Al dat geklonter op het internet kan gezien worden als een nieuwe ghettovorming ;-)
07 juni 2010 05:58:07
Al dat geklonter op het internet kan gezien worden als een nieuwe ghettovorming ;-)

Ja, met het bijkomend gevoel vreemdeling in een vreemd land te zijn.
Maar dat is indisch..
07 juni 2010 07:07:05
Ik maakte net een rondje langs diverse Indiische sites, ik constateerde een hoog WO II gehalte. Vreemd dat mensen die na WO II geboren zijn zich daar zo mee bezig houden, de Jappen, de Rampokkers, nee geen Moffen. Ik ben altijd maar dolblij dat ik van een generatie ben die geen oorlog heeft meegemaakt, terwijl er nog dagelijks veel oorlog over de gehele wereld heerst. We mogen natuurlijk niet vergeten, maar om je zo intensief met WO II bezig te houden vind ik wel een beetje overdreven doemdenkerij. Het was het einde van Indie en dat werd de hoogste tijd.
08 juni 2010 10:02:05
Het is toch volkomen absurd dat een deel van de Nederlandse bevolking op een oneigenlijke wijze gebruik maakt van het concept indisch.

Ik ben op dat indisch festival de TTF geweest. Na aftrek van Indonesisch, blijft er iets over wat totaal wezensvreemd is aan deze groep, zodat je blij mag zijn dat je nog de Hollandse cultuur hebt.
09 juni 2010 10:19:16
We mogen natuurlijk niet vergeten, maar om je zo intensief met WO II bezig te houden vind ik wel een beetje overdreven doemdenkerij. Het was het einde van Indie en dat werd de hoogste tijd.

Wacht maar af. Tusen WOII en 2011 is er nog heel wat gebeurd.
De politionele acties, de diaspora, de slechte opvangst in Nederland.

Dat terugzien en nakaarten past in de politiek en cultuur van de harde kern.
Men kan nog heel wat jaren vooruit en zo het mythish indisch gevoel in stand houden.
09 juni 2010 11:55:41
Op 19 juni a.s. wordt er op het W.K. voetjebal Nederland - Japan gespeeld, kunnen ze weer hun fora vullen met te vertellen dat ze schrokken van die Japanse vlag.
09 juni 2010 12:23:26
Op youtube kwam ik dit sympathieke filmpje tegen. Het is heel aandoenlijk te horen en te zien wat de jeugd aan latere generaties wil doorgeven en wat niet. Enige herkenning was me niet vreemd.

Bezoekers van de TTF 2010 over doorgeven van Indische gebruiken - Indisch 3.0
1. Opvallend was het verhaal van de jongeman die de indische strafcultuur niet wilde doorgeven. Vroeger werd je geslagen met een riem wanneer je stoute dingen deed. Ik zie het al voor me. Pa een ex-KNILLER , zijn woord was wet, Iedereen sidderde wanneer hij kwaad werd en het kwam nog eens voor dat hij met een rotanstokje je billetjes (pantat) teisterde om je te corrigeren. Dit moeten we niet willen hebben, maar het zou niet slecht zijn om deze bestraffing weer eens te introduceren in bvb de Marokkanse cultuur om die kleine ettertjes daar weer eens mores te leren en op het rechte spoor te brengen..
Evenals de politie krijgen de ouders in Nederland te weinig bevoegdheden, zodat hun handen gebonden zijn ;-) Het poldermodel werkt in bepaalde culturen gewoon niet..

Wat wel doorgeven?

1. Het eten. Ja, mensen uit Indie/indonesie staan, volgens Hollanders, erom bekend dat ze goed kunnen koken en elke dag lekker eten. Het is zeker goed om de kooktraditie van moeder op dochter of van vader op zoon door te geven. Vooralvan moeder op dochter ;-)

De mensen zijn gastvrij, wordt alom gezegd, en het is er altijd gezellig. In Indonesie heb ik dat regelmatig ondervonden en bij ons thuis (en ook bij mij thuis) idem dito ;-)).

3, De taal. Het eerste meisje op de film had het over de Indonesische taal.
Het is heel handig om je een beetje uit te drukken in het bahasa Indonesia. Dit geldt overigens ook voor andere Nederlanders. Maar een bruintje die een taal uit Indonesie niet spreekt wordt al gauw verwaand genoemd en vreemd aangekeken. Van talen als javindo en petjok moet men zich verre houden. Leuk om te bestuderen, maar meer ook niet.

4. De verhalen.
Hier past enige terughoudendheid. Indonesiers zijn grote verhalenvertellers. Enige creativiteit kan men hen daarbij niet ontzeggen. Dichtung und Wahrheit zijn daarbij ook elkaars complementen. Maar waar bvb Javanen in hun sagen en legenden verhalen over helden en heroische daden uit vervlogen indische (=hindoeistische) en andere tijden, vrees ik dat men in de "indische gemeenschap" het slechts moet hebben van achterstelling en nederlagen.

Doseer eea en hang niet de grote zeurpiet uit die je minimaal op elke indisch forum tegenkomt. Want daar word je echt moe van. Vooral wanneer men elkaar daarbij gaat versterken wordt de ellende nog alleen maar doffer en verval je al snel in een slachtofferrol. In Nederland door omstandigheden..
Word geen adept van SA ;-)
10 juni 2010 17:48:42
Van vriend londoh kreeg ik een link door naar een website met daarop 2 foto's van Tuan Batikat met daaronder een verhaaltje over zijn drie aanhoudingen door de Koninkelijke Marechausse op Schiphol.

Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom Tuan zijn verhaaltje laat plaatsen op een indische site.
Wat steekt hier nu weer achter?

Een Indo die zijn roots niet onder stoelen of banken steekt, wordt opgepakt?

Het zal toch niet waar zijn????

Op beide foto's zie ik een getinte en kleurrijke bekende Nederlander (?) op een motorfiets met achterop een beertje en het logo van The Rolling Stones, en die volgens zeggen slechts mensen wil uitzwaaien.

Wat de werkelijke reden is voor de zwaar bewapende marechaussee om Tuan aan te houden weet ik niet. Misschien omdat hij er indisch uit ziet? Dit nu gelooft u zelf toch ook niet? Hij lijkt eerder op een voetbalsupporter.

Maar troost u beste mensen, straks wordt de reden voor ons duidelijker.
Immers, wanneer het aan de PVV ligt wordt straks de etniciteit van elke Nederlander geregistreerd.
PVV-stemmers onder u, en daar zitten heel veel indo's en indischen tussen, u wordt hartelijk bedankt.

Hopelijk maakt u op uw indische sites straks geen ophef meer wanneer Tuan weer wordt aangehouden!
Het zal zijn huidskleur wel wezen. U hebt er zelf om gevraagd!
12 juni 2010 02:07:44
He Mas,

Die meneer Batikat doet van alles om op te vallen, doch als degenen waar hij bij opvalt hem niet aanstaan dan is het discriminatie, logisch toch. Ik ken hem al een tijdje van het net. Hij begon, nu reeds heel wat jaartjes geleden, met het promoten van het boek Bloed aan de klompvan Ewald van Vugt. Hij zat te verkondigen wat vreselijk al die misdaden van de VOC wel waren, en dat we dat boek allemaal moesten lezen. Het bleek dat hij weinig meer over de geschiedenis wist dan dat ie uit dit boek kon navertellen. Dat werd een confrontatie op het inmiddels ter ziele zijnde Indische Informatie Punt. Hij vertelde toen ook over zijn voorliefde om zich in batik en ikat te kleden vanwege zijn afkomst. Ook hebben we eens een geintje gehad dat ie vanwege die kleding niet aan de slag kon komen als boekhouder geloof ik. Nou als een kantoor een boekhouder zoekt dan nemen ze toch geen kerstboom dacht ik zo.

Nu is ie hard bezig de knuffel-indo van dat Indisch4ever te worden, het boegbeeld van de Indische cultuur, want klederdracht is toch cultuur. Ik zag laatst een filmpje van een Harley Davidson dag, ergens in den lande moest t helemaal tot het eind aan zien, toen kwam die Bati kat effies in beeld. Stond daar ergens op een plein pencak silat achtige bewegingen met een waaier in zijn hand te maken en werd genterviewd door de filmmakers. Had weinig te vertellen natuurlijk, veels te zenuwachtig, voor de TV oei. Van mijn magtie, is toch leuk zo een vreemde bebek tussen ons midden, in Amsterdam hebben we dat soort prettig gestoorden altijd al gehad. Als die Bati kat ineens op een provinciale pasar malam verschijnt heeft ie vast bekijks, die Indische boeren schrikken zich de pleuris. Als ze hem straks allemaal kennen kunnen ze hem een lekkere lemper of rissoles gratis toedouwen., als ie zijn mooie kleertjes maar niet bevlekt met de sos, dat zou zonde zijn.
12 juni 2010 04:28:48
Ik wist niet dat hij het symbool is van de indische cultuur.

Hij is wel een kleurrijke figuur, zoals je die in elke stad wel tegenkomt.

Ik zag hem nog op de PMI in Den Haag. Ik dacht dat hij Johnny Depp was van Pirates of the Caribbean.
Wat me echter interesseerde waren de reacties van de daar aanwezige Indonesiers. Ik zie ze nog steeds lachen en hardop denken.

Hoe dan ook, wanneer ik zoals hem in indisch klederdracht zou lopen, zeg door hartje Salatiga, denkt men al gauw: wong edan.
12 juni 2010 10:23:25
Ach Mas, het is een Indo die tenminste iets bereikt heeft in dit leven moet je maar denken. Verder onschuldig toch, een clown is altijd wel leuk. Ik begrijp alleen die combinatie ikat en batik niet. Ikat is typisch Oost Indonesi van Sumba, Flores, Roto, Timor, terwijl batik typisch Javaans is. Mengcultuur moet je maar denken, zoiets als en Volendammer kostuum met een spijkerbroek eronder. Ik denk dat er in Tempo Doeloe toch weinig Indos er zo potsierlijk bijgelopen zullen hebben.

Overigens vind ik het wel waakzaam van die Marechaussee om die man te checken, kan net zo goed een Pakistaanse bommende zelfmoordenaar zijn met dat uiterlijk. Aandacht trekken en dan op de knop drukken... Wat moet iemand twee dagen achtereen op Schiphol, ik wist niet dat "iemand wegbrengen" zo lang duurde
12 juni 2010 10:59:31
Op een Indisch weblog kwam ik (HIER) een stukje tegen over Ambon waar men zeer fanatiek oranjesupporter is en er zelfs Nederlandse vlaggen hier en daar hangen, de overheid is daar niet zo gelukkig mee. Het eerste dat bij mij opkwam was Zijn die Ambonezen ook Indisch geworden?. Misschien voor die Indischen wel, maar Ambonezen moeten niets van die Indischen hebben, zij hebben hun eigen cultuur, taal en zijn zeer compact, iets dat van die Indischen nauwelijks gezegd kan worden. Ja en dan die vlag, er reageerde er nog eentje:

Heel leuk dat ze besmet zijn met de oranje-fever.. echter krijgen we berichten binnen dat de indonesische overheid het leger op deze mensen afstuurt om de mensen op indonesische manier te vertellen dat ze hun Nederlandse vlag moeten inleveren en niet meer moeten tonen. Dat de RI Molukkers verbiedt om de RMS-vlag te laten wapperen dat kan ik begrijpen, hoewel het tegen internationale richtlijnen is om dit te verbieden. Maar dat het leger nu Molukkers komt onderdrukken vanwege een Nederlandse vlag is buiten alle proporties!
Stop de Indonesische onderdrukking! Laat de Molukkers in vrijheid leven zoals we dat hier in het westen ook kunnen doen


De reactie was van ene J. Tentua en dat zou een Molukker kunnen wezen. Men dient zich te realiseren dat Indonesirs anders tegenover vlaggen staan dan wij, het is daar niet zo logisch dat men vlaggen van andere landen uithangt. Apalagi de Nederlandse vlag, de vlag van de voormalige bezetter. Als je in Nederland de hakenkruisvlag uit zou hangen krijg je ook gegarandeerd last. Ik kon mij een artikeltje verleden jaar op hetzelfde blog herinneren waarin zij verwezen naar een kranten artikel, dat ging over een andere vlag bij een voetbalwdstrijd in Nederland en toen ging men over de rooie. Hier het artikeltje:

za 05 sep 2009, 21:22

'Japanse vlag doet ons pijn'

RIJSWIJK - De Stichting Japanse Ereschulden is zeer ontstemd over het feit dat Japanse voetbalsupporters de Japanse 'oorlogsvlag' bij zich droegen, zaterdagavond voor en tijdens de wedstrijd Nederland-Japan in Enschede. Dat zei Jan van Wagtendonk, voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden, zaterdagavond. Het doet ons pijn, het is voor ons hetzelfde als het zwaaien met een hakenkruisvlag, aldus Van Wagtendonk.

De stichting behartigt de belangen van meer dan 90.000 slachtoffers van de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De vlag, met een rode zon met rode stralen op een witte achtergrond, was in Japan in gebruik tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1954 werd de vlag opnieuw aangenomen als marinevlag en is dat sindsdien gebleven.

19 juni 2010 10:17:24
Wanneer je in Indonesie aankomt komt met een shirt van oranje, of ajax worden ze gek van vreude, dat willen ze allemaal hebben.
Natuurlijk de klassieke shirt van Ajax is wit met een rode baan (merah putih) ;-))
Je begint te geloven dat ze achter belanda staan, want Van Bronckhorst en iedereen die er bruin uitziet heeft beslist indonesische roots.
Ik zag op een video met indonesische muziek zelfs een artiest een oranje-tshirt dragen.

http://www.youtube.com/watch?v=jOiI1wElEX8

Wat die japanse vlag betreft, alweer spijkers op laag water zoeken:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Japan

p.s. het valt me op dat de sushi-restaurants als paddenstoelen omhoogschieten.

Ik heb een aantal poloshirts gekocht met de driekleur erop en met duidelijk een Hollandse leeuw.
Kijken wat men straks zegt in indo; met een klein roodwitblauwe vlag zal ik daar beslist durven zwaaien, maar met een grote niet (wong kentir), en waarom zou ik.
Ik kreeg overigens een bestelling mee van een indonesische vriend of ik voor hem het Hollandse dundoek wilde meebrengen. Vond hij mooi en hij had banden met Nederland, zeker een indo ;-)
19 juni 2010 11:22:23
Op Soekarno-Hatta Airport werden er van de week een paar Iranirs gearresteerd met amfetamine. Omdat dat soort mensen altijd even herkenbaar op TV moet kregen ze oranje shirts aan ;-)

19 juni 2010 11:52:22
Ja, Hollanders staan om vele dingen bekend o.a., pelit (kijke kijke en niet kope), drugs, pedofilie en vrije sex.
Dat moet maar weer eens (symbolisch) duidelijk gemaakt worden.
19 juni 2010 11:56:45
Via via kreeg ik onderstaande filmpje onder ogen.

Kijk, dat is nu echt uitkomen voor je roots, en waarvoor ik bijzonder veel waardering en respect heb

http://www.youtube.com/watch?v=BR7RPl0xxZg

p.s.

Mijn roots liggen niet alleen daar
http://www.youtube.com/watch?v=0Wmvor9fMs0

maar ook hier ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=KDBcNtp2gIQ
25 juni 2010 12:44:17
Inflatie van het Indische?

De Indische cake van Lindemuller wordt door velen gezien als niet Indisch. Een fabrikant heeft zelf wat kruiden gehutst en het maar Indisch genoemd?

In 1995 wordt banketbakkerij Lindemulder uit Beilen overgenomen. Indische Cake komt vanaf dat moment van het Groninger platteland. Een heel sterk merk, noemt Snijder deze loot aan de Vast Banketstam. Wat het exacte verhaal achter deze cake is, is niet te achterhalen. Waarschijnlijk heeft een bakker in Beilen ooit in Nederlands-Indi gezeten, en daarvandaan kruiden meegenomen naar Nederland. Indische Cake bijvoorbeeld bevat 70 procent minder vet dan gewone cake.Ik zag dat de firma Honig een product op de markt brengt dat Nasi Rijst heet. Het wachten is op het moment dat McD met een Indoburger komt
28 juni 2010 09:02:07
En nu maar weer wachten op protesten uit de indische gemeenschap dat die domme Nederlanders weer niet het verschil weten tussen indisch en indonesisch. Indische cake wordt hier weliswaar geassocieerd met Balinees, maar toch ;-)
28 juni 2010 11:01:15
Wordt het zo langzamerhand niet eens tijd dat er een Indodelegatie naar de Unesco stapt om te proberen het predicaat World Heritage voor de Indo-cultuur te bemachigen, dan komt het ook wel goed met die cake.
28 juni 2010 11:16:40
Waarom wordt toch altijd het woord "Balinees" (afkomstig van het Engelse "Balinese") gebruikt en niet - zoals voor de onafhankelijkheid - het woord "Balisch"? Ik vind balinees erg lelijk klinken en het doet me steeds denken aan het woord pekinees. Al die anglicismen tegenwoordig! Ook b.v. Irakees. Turkees is nog niet ingeburgerd (LOL)
28 juni 2010 11:39:27
Hi Theo,

Wat de een taalverloedering noemt is voor de ander een evolutie, taal staat niet vast, veranderd voortdurend. In principe heb je gelijk. Balisch en Sundaas, en geen Indoneees of Javanees, maar wat niet is kan komen. Hollander Nederlander , Peruaan Peruvaan., Jap Japanner, Inlander - Inheemse en ga zo maar door
28 juni 2010 15:05:14
Balisch is eigenlijk een Germanisme en werd vroeger veel gebruikt. Nu is het in onbruik geraakt.
28 juni 2010 16:00:17
Wordt het zo langzamerhand niet eens tijd dat er een Indodelegatie naar de Unesco stapt om te proberen het predicaat World Heritage voor de Indo-cultuur te bemachigen, dan komt het ook wel goed met die cake.
28 juni 2010 11:16:40


Heel Indonesie is indo-cultuur ;-)

Je bedoelt zeker de indische cultuur. Dat is de pedal-steel, muziek uit Hawai, petjok, De Late Lien Show en ook nog krontjong(?), die wordt in indonesie nog druk en intensief beoefend, en stamboel. Stamboel lijkt op ketoprak en opera buffo (kwestie van vertalen) , dus men moet maar snel zijn.
28 juni 2010 16:04:10
Als je Balisch in de Google gooit krijg je 7620 hits, bij Balinees zijn dat er 218.000. Sundaas levert 2680 hits op en Sundanees 33.900
28 juni 2010 20:14:13
Tussen dat Balisch zitten veel personen met die achternaam. Overigens is balisch geen germanisme. In het Duits is dat Balinesisch: 60.300 Ergebnisse :-(
28 juni 2010 22:32:47
Ook Indischen hebben het vaak moeilijk met de vraag "Wat is Indisch?"

Klik HIER
30 juni 2010 06:11:27
Dit soort vragen werden al gesteld sinds de eersten vanuit Indonesie voet op Nederlandse bodem zetten.
Je kunt evengoed vragen stellen over de zin van het leven, voor vele zoekenden is het een soort heilig geloof (religie), waarover je op een regenachtige zondagnamiddag lekker kunt ngobrollen en filosoferen.

Je kunt natuurlijk proberen zoals ik, uit te gaan van de oorspronkelijke betekenis van Indie (Inda e.d.) en dat soort zaken meer, maar daaraan wordt toch geen gehoor gegeven.

Laat ik aan de ongelovigen het zo maar simpel stellen: alles is indisch wanneer je het indisch noemt.

Wanneer Londoh zich indisch noemt, omdat hij zich indisch voelt dan is Londoh indisch.
Wanneer hij zich Amsterdammer noemt, dan is hij Amsterdammer (hetgeen hij aannemelijk kan maken ook).

Maar: by the way, in mijn paspoort staat dat ik in "Soerabaja Indonesie ben geboren en op mijn geboorte akte staat nog de vermelding ""bangsa Eropa"
Dus wat ben ik?.
Wanneer je door toedoen van anderen al dan niet door middel van een ceremonie (upacara) intreedt tot een bepaalde groep, geloof of dorp, dan maak je ook deel uit van die groep.

Overigens, niemand heeft me ooit door middel van een rituele handeling tot de indisch-stand verheven, dus je kunt ook met recht zeggen dat ik niet behoor tot die selecte groep uitverkorenen.

Nog makkelijker kan ik het je niet maken.
30 juni 2010 10:14:41
Ik ben zelf meer genteresseerd in de vraag Wat is Indonesisch en doe daartoe onderzoek ter plekke, meestal historisch, doch ik ben ook zeer genteresseerd in de diverse bevolkingsgroepen die het land bewonen. Ik kan zonder op te scheppen stellen dat ik inmiddels al erg veel van Indonesi heb gezien, waarvan erg veel plekken waar geen toerist, laat staan een Indische komt. Ik ben op plaatsen geweest waar ze nog nooit een blanke hadden gezien, of dat ik de 2e of zo was. Als je de ogen en oren goed de kost geeft in Indonesi dan zou je de indruk kunnen krijgen dat Indonesisch eigenlijk Javaans is. De regering in Jakarta stelt de Javaanse cultuur op de voorgrond en eigenlijk is de Javaanse cultuur de meest dominante. Dat is niet vreemd, de Javanen vormen de grootste bevolkinggroep en het land wordt geregeerd door Javanen , daarbij komt dat de Javanen zich over het gehele land hebben verspreid en gevestigd. Indonesi is eigenlijk een kolonie van Java.

Als ik door Indischen pogingen zie waarin ze uitleggen wat Indisch is dan kan ik mezelf niet aan de indruk ontrekken dat men allerlei Javaanse gewoonten van het label Indisch voorziet. Wat zij hun cultuur noemen is gewoon Nederlands met een waterige Javaanse saus, de meesten zijn ook van verre Javaanse afkomst. Als je een bezoekje doet aan de vele Indische sites die het internet kent dan valt het op dat je steeds de zelfde namen tegenkomt, er zit tussen die Indischen een klein groepje dat op heel veel sites schrijft en op al die sites hun ideen verkondigd, sterker nog de medeleden verteld hoe er eigenlijk gedacht zou moeten worden. Dit doet mij heel sterk denken aan de Javaanse kolonisatie van Indonesi.
30 juni 2010 10:40:58
Juist.
Wanneer je op je indische websites fototootjes van wayangpoppetjes plakt of van balinese danseresjes, dan wek je bij bezoekers de indruk dat je tot die culturele ( en etnische) groep behoort
30 juni 2010 10:54:36
Als ik door Indischen pogingen zie waarin ze uitleggen wat Indisch is dan kan ik mezelf niet aan de indruk ontrekken dat men allerlei Javaanse gewoonten van het label Indisch voorziet.

Dit is nu een voorbeeld van het beetje bij beetje terugpakken van de erfenis die men is misgelopen ;-)
30 juni 2010 16:55:57
Pak Ed: Maar: by the way, in mijn paspoort staat dat ik in "Soerabaja Indonesie ben geboren en op mijn geboorte akte staat nog de vermelding ""bangsa Eropa"
Dus wat ben ik?.
Indisch dus...?
30 juni 2010 19:10:49
Na 27 december 1949 geboren Indonesisch toh ?
30 juni 2010 19:23:06
Deze vind ik trouwens ook wel aardig, het lijkt wel een geloof, zou het een rudimentair overblijfsel van de islam zijn?

Hoe vaak moet ik het uitleggen, vaak , maar ik word niet moe van om het uit te leggen. het geeft me tijd om over mezelf na te denken en het sterkt me in mijn Indisch zijn, het loopt als evenbeeld naast me me.
30 juni 2010 19:35:45
Na 27 december 1949 geboren Indonesisch toh ?

Tja, leg dit nou maar eens uit aan al degenen die, na die datum, in Nederland zijn geboren en beweren dat ze indisch zijn en niet indonesisch.
30 juni 2010 22:07:44
Hoe vaak moet ik het uitleggen, vaak , maar ik word niet moe van om het uit te leggen. het geeft me tijd om over mezelf na te denken en het sterkt me in mijn Indisch zijn, het loopt als evenbeeld naast me me.

Dat zijn van die ongerijmdheden, en kronkelredeneringen die je nooit zult kunnen begrijpen, zeker niet als totok. Wanneer die persoon, naar ik aanneem zal beweren dat hij/zij een javaanse oma heeft, dan zeg je toch gewoon:

" het sterkt me (ook) in mijn Javaan zijn, het loopt als evenbeeld naast me .."
30 juni 2010 22:20:56
misschien is het wel een achtervolging.."di boentoet teroes" in het indisch
30 juni 2010 22:34:31
Achtervolgd door een javaan zeker?

Je zou je, in die koloniale tijden, toch rotschamen om een javaan(se) in je familie te hebben en dat je ook javaans bloed door je aderen hebt stromen..
Maar ja, door te zeggen dat je indisch bent, hou je die javaan gewoon uit beeld.
Die javaanse dat is de baboe die "indische" liedjes zingt: nina bobo en zo.

Indisch wordt zodoende dan : afkomstig van Nederlands Indie.
Ik ben indisch, niet indonesisch, zeg je dan in Nederland, weet je nog...
Niks kind van 2 culturen, of het beste van 2 culturen verenigen.
Dat zei men pas nadrukkelijk ten tijde van het Gebaar, toen er iets te halen viel, subsidie en zo.
01 juli 2010 00:26:43
Wat is Indisch? blijkt dus erg ingewikkelde materie te zijn, een vraag die meer in het hoofd van mensen blijkt rond te waren dan je in de dagelijkse werkelijkheid zult ontmoeten. Nederlanders die graag Javaans eten, Javaanse beleefdheidsvormen als het hoogste goed zien, een hekel hebben aan Nederlanders en zichzelf superieur achten vanwege hun dubbele achtergrond of de achtergrond die zij dubbel zien, een subtiel verschil. Althans dat is de conclusie als je over het internet surft, in het dagelijkse leven kom je bijna geen Indo tegen, ze lijken teveel op andere mengsels en ze zijn zo bescheiden dat ze niet opvallen. Ze staan overal achteraan in de rij als je hun mag geloven. Ik woon in een buurt waar Wilders zo een hekel aan heeft, die erg veel kopvoddentaks binnen zou kunnen brengen. Ik voel me er thuis, ik moet wel want ben er geboren. Als ik kijk wat voor mensen er wonen en werken dan zie ik voornamelijk Turken en Marokkanen. Echter ook Perzen, nee geen Iranirs, maar Perzen. Wat is Perzisch, vraag je jezelf dan af. Het zijn goede handelslui, velen hebben winkeltjes, ze zijn Christen, gevlucht voor Ayatollah Khomeiny. Als je op zoek naar Indisch gaat in deze buurt dan moet je improviseren, je zou dan terecht kunnen komen bij een van de twee Hindoestaanse winkeltjes op de Ten Katemarkt, verkopen veel Javaanse producten. Of bij de eethuisjes, toch een zeer belangrijk onderdeel van de Indische cultuur, Indisch eten immers. Een dame uit Surabaya baat RM Restu uit, er is nog een Indo-Chinees, dan een paar Javanen uit Sranang, een man uit Menado, die er wel als Indo uitziet, maar het niet is, Menadonezen zijn nogal licht. Echter Indisch zoals beweerd wordt is niet te vinden. Mijn vraag wordt niet beantwoord.
01 juli 2010 06:26:01
Vanavond is er onderstaande documentaire op TV te zien, misschien een aanrader:

20:55 - 22:30 Andere tijden special: Tuan papa (NPS)

Documentaire over onze verzwegen koloniale geschiedenis, waarin verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1950 achtergelaten kinderen in voormalig Nederlands-Indi zijn vastgelegd. In Tuan Papa, vrij vertaald 'mijnheer de vader', wordt een beeld geschetst van de Nederlandse militairen en de kinderen die zij verwekten bij Indonesische vrouwen tijdens de koloniale oorlog 1946-1949. Veteranen van boven de tachtig vertellen in alle openheid over hun oorlogsliefdes. De n beleefde twee genotvolle weken in ruil voor kleding en voedsel, een ander maakte na twee jaar romantiek zelfs al trouwplannen. Soms kwam de militair tientallen jaren later pas achter het bestaan van een kind, terwijl een ander het kind nog in de armen had gewiegd. Maar voor de meesten geldt: zij repatrieerden naar Nederland en lieten hun meisjes en kinderen achter. Terug in Nederland stichtten zij nieuwe gezinnen en hielden het geheim hun leven lang voor zich. De 'soldatenkinderen' en hun moeders vertellen op hun beurt de andere kant van het verhaal. Elly bleef tot haar achttiende uitsluitend binnen de veilige grenzen van het weeshuis. Haar moeder durfde haar niet op te zoeken uit angst dat bekend werd dat zij een blank kind had. Johnny vertelt dat zijn moeder zijn haren insmeerde met schoensmeer om hem donkerder te doen lijken, want blanke kinderen werden gezien als het kind van de vijand. De levensverhalen van de oorlogsliefdeskinderen zijn uiteenlopend, maar de gelijkenis is onmiskenbaar: de afwezigheid van de onbekende Nederlandse militaire vader heeft hun levens getekend.
01 juli 2010 06:35:17
Zie voor een voorsmaakje:

Tuan Papa
01 juli 2010 18:52:40
Wat is Indisch? blijkt dus erg ingewikkelde materie te zijn, een vraag die meer in het hoofd van mensen blijkt rond te waren dan je in de dagelijkse werkelijkheid zult ontmoeten.

In feite is het concept indisch simpel. Volgens het beeld van de Nederlanders, in de koloniale tijd was indisch alles wat niet Nederlands (europeaan) was of daaraan gelijkgesteld.

Om het maar plat te stellen: Arabieren, moslims, Chinezen, heidenen: voornamelijk de inlanders.

Dat men heden ten dage daaraan een andere invulling heeft proberen te geven, daar kunnen wij weinig aan doen.

Indisch volgens het huidige concept (anno 2010) is al lang achterhaald toen men de Javaan Kromo die men in zich droeg, verloochende. We zijn indisch, niet indonesisch luidt (luidde)toch immers het adagium. En aangezien die Javaan (of welke inlander dan ook) Indonesisch was.... Zeg nou zelf. Dat gevoel iets verloren te hebben, een half mens.

Je komt me toch ook niet vertellen dat de personen die op fora en pasarmalams luidruchtig de indo of de indische spelen dragers zijn van de indische cultuur. Neen dat zijn gewoon ad hoc indo's, gelegenheidsindo's om het zo maar te stellen. Die kun je bij elk uitzendburo ook inhuren.

Het heeft voor hen ook geen nut om het te zoeken in indonesie, bahasa indonesia of zelfs javaans te leren, of de inlandse levensstijl of gewoonten over te nemen. Totaal niet, want men is totok geworden,toeschouwer, al zouden ze eruit zien als een gecremeerde kantjil.

Je kunt overigens ook niet verwachten dat personen met een ambtenaren- en militaire achtergrond een toko beginnen hartje Amsterdam. Degen die dat wel deden, in Nederland, zijn op de vingers van 1 hand te tellen.
Neen, organiseren en commanderen is hun sterkste punt. Gezien de verhalen die mij ter ore kwamen is dat zelfs een grote ramp.
01 juli 2010 21:19:30
Vanavond naar de docu Tuan Papa gekeken, ik was niet onder de indruk, net een veredelde Opsporing verzocht inclusief veel tranen. Het was natuurlijk erg leuk om veel historische beelden te zien, Indonesi is in feite nooit veranderd. Maar verder boeide het me niet. Wat ik heb onthouden was die vrouw die zei dat de Nederlanders charmeurs waren. "Rayu-rayu, lama-lama kena"... en dan zit je met kip. Die Nederlander die in Australi woonde, Louis Velleman, boeide me mateloos met zijn plantjes en zijn schitterende accent. Plus die Indo die nadat hij in Nederland kwam zo blij was want hij werd niet uitgescholden en hij dacht Wij horen hier thuis. Meer heb ik niet over dit programma te melden, misschien die mooie Mariabeelden in de huiskamer van een dame, maar verder nee.
01 juli 2010 22:49:07
Insgelijks. Dan heb je nog die vent die er trots op was dat hij Nederlander was.
Dat mag hij zijn.
Het prototype van de indo die ik hierboven heb proberen te beschrijven. Gaya en arrogant.
01 juli 2010 23:05:15
Ik kreeg een mailtje over een wet waarover ik niets heb gelezen noch vernomen:

Hoe vinden jullie het dat de Indo nu tot allochtone groep wordt gerekend, dit volgens de nieuwe wet.

De wet meldt dat Indische mensen - Indo's - die niet op Nederlands grondgebied zijn geboren onder de groep allochtonen nu valt. Dus in principe alle Indi-gangers. Hiermee ontkent de Nederlandse regeringen op een rij dat het Voormalige Indi niet van Nederland is geweest. Dus voor velen jongeren afkomstig uit deze gezinnen, zijn de ouders die nu kennis hiervan hebben genomen allochtoon desondanks het Nederlands bloed door de aderen stroomt, erger wordt het nog dat dit nauwelijks bekend is.

Protesteer tegen deze nieuwe wet, die ons Indo`s
weer als Nederlanders beschouwt `in engere zin`
Geboren en geregistreerd in het Europese Geboorte register, dat maakt ons automatisch Nederlanders.!! In onze tijd geboren daarbij op Nederlands grondgebied.

Nee, we behoren niet tot de Turken, Marokkanen , Afghanen of elke andere nationaliteit, die zich in Nederland heeft gevestigd en is genaturaliseerd. !1

Vecht voor jouw rechten,die door die wet ernstig wordt aangetast.
(ereschuld betalingen pensioenen etc.) en ga zo maar door,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,en dan

NU
Bij de nieuwe Nederlandse wet behoren de Indo's nu tot de allochtone groep!!!!
02 juli 2010 14:09:38
Ik zou zeggen: nu hebben we recht op subsidie voor al onze activiteiten en niet alleen maar plichten ;-)

p.s.

Ik ben al allochtoon, wet of geen wet om dat te bevestigen. Ik zit er niet mee. Dat kan er nu wel bij.
Men heeft nu weer stof voor discussie, want een hele tijd niets gebeurd, toch?. Dit gaat zo al jaren door.
En buitenstaanders maar denken, daar heb je ze weer....
02 juli 2010 15:30:36
Ik las bij Indoweb op Hyves een nogal heftige discussie over allochtoon en nieuwe wet, echter nergens wordt verteld wat voor wet of wetsontwerp. Het lijkt wel een gerucht dat wordt verspreid, maar ze trappen er wel allemaal in. Het gevoel achtergesteld te worden is toch ook typisch Indische cultuur. het lijken wel de dagen van het IEV (Indo Eeuwig Verneukt)
02 juli 2010 20:11:49
Dat gerucht werd op dit Londoh blog verspreid ;-).
Ik had het, hier boven (zie Tuan Batikat), over het plan van Geert Wilders (de PVV) om een zgn etnische registratische in te voeren. Dit zou dan gelden voor alle allochtonen.

Het leuke van die discusie op dat hyves-blog zijn de waanzinnige uitspraken die er gedaan worden en de klaagzangen die door ene F Schwab worden aangeheven. Gelukkig zijn er een redelijk aantal indo's die daarin niet mee gaan.
Wederom wordt er gesproken van indo als uniek ras, maar opeens vloeit door de aderen trots het nederlands bloed. Hetgeen dus een bevestiging van het feit is dat de indo-culuur cq indische cultuur gewoon Nederlandse cultuur is. Meer pijlen heeft men blijkbaar niet op de boog.

Je kunt evengoed een stel Brabanders (boeren, met alle respect) uit St. Oedenrode krontjong of indorock latens spelen en een bordje nasi goreng eten met lemper, heb je ook indische cultuur.
02 juli 2010 22:58:35
Een beetje dom om daar in te trappen, ze spreken overeen wet en niet over een idee. Als men op ieder idee ingaat dan wordt het wel een raar zooitje. Enige citaten die ik uit de eigenaardige discussie op dat Indoweb heb gedestilleerd:

De wet meldt dat Indische mensen - Indo's - die niet op Nederlands grondgebied zijn geboren onder de groep allochtonen valt.

Ook weten de gewone hollanders, (behalve de nassi goreng dan) weinig tot niets over voormalig Ned Indi.
Dit is jammer, zonde, en onvergeeflijk.

Bewust is gekozen bijvoorbeeld om "onze geschiedenis" niet in de schoolboeken op te nemen, om de Nederlandse burgers bewust dom te houden.

U moet me toch echt een keer gaan uitleggen dat u als 'allochtoon' die deel uit maakt van een multiculturele samenleving op de pvv (die een afkeer heeft tegen die 'gekleurde'samenleving ) stemt? Ik begrijp nog steeds niet waarom vele indo's (waaronder veel familieleden van mij) op die indo kesasar kunnen stemmen?

je bedoelt zeker de Indonesirs, want wij Indo's zijn toch een ras op zichzelf en altijd al van Nederlands komaf?


Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die Ferry Schwab probeert die Geert Wilders te imiteren. Dat vind ik nou typisch Indische cultuur dingen nadoen.
03 juli 2010 08:32:50
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Ferry Schawb en dat clubje van ICM online, gezien zijn opmerkingen over de islam en allochtonen, sympathiseert met de ideeen van de PVV.
Dat mag hij. Hij mag zijn ideeen via dat e-krantje en internet verspreiden.
1.000.000 indo's, hoeveel zetels zijn dat wel niet?

Daarmee afficheert hij zich wel als de het prototype van de indo die zichzelf overal buitenspel stelt, en bevestigt hij de veronderstelling dat indo's over het algemeen er extreem rechtse opvattingen op na houden en dat dat te verklaren is vanuit hun "indische afkomst"..
In Soerabaja , Nederlands-Indie, was de indische tak van de NSB van Anton Mussert zeer populair.
03 juli 2010 09:02:53
Er zijn toch in het verleden Indo-partijen geweest die nooit iets bereikt hebben. Ja nu is er de PVV ik denk het juiste onderkomen voor veel Indo's. Ik ben zo pages voor die PVV dat ik bij de laatste verkiezingen voor het eerst weer in 25 jaar van mijn "democratisch recht"gebruik heb gemaakt met de gedachte "PVV...never" ;-)
03 juli 2010 09:14:19
De eerste partij in Nederland die veel aanhang trok onder indo's was de partij van boer Koekoek.Het is een traditie van jaren.
Men kan er maar geen genoeg van krijgen.

Rechtse Volks Partij

-
03 juli 2010 09:20:15
Ik moest gisteren ineens erg lachen toen ik een link naar een indo-site aanklikte en ik dit te lezen kreeg:Ik klikte erop om te kijken naar een discussie over de PVV. Ik ben verleden jaar op uitnodiging lid geworden van deze site, heb nooit een bericht geplaatst.

Er ijn Indos die al jaren een hetze tegen mij voeren, vind ik niet erg want ik weet dat ze daar niet zonder kunnen. Een van de grote voormannen (ik dacht vroeger altijd dat het een vrouw was) is ene Blauwvogel die zich tegenwoordig Boeroeng noemt. Iemand die op bijna alle Indo-sites hevig roert, hij voelt zich de grote speloverdeler.

In het verleden heb ik ooit een emailtje van hem kunnen onderscheppen, waarin er voor mij wordt gewaarschuwd.

Nu moet ik je wel waarschuwen om niet de fout te maken die veel mensen maken bijv op Indolanda..
Londoh heeft humor, schrijftalent, feitenkennis, opent veel topics....maar hij is ook een notoire reltrapper die mensen beledigt..met name indo's worden openlijk of subtiel aangevallen op hun afkomst. De fout is Londoh/Bunglon te lang de hand boven het hoofd te houden vanwege eerdergenoemde kwaliteiten. Misschien merk jij die subtiele discriminatie niet van Londoh...maar indo's eerder wel en sommigen slaan door en trappen terug. Dat is gebeurd met Bersama op Indolanda...Karbouw kwam pas op het laatst op het toneel. Peter Utrecht is ook een bekende reltrapper..van het niveau Londoh. Ineke gaat rellen als ze zich aangevallen voelt..ja dan draaft ze fel door....

Op Indoweb is Londoh 3x verbannen...1x onder de naam Londoh, 2x onder aliassen.
De site "they are still there" is de voorloper van indoweb en de moderators zijn ook moderator op Indoweb.Daardoor weet ik dat Londoh daar ook al 3 tot 4 keer verbannen is onder aliassen.
In 3 gevallen is het zeker tot redelijk zeker dat hij het was die aan het zieken ging.

Prikbord Indie/Indonesie van de Digitale Hofstad is de vernieling ingedraaid, prikbord van de Indonesiastartpagina (van Yerun) en nu Indolanda. In alle gevallen had Londoh een hoofdrol. Hij zal natuurlijk 'die indo's' de schuld geven.... die "altijd hem discrimineren".. Op het forum Indisch Informatiepunt had Londoh en Ineke een laatste waarschuwing gehad...Londoh vertrok toen vrijwillig.
Wat ik van hem meemaakte op het prikbord van de Digitale Hofstad vooral.. is hij iemand die rustig onder aliassen gaat reltrappen.Hij deed zich daar voor als domme boze indo die hem en zijn vrienden beledigt.

Blijf doorgaan zoals je op site xxx doe...Reltrappers op tijd verbannen.. Dat doen wij ook op indoweb..
Veel succes........!!!!!


B'vogeltje......ps: houd deze mail onder ons ?
03 juli 2010 09:34:49
Ook dat is indisch (haloes). Afgeven op de Hollandse reltrappende koloniaal (kasar). ;-)

p.s. jij, men(?) vond mij een nest bevuiler; Ach, door de vele voorbeelden die ik gaf (muzikaal of niet) kwamen wel veel indo's tot inzicht en inkeer.
Umwertung aller Werte, om het zo maar uit te drukken (ik ben ook van Duitse afkomst).
Wat er nog overblijft is een klein restantje die-hards, mentaal zwak en niet bij machte om zich emotioneel te evolueren en een koers voor de toekomst te bepalen.

Cukuplah!
03 juli 2010 11:14:59
De "subtiele discriminatie' die ik toepas vind ik erreh leuk ;-)

Ik kan me nog herinneren dat ik met die Wim Willems aan kwam zetten, zijn boek "De uittocht uit Indie" had ik net gelezen en vond dat erg goed. Volgens die Blauwvogel kon dat boek helemaal niet goed wezen, want het was door een Belanda geschreven. De discussie die daarop volgde leidde tot een ban voor Londoh. Zo kan je iedere discussie winnen natuurlijk. Het leuke is dat die Win Willems inmiddels de knuffelBelanda van de Indootjes is geworden omdat hij over Tjalie Robinson geschreven heeft.
03 juli 2010 11:26:59
Die Wim willems heeft toch ook een studie gemaakt over het tragisch lot van zigeuners (Wim Willems: Op zoek naar de ware zigeuner - Zigeuners als studieobject), en zijn gedachten daarover verwerkt in dat boek over "tjalie".

De indische zigeuners, dat slaat wel aan, geen wonder. De indo als studie-object, om onze (indische) geschiedenis niet te vergeten.
- overigens bezit ik 2 oude boeken over "Onze Indische geschiedenis" ,en dat ging hoofdzakelijk over de hindoe-periode van Nusantara.

De ene keer zich wel conformeren aan (het lot van)allochtonen, de andere keer weer niet, zoals het men maar uitkomt.
03 juli 2010 11:31:56
dat heet in Indonesie, met een woord afkomstig uit het Arabisch "Munafik" Hypocrisie kan wat mij betreft ook als een belangrijk onderdeel van die Indische cultuur worden gerekend.
03 juli 2010 11:40:56
Twee dingen wil ik hierover kwijt. Ik lijk wel Joop Den Uyl ;-)
Hypocriet en munafik betekenen letterlijk hetzelfde; maar onder munafik verta ik een persoon die zich voordoet als indisch (mijn part als indo) maar in zijn hart is hij dat niet. Zoals veel moslims ;-)
03 juli 2010 12:00:18
Ed Vos,"Wederom wordt er gesproken van indo als uniek ras, maar opeens vloeit door de aderen trots het nederlands bloed. Hetgeen dus een bevestiging van het feit is dat de indo-culuur cq indische cultuur gewoon Nederlandse cultuur is. Meer pijlen heeft men blijkbaar niet op de boog."

Een goede vriend(hij is van Indo afkomst) zei ooit tegen mij dat Indo's of het Indische,eigenlijk Nederlands is of kolonial Nederlands.....

Ja,dat is een beetje vreemd.Weet hij ook niet dan wat ras betekent.Indo is geen ras.Kan het wel een subcultuur/groep noemen.
Het is wel dan Nederlands maar niet Hollands.....
Bijvoorbeeld:Het eten van katjang idjo pap of de soep variant.(is gewoon Aziatische erwtensoep)is niet Nederlands.
Het kerok of het schaven van de huid tijdens kou/ziekte of wat dan ook ken men ook hier niet.Dat is ook niet typische Indisch of Indonesich maar wel typische Aziatische.Dus dat Nederlandse had/heeft wel bepaalde aziatische elementen.

Wat is Indische of Indo volgens u?
03 juli 2010 13:32:15
Wat is indisch of indo Volgens mij?

Voor mij staat indo gelijk aan inlander of indonesier.

Indisch ben ik niet, maar wel een product van europees-indonesische voorouders, dus je zou me een indo keturunan Belanda kunnen noemen, een indo-Europeaan met de Nederlandse nationaliteit. Veel van mijn (volle) neven en nichten daarentegen hebben de Indonesische nationaliteit. Enkelen waren voorheen zelfs Duits voordat men WNI werd

Voor u dit liedje:

Memori Daun Pisang

Hier voel ik me indo bij ;-))
03 juli 2010 17:42:55
Er schreef een Indo drie-nul op dat Mooinesia forum hoe prachtig hij die documentaire Tuan Papa wel vond, samen met ze Indonesische vrouw zaten ze voor het LCD scherm te huilen, erreh he.

Ze gaan vaak naar Indonesi, genieten van de armoe, dat is niet zo moeilijk als je genoeg poen heb om naar Indo te vliegen:

Ik kan me niet boos maken om dat onrecht. Ik gebruik mijn energie liever om iets positiefs te doen. Eind van het jaar gaan we weer naar een klein dorpje bij Magelang, waar de mensen echt 'samen leven', ondanks hun armoede. Er valt nog zoveel te leren in het leven van dit soort mensen.

Van de armoe lerenb dat je het toch lekker voor elkaar heb zeker. Overigens vond ik de muziek waar dat "Tuan Papa" mee begon ook verschrikkelijk, gaat er iemand met een vet Nederlands accent in het Indonesisch zingen, hadden ze daar niet even iemand voor in kunnen huren voor een paar tientjes ?
03 juli 2010 20:47:08
Ed Vos,Voor mij staat indo gelijk aan inlander of indonesier.

Indisch ben ik niet, maar wel een product van europees-indonesische voorouders, dus je zou me een indo keturunan Belanda kunnen noemen, een indo-Europeaan met de Nederlandse nationaliteit. Veel van mijn (volle) neven en nichten daarentegen hebben de Indonesische nationaliteit. Enkelen waren voorheen zelfs Duits voordat men WNI werd
Voor u dit liedje:
Memori Daun Pisang
Hier voel ik me indo bij ;-))

Bedoelt u de term Indo staat gelijk of de Indo-europeaan staat gelijk aan de inlander/Indonesir?Met Indo bedoelde ik de Indo-europeaan.

Ja.Maar tegenwoordig wordt Indische wel vaak gebruikt voor de Indo-europeanen of van gemengde afkomst.

Memori Daun Pisang
Hier voel ik me indo bij ;-))

:)
Dus als ik het goed begrijpt voelt u zich een Indonesir of Indonesisch met Nederlands afkomst die de Nederlandse nationaliteit heeft?

En met wat voor liedje laat het uw Indo-europese zien of uw gevoel?
03 juli 2010 21:16:14
Indisch is voor mij de inlandse cultuur uit Nederlands Indie (nu Indonesie): hierboven heb ik het uitgelegd.

Ja.Maar tegenwoordig wordt Indische wel vaak gebruikt voor de Indo-europeanen of van gemengde afkomst.

Dat indische is een benaming door totoks, die door de mensen van gemengde afkomst in Nederland maar is overgenomen als een soort groepsnaam.
Maar ze deden wel voorkomen dat ze het octrooi, het alleenrecht hadden om die naam te dragen, terwijl de meesten niet eens wisten hoe de inlandse cultuur in elkaar stak. Vooral nu, anno 2010.
In Indonesie wonen ook indonesiers van gemengde afkomst.

Maar anno 2010 is het beter om niet te spreken van indisch: dat is verleden tijd. Kedaluwarsa. Verouderd. Uit de oude doos. Voorbij.

Ik ben nederlander: geen indonesier of indisch.
Mijn ("gemengde") familieleden in Indonesie zijn Indonesier: geen nederlander of indisch.

-
En met wat voor liedje laat het uw Indo-europese zien of uw gevoel?

Begrijp ik niet. ..Ik heb zoveel Europese (westerse) liedjes op cd. Uit de laatste cd die ik heb gekocht een dit keer willekeurig voorbeeld maar weer:

Bullet with my name on it

-
03 juli 2010 22:14:21
Ed Vos"Indisch is voor mij de inlandse cultuur uit Nederlands Indie (nu Indonesie): hierboven heb ik het uitgelegd."
Ja.Daar u heeft wel gelijk in.Indisch werd vroeger ook wel gebruikt om de inheemse of inlanders aan te duiden.

"Dat indische is een benaming door totoks, die door de mensen van gemengde afkomst in Nederland maar is overgenomen als een soort groepsnaam.
Maar ze deden wel voorkomen dat ze het octrooi, het alleenrecht hadden om die naam te dragen, terwijl de meesten niet eens wisten hoe de inlandse cultuur in elkaar stak. Vooral nu, anno 2010. In Indonesie wonen ook indonesiers van gemengde afkomst.

Maar anno 2010 is het beter om niet te spreken van indisch: dat is verleden tijd. Kedaluwarsa. Verouderd. Uit de oude doos. Voorbij."
Ja,maar het wordt toch gedaan.Het is nu ook om aan te geven waar over er gepraat wordt:Indische Nederlander staat nu voor de mengeling/Indo-europeaan.
Ik zelf vind Euraziaat beter passen.....

"Ik ben nederlander: geen indonesir of indisch."
Mooi.Maar wel een Nederlander met een Indo-europese of Euraziatische achtergrond/afkomst? Dat waar Ferry Schwabb over sprak,laat in mijn ogen ook weer de tegenstrijdigheid zien en de minderheids en superioriteits gevoel wat bij Indo's wel voorkomt.Dat komt gedeeltijk ook door de Nederlandse samenleving van vroeger en tegenwoordig en natuurlijk eigen keuzes,frustraties,enz. Schwabb heeft wel gelijk dat veel Nederlanders niet zo veel weten,iedereen wordt maar in hokjes geduwd.....En ook voelen Indo-europeanen zich Nederlanders hebben Nederlandse nationaliteit ,ze worden niet zo als Nederlanders gezien.Er wordt toch gesproken over die Indonesirs.Dat is misschien gedeeltelijk door hun zelf of de verwarring die er is,of waar ze in zitten.

Hij en ook vele andere Indo's doen net alsof de Indo's/Indo-europeanen de enigste mengelingen zijn met een Nederlandse nationaliteit en geschiedenis,enz.Een speciale ras,volk???Ze vergeten of zijn niet bewust van dat in de Antillen en Suriname er ook mengelingen waren die een uitzonderlijke positie hadden,en de kans hadden om te scholen en te ontwikkelen.Voor hun is het wel heel anders gelopen.En ook dat iedereen in Suriname en de Antilen sinds 1892 al Nederlandse staatsburgers waren.(met uitzondering van de immigranten uit India en Java,waren tijdens de immigratie periode dat niet) Dat was niet zo in Nederlands-Indi.Juist door die scheiding ontstond er die indentiteit of de culturele indentiteit van de mengelingen/Indo-europeanen.
04 juli 2010 00:07:25
"Ik ben nederlander: geen indonesir of indisch."
Mooi.Maar wel een Nederlander met een Indo-europese of Euraziatische achtergrond/afkomst?


Allereerst vind ik die benaming indo-europeaan zo beladen.Dat indo-europeaan verwijst weer naar die indeling in de koloniale tijd.

Wat dat betreft hebben mijn neven en nichten in Indonesie dezelfde achtergrond als ik. Edoch zij voelen zich indonesier en hebben die indische/indonesische tradities. Ik heb me anders ontwikkeld dan zij.
Om in oude termen te spreken: ze hebben zich totaal verindischt. Zij zijn het gewoon: indisch -> indonesisch. Maar geloof me, ze dragen het liefst Europese (Amerikaanse) merkkleding! (dit geldt overigens ook voor alle indonesiers).

Ik kan trots zijn (dit hoeft niet per se) op het feit dat ik aziatisch, indonesisch bloed heb. Zij zijn trots dat zij ook europees bloed in de aderen hebben stromen.

Wanner ik hen ontmoet vinden ze me een Belanda, al dan niet keturunan Indonesia. Dat vinden overigens andere indonesiers ook van me
Ik beschouw hen als Indonesiers, keturunan Belanda (Eropa).

En om het maar eerlijk te zeggen: ik voel me bij Indonesiers meer thuis dan bij de meeste "indische" mensen in nederland.

Maar dat is een gevoel, mijn gevoel.

p.s.

Ik woon midden in de stad, bij het centrum. Vanmorgen hoorde ik een haan kraaien. Ik wreef mijn ogen uit. Voor de eerste keer dat ik dat hoorde.
Mijn eerste reactie was, waar ben ik?
Toch niet in xxxxx (Indonesie)? Hij kraait nu nog steeds.Maar ik verloochen niks ;-)

.
04 juli 2010 07:58:09
Ed Vos schreef:Ik woon midden in de stad, bij het centrum. Vanmorgen hoorde ik een haan kraaien. Ik wreef mijn ogen uit.

Was het soms de rode haan die kraaide ? Het zou ook kunnen dat je een Indonesiche buur hebt ;-)
04 juli 2010 08:41:21
Het zou ook kunnen dat je een Indonesiche buur hebt ;-)

Ik ga straks op onderzoek uit.

Ik had het laatst met een collega van me erover, waarvan de ouders op een boerderijtje woonden dicht bij de stad, dat de buren voortdurend (stiekem)klaagden dat er hanen kraaiden. Dat was zoiets als geluidsoverlast verzoorzaken.

Man, ik lag voortdurend te luistern. Wanneer kraait hij weer. Dan was er een koekoek die opgewonden "koekoekte".

Het was net in indonesie. daar lig ik dan te luisteren naar al die hanen, en vraag me af, waar blijft die andere haan (met dat vreemde gekraai). Toch niet geslacht hoop ik. O, daar heb je hem, heel in de verte. een beetje uit de koers...
Dan nog die moskeeen. Oh, ze zijn er nog allemaal.
Ik sta op, ga naar buiten en denk: wat is het leven toch mooi ;-)
04 juli 2010 08:52:42
Het geluid van hanen in de ochtend is bijna synoniem met Indonesia, vaak eerst de hanen en dan de moskeen, ik weet niet welke er meer zijn. Vroeger zongen wij "Als 's morgens vroeg het haantje kraait, dan is er weer een kip genaaid...." Wat vervelend kan zijn is een haan die van slag is en op elk tijdstip van de nacht kraait, die is het meest geschikt voor de "Coq au vin"
04 juli 2010 09:02:04
Om een antwoord op de vraag wat is "indisch" muzikaal te illustreren, heb ik een aantal voorbeelden uit Youtube genomen.

Voorbeeld 1.
-

THE BLUE DIAMONDS Waktu Potong Padi

-
Een soort vakantie-flimpje. De Blue Damonds die deze evergreen, krontjongliedje (?), zingen midden in een Indonesische sawa.
Meer dan herinnering aan een vakantie is het niet, want de gemiddelde indo kan slechts een pen (of zoals u wilt een gitaar) vasthouden, geen pacul of arit.
Dit soort liedjes deden je nog een beetje herinneren aan het oude indie, dat er niet meer was. Maar het is weer : typisch Hollandse regie.
Hoor ik niet I can stop loving you van Ray Charles in de intro?

Voorbeeld 2.

Late Lien Show - Indorock Medley

De Hollandse kolonie in Indie. Zo zou het toen er uit kunnen hebben gezien in de soos.
Tegenwoordig heb je ook die vakantiereisjes naar Bali en Java, waar men op Bali een avondparty in het hotel houdt om de gasten te vermaken, en waarbij een indo-rockgroepje wordt overgevlogen en/of een Indonesische krontjong-orkest wordt ingehuurd.
Dit alles heeft totaal niets met Indonesie te maken, maar ach, vakantie.
Reisorganisaties verkopen je dromen.
Ga toch de desa of de kampung in, zou ik haast zeggen.

Een reactie op dit filmpje op Youtube spreekt al boekdelen.
te gek... jammer dat er geen programma? meer over Indonesie op tv... er zijn zoveel mensen in NL tegenwoordig weet niets over Indonesie kassian... aduh... heel jammer :)
Deze commentator verkeert totaal in de waan dat dit alles iets met indonesie te maken heeft!
-
Ik weet niet hoe u erover denkt, maar mijn mening is kappen met deze gehele vertoning. Het wekt alleen maar de lachlust en het medelijden op van:... Indonesiers en anderen.
Meer dan cabaret is het overigens ook niet en alweer typisch Hollandse regie.

Neen indie is voorbij, en om het Westers muzikaal te illustreren, ook deze tijd is voorbij
The Lively Ones - Surf Rider
Een mooi stukje muziek a la Dick Dale overigens: voorbeeld voor veel Indo-rockers.

-
De indo -indonesische jeugd heeft nu de toekomst - in handen:
-
Changcuters - Main serong

Sudahlah
10 juli 2010 07:10:40
Hier een voorbeeld van hoe het ook zou kunnen. Deze persoon wil geen indische cultuur maken, noch indo-rock. Het zal hem, denk ik een worst wezen. Het enige wat hij wil is muziek maken. En zo hoort het ook.14 juli 2010 01:06:44
Op de vraag wat is indisch (=allochtoon?) heb ik hier een prachtige citaat (waarom werden we door Soekarno uit Indonesie gedonderd?):

WIJ WAREN NEDERLANDERS, WIJ VOELDEN ONS NEDERLANDERS, WIJ SPRAKEN THUIS NEDERLANDS, WIJ GINGEN NAAR NEDERLANDSE SCHOLEN, WIJ WAREN TROUW AAN DE NEDERLANDSE KONINGIN EN HET NEDERLANDSE GEZAG, DE MEESTEN VAN ONS HADDEN GEVOCHTEN ONDER NEDERLANDSE VLAG. TOEN IK IN NEDERLAND ALS DIENSTPLICHTIGE IN MILITAIRE DIENST MOEST, WAS IK VAN ALLE RECRUTEN DE ENIGE DIE BEIDE STANDAARD COUPLETTEN VAN HET WILHELMUS FOUTLOOS KON OPZEGGEN.

Wanneer je hier iets van zegt, dan wordt dat, wat je ook zegt, beschouwd als grievend, kwetsend. Alle traumas worden uit de kast gehaald om je een schuldgevoel te bezorgen en vooral om aan te tonen dat je een bevolkingsgroep daarmee beledigt.

Maar ach. Er zijn er die beweren dat je Indonesie (="onze voormalige kolonie") niet nodig hebt om indisch te zijn. Anderen weer beweren dat je Nederland en Indonesie daarvoor niet nodig hebt. Men is wereldburger, weet je wel
Alles duidt er maar weer op dat men zoekende is. Zoals een atheist god nodig heeft om atheist te kunnen zijn, zo heeft elke indische, indonesie (= "onze voormalige kolonie") en de indonesier nodig om indisch te kunnen zijn.

Dit brengt me op de tekst van een liedje van een groepje De Wie? :

Circles, my head is going round in circles
My mind is caught up in a whirlpool, draggin' me down.

Time will tell if I'll take the homeward track
Dizziness will make my feet walk back, walk right back to you.

Everything I do, I think of you
No matter how I try, I can't get back

These circles, leading me back to you

Round and around and around and a...

round and round like a fool I go
Down and down in the pool I go
Draggin' me down

Just one thing could kill the pain of losin' you

But it gets me so dizzy that I'm walkin' right back again
Back to you

Time will tell if these dreams are near his plan
Though I left I'm comin' back
Comin' on back to you

Down and down in the pool I go
Draggin' me downp.s. de Prambanan, dat is indisch (=hindoeistisch ). ;-)
17 juli 2010 01:34:16
@Mas,

Er staat Wij waren, voelden, spraken, gingen, hadden..allemaal verleden tijd. Het gaat om 2010 en dan is het adagio Wij zijn Indisch Indisch is ook Oranje, van het voetbal wel te verstaan. Van Bronkhorst, De Zeeuw zijn, ondanks hun Molukse bloed ook Indisch, Van Marwijk waarschijnlijk ook die zingen trouw het Wilhelmus mee, tijdens de finale gingen ze in de fout, met de koning van Hispanje, heb ik altijd geeerd, daarom hebben ze verloren.

Overigens zag ik dat je het citaat uit een stukje had gelicht dat over het allochtoon zijn van de Indischen handeld. Er was een Indo die iets verkeerd had gelezen en meteen vloog er een kabar angin door de Indische kringen, bleek loos alarm, nou moet er weer een hoop recht gepraat worden. Al met al "De onrust is dat jarenlang weggestopte gevoelens ineens worden losgewoeld, herinneringen komen terug, met alle verdriet, mensen worden onzeker of ze nog wel de Nederlandse nationaliteit hebben en/of wat betekent dit voor je rechtspositie."Heeft het toch weer zijn nut gehad...
17 juli 2010 05:22:10
Weet je Pakde. ik benijd die Molukkers toch wel. Die zeggen gerust, ik ben Molukker, of Ambonees, Menadonees. Daar zijn ze best trots op, zoals een Nederlander zegt ik ben Fries, Limburger.

Een indo zegt niet Ik ben Indonesier (of indonesisch), neen dat kan dus niet. Dat is landverraad.
Maar ik heb ze ook nooit horen zeggen, ik ben een Javaan, Sumatraan, Madurees of Balinees, Wanneer je in Indonesie woont, ben je toch trots op je eigen eiland (groepsgevoel) vervolgens op je kampung halaman? Lijkt me ook voor de hand liggend wanneer je in "Indie" hebt gewoond.

Indisch, dat is het voor hen. Duidelijker kan niet.
17 juli 2010 08:35:44
Ik weet eigenlijk pas sinds een paar dagen waar het woord Indi voor wat nou Indonesi is, vandaan komt. Het is oorspronkelijk Portugees, die noemden het gebied vanaf Kaap de Goede Hoop (Cabo de bona Esperanza), Perzi, Ormuz, India, Malakka, tot en met Timor en Japan Estado da India. Ik heb Wat is Indisch? als een vraag gesteld, ik weet namelijk niet wat Indisch is en ik begrijp het ook niet. Wat ik wel weet dat zij die zich met Indisch en Indische cultuur bezig houden een kleine groep uit een vrij grote groep mensen is, die nogal verspreid wonen. Want er zitten niet alleen Indischen in Nederland, maar nog veel meer in Indonesi (1,5 2 miljoen), ook in Australi en de USA zijn er erg veel Indos te vinden. Nu gebruik ik het woord Indo, misschien is dat beter dan Indisch, maar ik ga daar niet over. Nederlands-Indisch is natuurlijk de beste naam, maar dat willen de Indischen niet, hoe verder ze van Nederlands Indisch af geraken hoe Indischer ze worden. In Indonesi voelen die Indischen (Indo Belanda) zich Indonesir, in Australi Australir in de USA Amerikaan en in Nederland Indisch. Vreemd toch, nou hebben ze het lang niet allemaal dag en nacht over Indisch, dat is een zeer kleine groep met een groot aantal fora op het internet. In het echt ken ik er geen. Laatst was ik bij de sigarenboer annex postkantoor, daar werkt een mooie vrouw, Indo schatte ik in. Ik vroeg haar eens Ben je soms Indisch? Ze keek me aan alsof ik haar had gevraagd of ze met mij horizontaal wilde, beledigd. Ik kom wel eens op Nieuw Guinea renies, daar komen ook veel Indos, maar ook Nederlanders, hetgeen hun bindt is Nieuw Guinea, ze noemen zich Nieuw Guiners, het woord Indisch heb ik dar nog nooit horen vallen. Die Indischen claimen dan wel van alles uit de Indonesische, zeg maar Javaanse cultuur, maar je mag ze geen Indonees noemen, dan worden ze giftig. Ook worden ze steeds anti-Nederlandser, want ze voelen zich door de regering tekort gedaan. Kortom voor mij blijft de vraag Wat is Indisch? onbeantwoord, ik begrijp er weinig van. Ik ben zeer genteresseerd in Nederlands Indi, maar Indisch zegt mij niets.
17 juli 2010 11:11:57
Ik kom wel eens op Nieuw Guinea renies, daar komen ook veel Indos, maar ook Nederlanders, hetgeen hun bindt is Nieuw Guinea, ze noemen zich Nieuw Guiners, het woord Indisch heb ik dar nog nooit horen vallen.
Dat is precies het eieren eten. voor de een ben ik Lombokker, voor de ander "polobogees" een andere naam kan ik niet verzinnen, voor de ander muslim
Het is maar in welke clan je wordt opgenomen, al dan niet via initiatie, ook al ben je daar niet geboren en woon je in nederland.
Ik denk dat velen - Molukkers, Nieuw-Guineers - dat wel zullen begrijpen.

Begrijp je nu pak, dat ik tov indonesiers niet al te kritisch ben in het openbaar; zelfopgelegde-censuur. noem je dat.
Men zou maar slechte dingen over hen van me lezen. Maar dat is nu typisch Indonesisch. ;-D
17 juli 2010 13:38:47
Je moet inderdaad erg oppassen met kritiek t/o Indonesirs, sommigen kunnen daar helemaal niet tegen, anderen vinden gefundeerde kritiek echter een verademing, want ze horen dat te weinig. Toch is het e.e.a. heel wat beter geworden sinds de Orde Baru tot het verleden behoort.

Waarschijnlijk hebben die Indischen dit uit de Javaanse cultuur overgenomen, want die staan ook meteen op tilt bij de geringste kritiek, heeft me al heel wat bans gekost. Ik zit al een week na te denken over een stukkie voor dat Indisch 3.0 waar Nederlanders dom werden genoemd en ik van oogkleppen en een provinciale mentaliteit werd voorzien. Als ik schrijf zoals ik normaal schrijf, dus wat ik denk. is het daar met me afgelopen.
17 juli 2010 15:29:17
Een Londo die niet weet wat indisch is en daarbij ook niet het verschil weet met indonesisch, die is inderdaad dom, ja. Dat kan maar niet genoeg herhaald worden.
Dus: trasi = indonesisch en trassie = indisch ;-)
17 juli 2010 20:03:14
@Mas,

Je begrijpt er geen reet van, dit topic heb ik juist geopend om er achter te komen wat nou Indisch is. Jij kan me ook geen milimeter op weg helpen, wat ben jij nou voor Indo, je kent je eigen cultuur niet eens.
17 juli 2010 20:23:51
Eerst even uitleggen wat indo is. Volgens Indonesiers, van gemengd bloed (blasteran).
Wat hij (die indo) daarmee doet, is zijn zaak. Kent hij zijn cultuur OK. Zo niet ook OK.
Mengt hij alles door elkaar ook OK. Ik weet wel dat bvb Molukkers in Nederland me indo noemen, niet indisch: Oh. indo, zegt men.
En niet alle indo's zijn indisch.

Nou indisch.
Dikke boeken , duizenden gesubsidieerde pagina's, al dan niet op websites, zijn er geschreven over indisch, en men weet het zelf ook niet exact .
Iedereen die daar in Nusantara (die kolonie) een ei heeft gelegd schijnt zich al indisch te noemen. Tegenwoordig kun je je door je indisch te voelen jezelf ook al indisch noemen. Jawa bukan, belanda bukan.

Dan maar de uitleg van die simpele javaanse boer , die zijn eigen cultuur ook niet eens kent.

Indis? O, nyolong punya (kepunyaan) orang Indonesia.

Zo, dat was het dan weer.
17 juli 2010 23:07:04
Hoe zouden die Indischen zich voelen als ze door de belastingen worden aangeslagen als tweeverdieners?
18 juli 2010 04:34:34
Een listige vraag. Moet je mij niet stellen. Moet het antwoord schuldig blijven.

Het is natuurlijk wel vreemd dat je gejoepte Indonesische goederen, daarbij ook immateriele goederen, openlijk aan de man brengt zonder dat iemand verhaal komt halen. Je kunt zelf ook tweeverdiener zijn, door er twee baantjes op na te houden, toch? Er zijn er die in 2 werelden leven, in twee culturen zelfs. Inkomsten uit de een geef je op, uit de ander hou je verborgen.
Alles ken.
Dat was me al sinds 1999 bekend toen ik internet ontdekte en daarna het forum van de weduwe van indie.

Maar is hetzelfde als heling. Wanneer jij, als consument, er zelf baat van hebt, dan doe je een oogje dicht toch?

Laat maar komen die loempia's, lempers, bapao's, krontjong muziek en die hele ratteplan asli indis.
Heel Nederland profiteert ervan en de Nederlandse cultuur wordt er ook door verijkt ook.
Daar is toch niks mis mee? De enigen die het nakijken hebben zijn de Indonesiers (chinezen, inheemsen).
Moeten ze maar naar de VN gaan om patent te vragen op hun goederen, of registratie, voordat daarmee wordt gerotzooid.
Hebben ze overigens al gedaan met dat batik en het javaans schrift.
Nu de krontjong nog, de rijsttafel, de gamelan, de wayang.
18 juli 2010 07:17:44
Coba Peh, blasteran betekend toch bastaard, die Indonesirs zijn aan een kant erg halus, maar schromen niet dit soort grove uitdrukkingen te gebruiken voor een halfbloed. Ik vraag me af of er ook zoiets is als een Budaya Blasteran Ik wordt in Indonesi ook vaak bule genoemd, dat betekent albino. Met Budaya bule natuurlijk, banyak duit & fri sek.

De jongkies over Indische cultuurEten dus en taal, maar welke taal blijft in het midden.

De ouwetjes:Wat is een Indo, zijn ze d r nou nog niet achter, weet ik zelfs.

Kasar < > Halus

18 juli 2010 07:20:45
Ik vraag me af of er ook zoiets is als een Budaya Blasteran

De gehele indonesische cultuur is toch mengcultuur: India, Arabisch, Nederlands, Engels, Chinees. Cultuur ontstaat niet zo maar ergens spontaan tegenwoordig. Zelfs dat Javaans schrift is afgeleid van een oud schrift afkomstig uit India. ...

Eten dus en taal, maar welke taal blijft in het midden.

Maleis natuurlijk. Dat wordt tegen woordig ook gesproken in Malaysia, en Brunei.
Geen bahasa Indonesia, je gaat toch niet de taal van je vijand spreken?
Dus ook niet Japans ;-)
18 juli 2010 07:38:27
Ik heb enige moeite om nog een touw vast te knopen aan de moderne Indonesische (Javaanse) cultuur, men wil ten koste van alles modern zijn en serieus genomen worden. Gekleed in spijkerbroek en T-shirt, Blackberry in de hand, de sepeda motor vlakbij. Zich uitdrukkend in een soort SMS taal met veel Engelse woorden,men doet artiesten en anderebn die op TV verschijnen na. Een gesprek is nauwelijks mogelijk want men is voortdurend met dat mobieltje bezig. Kaki5 die hamburger en Kentaki Fred Cikhen verkopen. Het gros niet echt aan het werk maar heeft allerlei rommelbaantjes. Het is op Java de laatste jaren zo hard veranderd. Je moet steeds verder weg om mensen te vinden die nog een beetje normaal leven. Echter ook in die verre gebieden hebben ze al een HP en motorfiets voordat er een netwerk en wegennet zijn. Alles in het teken van consumptie.
18 juli 2010 07:40:38
Ik heb enige moeite om nog een touw vast te knopen aan de moderne Indonesische (Javaanse) cultuur, men wil ten koste van alles modern zijn en serieus genomen worden.

Zo gedroegen de in Indie gewortelden zich ook ;-)
18 juli 2010 07:45:09
Dan zouden we eindelijk tot een eerste conclusie kunnen komen n.l. "De appel valt niet ver van de boom" in hun hart zijn die Indischen eigenlijk Indonesisch en vinden het moeilijk om "gewoon" Nederlands te zijn, hoewel zij vroeger nog Nederlandser dan de Nederlanders waren. Misschien is de intregatie toch mislukt.

Je ziet het aan de Javaan Surya Atmadja, lang in Nederland, die wel eens op dit blog ter sprake komt. Afgesloten van zijn Javaanse roots die besluit maar Indisch te worden, dus liggen die twee heel dicht bij elkaar.
18 juli 2010 07:55:10
He pak, die laatste film was heel erg leuk.
Die indo houdt van zijn kat. Liever dat, dan van krontjong ;-)
Ik hoor ook nog indonesische muziek, asli Indonesia. Wie had dat nu gedacht?
Die jongen komt zeker uit indonesie.
Doet me denken aan die jongelui die ik vaak in Indo tegenkom.
18 juli 2010 07:56:35
Javanen zijn dol op katten, wist je dat niet ? In tegenstelling tot Sundanezen. Ik vind die batik backpackersbroek zo leuk, stereotyp. Lijkt wel een indische slaapbroek
18 juli 2010 07:59:08
Javanen zijn dol op katten, wist je dat niet ?

Natuurlijk wel, maar die jongen doet me meer aan een javaan (Indonesier) denken dan aan een indische.
Een indo pikt zijn echte soortgenoot er onmiddellijk uit . (kan ook best een javaanse-surinamer zijn)
Wel een beetje bencong..

p.s. dit was mijn conclusie voordat ik de aftiteling las.
Aku kangen sama teman2 muda saya ;-)
18 juli 2010 08:00:53
Typisch voorbeeld van een Javaanse neef ;-)

Dilemmatisch:

18 juli 2010 08:31:32
Mijn complimenten voor de filmmaker (en producer).
Aku senang pada Johan.

Vergelijk het nu hier mee, de indische cultuur, de indo, zoals wij die al diejaren kregen voorgeschoteld;En zo kan ik er nog wel een paar namen noemen. Daarvan zakt mijn broek gewoon af.
18 juli 2010 11:00:15
Die tante Lien is toch helemaal niets, die heeft zich een accentje aangemeten en doet alsof ze Indo is. Intussen maakt ze de Indo's onsterfelijk belachelijk, die pasar malam coryfee. Zullen er Indischen zijn die zich met haar indotificeren, dat sterotiepje. Zo stel ik me nu die SA voor, om maar eens een andere dilletant te noemen.

Chinees...

18 juli 2010 11:27:42
Dan heb je nog van die lui die hele geschiedenissen vertellen om maar uit te leggen wat een indo is en indische cultuur.
Naar Albanie op vakantie gaan om paella te eten.
Het is toch godgeklaagd, die figuren, masyallah.
18 juli 2010 11:32:08
Hahaha....Londoh en Ed Vos.....Jullie zijn net als 2 oude tantes...hahahah.....Dat is pas Indische Nederlands....hahahah.
"ntussen maakt ze de Indo's onsterfelijk belachelijk, die pasar malam coryfee. Zullen er Indischen zijn die zich met haar indotificeren, dat sterotiepje."
Ik vind Wieteke v Dort echt verschrikkelijk leuk.......hahahah.

Daar hebt u helemaal gelijk in.Dat gebeurt hoor,dat indotificeren(....hahaah)
En maar denken dat het echt Indo is.Ze begrijpen niet dat zij een artieste is,een performer.
Mevrouw v Dort heeft wel gemengd bloed.Het zal wel niet zo zijn als Patty Brard,maar het is wel aanwezig.

2 jaar geleden in de progamma van Paul Leeuw,was er ook zo'n Indische leuke kerel met bijna hetzelfde Indo-act als Wieteke v Dort.Met bijpassende kleren,hoedje,enz.En nog een neppe paardegebit/kunstgebit........
Niemand vond het grappig....iedereen keek van:wat is hier nou aan de hand?
Echt niemand begreep dat het typetje die hij deed: slecht uitziende paardegebit,zijn kleren,hoed,accent en manier hoe hij bewoog en zijn accent,een Javaanse typetje was....(misschien is hij daarzelf niet eens bewust van)
De echte oude Indo's vinden dat wel grappig...die begrijpen dat meteen.Indonesirs zien dat ook.Maar de Nederlanders zelfs jonge indo Nederlanders?
Was zo misplaats,echt verschrikkelijk.En iedereen maar denken dat het Indische is.Geef mij maar een Surinaamse vrouw(Jurgen Raymann) met een snor die de heletijd,Soko Soko roept.
18 juli 2010 14:03:58
Menir Noordin, dat U Ed Vos een indische tante noemt is nog tot daar aan toe, maar mijn, voor U is het Amsterdamse Om, snappie?

Die Jurgen Raymann is echt grappig, je lacht al als je 'm ziet, maar die tante Lien mag wat mij betreft naar China gestuurd worden, misschien hebben ze er daar iets aan. Als ze dan terug komt dan kan ze misschien Benny Hill nadoen.

18 juli 2010 15:00:03
Het vreemde aan die Wieteke van Dort is dat eenvoudige indo's haar best grappig vinden. Waarschijnlijk vanwege de herkenning, zoals ik veel herkenning zie in die Johan van bovenstaand clipje. Maar die speelt zichzelf.

De figuren die alles weten, Indische intellectuelen, de creme van het Nederlandse indodom, om maar een paar woorden van Tante Lon te gebruiken, vonden haar verschrikkelijk.

Waarom ik Rayman leuker vind dan wieteke, is louter persoonlijk.
Zoals ook deze, weliswaar niet met dit topic te maken,maar Allah

18 juli 2010 15:46:12
Dit topic wordt een eindeloos gezeur, jammer. Vroeger toen ik in Tilburg woonde zagen wij gekleurde mensen en die noemden wij Indisch. Het uiterlijk was destijds bepalend en niet waar zij vandaan kwamen, dat was heel ver weg en voor ons spannend.
Dus ik denk dat het Indisch zijn terug te voeren is op de huidskleur en verder niets.
18 juli 2010 18:07:14
Vroeger toen ik in Tilburg woonde zagen wij gekleurde mensen en die noemden wij Indisch. Het uiterlijk was destijds bepalend en niet waar zij vandaan kwamen, dat was heel ver weg en voor ons spannend.

Hiermee geef je aan, Peter, zoals ik al vaker elders schreef, dat de benaming indisch ontstaan is in Nederland, dan wel van Nederlandse origine is.
De in Indie/Indonesie gewortelden namen die benaming vervolgens over om zich een culturele identiteit aan te meten. Dat culturele hield in: een andere huidskleur, andere taal, andere gewoontes. Wanneer je daarvan slechts een greintje bezat was je al indisch. Let wel, ik heb het hier over de benaming indisch, Niet over indo
Het was voordat men naar Nederkand ging not done om indisch te zijn, straks mocht je immers Nederland niet binnen ;-)

Gaandeweg met het ouder worden, en vooral de culturele uitkering in het kader van het Gebaar was het opeens weer helemaal in om openlijk indisch te zijn.

Het was natuurlijk financieel ook zeer aantrekkelijk om tot dat clubje te behooren, immers straks kreeg je helemaal geen uitkering of subsidie ;-)
Zeg nou zelf: 1000 euro voor een handvol pagina's op een zelfgemaakte website (wat kost dat?), dat is niet misselijk. Vraag maar aan pak Lon.
Van dat geld kun je ertussendoor ook nog een mooie nieuwe computer voor prive-gebruik aanschaffen.

Nu en in de toekomst is het slechts een kwestie van pappen en nathouden, wat dat indische betreft..

Door de komst van Indonesiers naar Nederland zullen al die indische gebruiken en gewoonten zeker nog blijven voortleven, maar die Indonesiers worden al kwaad wanneer je dat indisch noemt. ;-)

Amin
19 juli 2010 00:59:09
In 2005 heb ik op mijn eigen site een verhaaltje geschreven over "Indisch erfgoed" en ook "Het Gebaar" daarin genoemd. Op twee van die Indische sites brak de pleuris uit over dit verhaal en werd ik daar gebanned. Een site was de door "Het Gebaar" gesubsidieerde Indische informatiepunt. De ander ben ik vergeten, beide sites zijn echter inmiddels ter ziele. Dat stukje is HIER te vinden. Het is de gewoonte van die Indischen (en RMS'ers) om iedereen die hun tegenspreekt te elimineren, althans zij pogen dat. Ik heb al jaren een website, nu weblog en ik ga lekker door tot ik er dood bij neerval.
19 juli 2010 07:51:23
Met grote verbazing las ik een mail met daarop een link naar een forum
Forum
waarop grote hilariteit is ontstaan omdat een topic compleet op een ander plek werd gekopieerd. Het gaat om dit item:

wasalam alaikum salam waar gebeurtenis gesignaleerd door albert van prehn

Het vermoeden bestaat dat dit zou zijn gebeurd door en ik citeer:

onder andere door een figuur van het internet (die verbannen is op diverse fora) en die dan citeert om op een ander forum zijn opinie er op los te laten, zonder enige achtergrondkennis te hebben.

Mijn broek zakt hiervan echt van vebazing tot op mijn enkels.

1. Ten eerste worden op dat forum over indonesie ook driftig en zonder enige vorm van toesteming artikelen gekopieerd.
2. men is niet bekend met mirrorsites al dan niet onder andere naam.
3. dit slaat werkelijk alles: een figuur van het internet (die verbannen is op diverse fora) en die dan citeert om op een ander forum zijn opinie er op los te laten, zonder enige achtergrondkennis te hebben..

Ik zou niet weten wie die figuur zou moeten zijn maar mijn vermoeden is dat hier wordt bedoeld ene londoh die zich alle moeite van de wereld getroost om complete onzin van het ene forum naar het andere te slepen.

Die Londoh toch. Of zou het toch die SA zijn ;-)
19 juli 2010 16:31:46
@Mas,

Ik heb even op dat topic gekeken, het is van de hand van ene Henri R.C. Lijkt me een ouwe Javindo die het zat is om alsmaar de derde of vierde viool te spelen, hij wil bekend worden. Ach het staat in de rubiek Ngobrol, dat is slap he-OH in het Nederlands in dit geval slap ge-Ouwe-Henri. Hij besluit met Proost ouwe susuhunan stalker !!!dat zou en cryptische omschrijving van mijn persoon kunnen zijn, maar stalken ? Lijkt me van niet. Ik kan me ook niet herinneren dat ik dat forum heb geciteerd. Overigens dat is toch niet verboden, die man is een beetje pikun denk ik. Ik zie geen reden om dat forum te citeren want het zijn meestal gekopieerde krantenberichten of links naar andere Indo-fora, daar doe ik niets mee. Ik schrijf meestal zelf,en ik lees zelf diverse Indonesische kranten. Ik ken toevallig wel een dame die aan dat forum meewerkt, is nou niet iemand waar ik een hekel aan heb. Ik denk dat er geen acht op dat soort figuren geslagen moet worden want voor je het weet zit je in een maalstroom van oever-en eindeloos Indisch ge-Ouwe-Henri, terima kasih banyak. Yang berikut silakan masuk.
19 juli 2010 17:11:37
Even een E-rectieficatie. Ik heb inderdaad 3 zinnetjes overgenomen zonder bronvermelding en voel me daar diep schuldig over, want het was afkomstig uit de mond van een Indo en dat is natuurlijk heel iets anders dan een gewone sterveling. Hieronder het citaat:

Een stukje petjoh: "Die knappe "tante" pramugari (stewardess) van de reclame op TV was er ook...................yiiiiiiiii, ngeri loh, zo knap is zij en haar stem precies selendang sutra, zo zacht en fijn. IK meteen maar weer een kue lapis en kue surabaya extra gegeten. Je moet toch wat, anders de tangan gelitis, payah dese." ;-)

Het staat ergens op DIT forum, maar omdat ze daaro geen zoekfunctie hebben kan ik het niet meer terug vinden, echter het lijkt me te komen uit een topic over de eerste vlucht van Garuda naar Amsterdam. Het is afkomstig uit de kibor van Henri C. Cingoor alias Henri de OH.
19 juli 2010 20:54:42
Even de tangan gelitis, payah dese kopieren in het google-zoekvenster en je vindt het, ook in de cache.
Op 02 juni 2010 21:00:54
in dit topic reageerde ik daarop en schreef ik dat ik het anstiel vond. Ik heb maar niet gevraagd van wie die uitspraak was, misschien die van SA, die is ook in staat om dat soort rare fratsen (of frasen?) uit te halen

Lho , piyee toh . (Hoe dese ?)
Isterniet ondertiteling ?
19 juli 2010 21:45:30
Over kue lapis gesproken. Hier een filmpje waar deze lekkernij een hoofdrol speelt.
Je moet er een beetje voor zitten, maar het gaat om de moraal ;-)

19 juli 2010 23:59:02
@Mas

Eigenlijk ben ik stomverbaasd, ik dacht dat ik hele stukken gekopieerd zou hebben, maar het blijken ruim 2 regels te zijn zonder bronvermelding:

HIER

Ik heb dat gedaan ten tijde van die Petjoh discussie op Indisch 3.0. Toen merkte ik al dat ik dat Petjoh vervelend begon te vinden, na een levenslange interesse. Ik ga nu op mijn hoede wezen als ik dat zogenaamd petjoh hoor. Gemekker dat eigenlijk gehuil moet voorstellen, siregala jadi domba. Ik zal die boeken over petjoh ook maar op eBay gooien. Volgens mij kan dat boek van Richard Cress 50 euro opleveren. Die OHenri heeft nu zijn finest hour want die is nu op een andere site genoemd, eigenlijk was die man me nog nooit opgevallen, een soort SA denk ik. Overigens typisch Javaans om zo een misbaar t/o de bule te maken terwijl er niets aan de hand is, niet meer dan een gedachtespinsel.
20 juli 2010 05:29:57
Wat mij betreft is het vandaag nog afgelopen met dat petjok.
Kijk en luister maar eens naar dat filmpje over die John Reteig, die gebruik toch ook"geen spat petjoh, maar hij is wel leuk.
De enige niet-nerderlandse woorden die ik me van hem kan herinneren, zijn darah tinggi, bener, senang (deel 2).
Maar hij spreekt gewoon dat indisch-nederlands, en daar is totaal niks mis mee.

Die Ricky Risolles, risolles vind ik veel lekkerder dan kue lapis, vind ik ook best grappig.
Ik voorspel voor hem als entertainer een goede toekomst, maar hij moet niet te veel van die
stopwoordjes gebruiken als ""dese", kortom al die woordjes die populair zijn bij SA en kornuiten. anders komt het te overdone over.

Wat me opviel was zijn uitspraak: met kue lapis, daar kun je de oorlog toch niet mee winnen?.
Dat "daar kun je de oorlog toch niet mee winnen"", gebruik ik ook wel eens.
Vandaar die herkenning ;-)
20 juli 2010 10:03:20
Dat boek van Cress heb ik ooit eens verkocht op marktplaats.
Overigens heb ik hier een stukje tekst uit deze website

http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/1072153/nederland-en-indonesie/2157332/geschiedenis/item/1131559/het-leven-in-nederlands-indie/

"Wij waren dus Indische Nederlanders, geen indonesirs, dat is een groot verschil. Al is het maar vijf procent, wie Indisch bloed heeft, blijft Indisch, je voelt het zo. Onze grootvader was Engels. Hij kwam op Sumatra en trouwde daar een Sumatraans meisje en daar is onze vader de zoon van. Onze moeder was het kind van een Duitse militair. Toch zijn mijn vader en moeder Hollands opgevoed, thuis spraken we ook altijd Hollands () In de klas waren we allemaal gelijk. Wel hadden de Indonesische kinderen het moeilijk, die leefden in twee werelden: op school totaal westers, thuis helemaal Indonesisch. s Avonds zaten we in de tuin of op het plat met onze familie en vrienden, met op de achtergrond de muziek van Glenn Miller. De afwas hoefden we nooit te doen, want we hadden bedienden."

Wanneer je deze persoon moet geloven waren het juist de indonesiers (die naar school konden) die in 2 werelden leefden.
Het is leuk en interessant te beweren, zoals veel indischen dat ze kind van 2 culturen zijn, maar wanneer je niks doet met dat andere niet-nederlandse culturele gedeelte, dan is zo'n uitspraak alleen maar interessantdoenerij en ontwikkel je je totaal anders die diegenen die in twee werelden leeft.
Op latere leetijd zal die groep problemen krijgen ja, met hun identiteit.
Kijk maar op internet en in die boeken die de laatste tijd over Indische Nederlanders zijn geschreven.

De indische cultuur in Nederland is, dus intrinsiek gewoon Nederlandse cultuur met wat javaanse gewoontes d'r in, immers men nam toch volgens zeggen hun cultuur mee.

Dan zouden die praatjes van we waren tweetalig, buitenshuis spraken we Nederlands, thuis petjok e.d. gewoon verzinsels zijn. Anderen zwegen daar maar wijselijk over. Juist die indonesiers waren twee-talig, dat moest wel wanneer je in twee werelden leefde.

Overigens beweerde je nog in dit topic dat ik in twee werelden leeft; dat zou best het gevolg kunnen zijn dat mijn indische ouders in indie/Indonesie al in twee werelden leefden.
Ik vond ze toch al zo indonesisch ;-)

Wat ik hier beweer is wederom een herhaling van zetten, maar je kunt er maar niet genoeg op terugkomen voor hen die het nog steeds niet willen weten of het niet willen accepteren.
20 juli 2010 14:15:41
Hi Mas,

Wat wij hier doen is inderdaad het voortdurend herhalen van zetten en eindeloos door Ouwe Henrin over Wat is Indisch? dat is toch Indisch. Weet wat ik ook zo vreemd vind, dat gezoek naar een identiteit. Dat is toch iets voor tieners ? Dat wilde ik op degene die op Indisch 3.0 beweerde dat Nederlanders dom zijn, dat ik oogkleppen voor heb en provinciaals ben, mededelen. Ik voel me niet beledigd, maar vind het heerlijk om als dusdanig te reageren. En wat gebeurd er dan? Een keertje raden het Indische leven is helaas erg voorspelbaar. Toevallig ben ik een Belanda met erg veel Indo-kennissen en vrienden, maar het vreemde is dat niemand van die mensen op zoek is naar zijn identiteit of van die onzin uitkraamt zoals op die websites. Het gekke is dat Indos graag met mij lullen, want ik weet hoe hun land er vandaag de dag bij ligt plus dat ik een behoorlijke interesse in de koloniale geschiedenis heb, Uren kan ik met ze lullen om ze uit te horen over vroeger. Ze vragen ook altijd of ik nog benggol heb om te krokken want ze weten dat ik in munten doe.
20 juli 2010 14:37:29
Ze vragen ook altijd of ik nog benggol heb om te krokken want ze weten dat ik in munten doe.

Kijk die weten dus precies wat ze in indonesie zoeken, benggol, souvenirs. Hun identiteit hebben ze zelf al meegenomen ;-D

p.s. ik bn blij dat ik straks weer effe voor een maand 'terug "ben". Ik krijg al een lamme arm van dat pidjetten en krokken (kerokan) is niet mijn specialiteit.
20 juli 2010 17:28:15


Er is niets Indischer dan Hawa ;-)

Met zijn echtgenote speelde pa in een Hawaaans bandje. Nog steeds krijgt J. kippevel van de klanken van de romantische pedal steel guitar, waarbij zijn ouders zich bovendien specialiseerden in de inheemse Krontjong stijl.
23 juli 2010 03:26:28
Ik wil niet achterblijven, bij hawaiian muziek denken we aan de pedal-steel, maar ook dit is indisch:

23 juli 2010 10:21:07
Nou Mas, kippevel ervan krijg ik niet, wel een begin van hoofdpijn.
23 juli 2010 11:10:40
Ik las op een Indisch weblog dat steeds meer Indische bejaarden hun oude dag willen slijten in een Indisch bejaardenoord (Panti Jompo). Zij willen de laatste jaren voordat zij de gang naar de Indische hemel maken tussen hun eigen bangsa en omringt door hun eigen cultuur en lekker eten, ver weg van de boze Belanda-wereld doorbrengen. Er zijn mensen die dit discriminatie noemen, want waarom geen andere medelanders in dat Ouden-van-dagen tehuis?. Lijkt me nogal wiedes die lusten geen trassi en hebben een andere cultuur. Indischen zijn trouwens Nederlands want "Indische ouderen waren al gentegreerd voordat ze in Nederland kwamen en nog meer gentegreerd in de laatste 60 jaar". Nu zij de leeftijd der sterken hebben bereikt wensen zij te desintegreren want de integratie is hun niet bevallen. Naar Indi is er geen weg terug, daarom een mooie weg voor hen die over niet al te lange tijd gaan hemelen. Is dat hun soms niet gegund ?
23 juli 2010 11:37:18
Wat die panti-jompo betreft, dat artikel heb ik gelezen. Nu kunnen de jongeren bewijzen dat men indisch is. Gewoon de ouderen in huis halen en hen met zorg en aandacht omringen, en niet laten verpieteren in verzorgingshuizen. Dat is indisch/indonesisch. En wanneer dat om de een of andere reden niet haalbaar is, elke dag opzoeken in dat verzorgingshuis en niet wanneer het je slechts in tijd (of zin) uitkomt.

Wat die ukelele lady betreft. Dat liedje maakte schijnbaar deel uit van die hawaiian-golf.

http://keepswinging.blogspot.com/2009/01/de-eerste-hawaiimuziek-in-nederland-in.html

Overigens is country muziek ook indisch (Jim Reeves), rock and roll, Elvis. Alles is indisch.
23 juli 2010 14:22:07
Vera Lynn is toch ook Indisch ?

23 juli 2010 14:31:24
Alles wat in het voormalige nederlands-indie populair was is indisch. ;-)
23 juli 2010 14:37:47
Even terug op die panti jompo (In Den Helder).

Wederom een voorbeeld hoe het er aan toe gaat binnen de "indische gemeenschap".
Dat krijg je wanneer iedereen zich indisch noemt en daarover alles weet te vertellen.

Toen mijn vader stroke kreeg en daar in het verzorgingstehuis lag vond ik een aparte "indische vleugel" in een verorgingstehuis niet eens zo'n slecht idee. Kon hij tenminste met anderen ervaringen over vroeger en over indonesie delen. Misschien kon hij dan weer bahasa indonesia spreken met andere indischen. Dit laatste bleek later ijdele hoop, want niet iedere indische spreekt die taal, maar allah.
Dat was mijn redenering.

Maar zie daar, andere indische mensen proberen koste wat het kost te bewijzen dat indische mensen, indo's zoals u wilt, nederlanders, westerlingen zijn. Hoera.
Geen allochtoon!

Zo'n panti jompo speciaal voor indische mensen is nu dus weer niet nodig.

En zo zitten die lui elkaar dus weer tegen te werken.

De hele discussie is hier te lezen

http://www.denhelderactueel.nl/04/07/2010/discriminatie-is-weer-helemaal-hip/
24 juli 2010 08:16:15
De woningen in dit complex zijn namelijk niet voor iedereen, maar alleen voor Indische mensen. Discriminatie is anno 2010 blijkbaar weer helemaal hip.
Waarom een apart centrum voor Indische mensen? Is deze bevolkingsgroep dusdanig onaangepast dat de rest van de inwoners beschermd moet worden en moeten we Tjempaka zien als een soort van hufterwoningen voor deze groep? Hebben alle integratieprojecten, inburgeringscursussen en alle andere goedbedoelde initiatieven deze mensen al die jaren (al dan niet opzettelijk) overgeslagen? Of voelt deze groep inwoners zich verheven boven de gewone Nieuwedieper en wil zij geen last hebben van al dat gespuis dat onze mooie stad rijk is?


Dit is een citaat uit dat "Den Helder Actueel ze maken zich nogal druk en strikt genomen hebben ze gelijk, want beweren die Indischen niet altijd dat zij Nederlander zijn? Daarom zijn zij toch naar Nederland gekomen. Nu willen ze ineens weer Indisch zijn want zo een uitzonderingspositie levert voordelen op, een eigen panti jompo dus. Nou ik denk dat het binnen de muren van dat gebouw ook een voortdurend discrimineren en ribut-ributan zal wezen. Als je al die ouwetjes bij elkaar stopt gaat het verleden weer leven, want je stopt het verleden bij elkaar. Er zal veel over rangen en standen te doen zijn, itu dari Gula, ini dari Binnenlands Bestuur, yang dari KNIL. En heb je nog de kleurverschillen, hoe donkerder hoe minder populair, verschillen in afkomst, Jawa, Sumatra, Ambon (of behoren die niet bij de Indischen en hebben ook aparte oorden?) of adelijke afkomst die niet met een bekas sedadu aan een tafel wil. Dan het gesoebat en gebakkelei over het eten, want volgens de ene hoort er geen ebi in de nasi goreng. Kencur in de gado-2? gila kamu dat is in de petjil. En dan het gesijk over dat de rijst niet goed gekookt is. En dan die ouwe geile Indos die achter de bejaardenverzorgsters aangaan. Lijkt me een ramp dat Tjempaka
24 juli 2010 11:18:29
.Hi Londoh,
"Dit is een citaat uit dat "Den Helder Actueel ze maken zich nogal druk en strikt genomen hebben ze gelijk, want beweren die Indischen niet altijd dat zij Nederlander zijn? Daarom zijn zij toch naar Nederland gekomen. Nu willen ze ineens weer Indisch zijn want zo een uitzonderingspositie levert voordelen op, een eigen panti jompo dus."
Datzijn van die tragische kanten van de Indo's.Aan de ene kant voelen ze zich Nederlands,vooral als je tegen een oudere iemand zegt:u buitenlander.........nou,dan krijg je wat te horen.....Aan de andere kant spreken ze over die belanda's.Als het al verwarrend is voor de Indo's dan helemaal voor buitenstaanders.

Als de situatie en de maatschappij in voormalig NL-Indi volledig anders zou zijn,zoals in Suriname dan zou het niet zo ver zijn gekomen,met die indentiteits problemen of die andere problemen waar ze meezitten.Wat in die koloniale tijd is ontstaan,ontwikkeld en nog wel bestaat.

Hi Ed Vos"Maar zie daar, andere indische mensen proberen koste wat het kost te bewijzen dat indische mensen, indo's zoals u wilt, nederlanders, westerlingen zijn. Hoera.
Geen allochtoon!
Zo'n panti jompo speciaal voor indische mensen is nu dus weer niet nodig"

Ik weet niet als ik n van die Indische mensen ben...hahahah........normaal ben ik ben niet zo snel aangesproken,maar in die discussie ben ik er wel sterk aanwezig.Ik ben eigenlijk een Zuid-Afrikanse Chinees..........hahahah....

Er zit er wel wat in waar ik over had.Veel Indo's waren juridische Nederlanders en je had ook die gelijk aan de Europeaan waren,wat hun culturele indentiteit juist vormden en hun nog meer verwijderde van de Indonesirs,dus de afstand werd groter.Maar dat weten die gasten uit Den Helder niet.Zelfs de Molukkers die in dienst waren,zaten in een soortgelijke Europese bubbel.

Wat ik opmerkelijk vind is dat ze de ambassadeur van Indonesi hebben bijgehaald en dan nog die rituelen......is dat om duidelijk te laten zien hoe anders ze zijn en werkelijk Indonesisch.En nu maar wachten op de Indonesirs die hier zitten,hoe bruiner hoe beter,liefs iemand die zo krom praat dat je medelijden met die persoon krijgt en met zo'n typische glimlach......goed voor de beeldvorming.
Die oudere Indo's blijven allochtonen,ze zijn niet hier geboren en ook hun kinderen zijn allochtonen maar dan wel Westerse allochtonen.
24 juli 2010 22:23:01
@Noordin weet niet als ik n van die Indische mensen ben...hahahah........normaal ben ik ben niet zo snel aangesproken,maar in die discussie ben ik er wel sterk aanwezig.Ik ben eigenlijk een Zuid-Afrikanse Chinees..........hahahah....

Ha die Noordin, ik zag jou naam daar en paar keer staan. Je hebt je goed verwoord. ;-)

Toevallig zeg, ik bekeek zo-even een site en ik dacht wat nu als het om deze mensen gaat ?
-

IAK Foundation
-
Overigens die Noordin lijkt op Nuredin, een naam voor moslims en betekent kind van het licht of zoiets. En Noordin Top ....
Zit ook de naam ed in ;-)
24 juli 2010 22:40:17
Maaf Mas, Noordin is een alledaagse Indonesische naam, echter Noordin M. Top kwam uit Malaysia ;-)

24 juli 2010 23:49:10
Nir Noordin,

Als ik al die Indische berichtgeving eens bij elkaar zet dan kom ik bijna tot de conclusie dat de Indischen vanuit mentaal oogpunt gezien het zwakste deel van de Nederlandse samenleving vormen. Als je dan, na een leven lang geworsteld met identiteitsproblemen in een vijandige Belanda omgeving hebt gewerkt en je uiterste best gedaan hebt en daardoor vroeg oud geworden bent, terug verlangd naar je Indische jeugd dan wil je die laatste dagen toch in een Indisch bejaardentehuis slijten. Heerlijk afgesloten van de maatschappij die je zoveel ellende heeft bezorgd, in je eigen droomomgeving met gelijkgestemden afwachten tot het definitieve afscheid zich aankondigt, tobbend met de vraag Zou er ook een Indische hemel bestaan?

Van wie komen die ideen eigenlijk dat er aparte Indische bejaardentehuizen moeten komen, van de kinderen soms. Deze zijn inmiddels al zo vernederlandst dat ze geen ouwetjes meer in huis willen nemen als deze verzorging behoeven, dat is geen Indische cultuur meer. Dus dan maar zeuren bij de overheid, dat kan als minderheid. Met gezeur aan het adres van de overheid blijf je ook nog eens in het brandpunt der belangstelling staan, dus promoot je daar de Indische cultuur mee, zodat niemand er meer om heen kan. Het is niet zo dat ik het de Indische gemeenschap misgun hoor, wat mij betreft krijgt elk dorp of stad een paar van die complexen, als die Indischen daar gelukkig mee zijn, mijn zegen hebben ze, het interesseert mij gewoon weinig. Echter de gedachten die erachter zitten en al het gekrakeel er om heen boeien mij mateloos. Het is in mijn optiek allemaal zo onlogisch, een bevolkingsgroep die zich op latere leeftijd zou willen afkeren van de maatschappij, daar hebben we het woord asociaal voor, neemt u mij niet kwalijk.

De gedachte om in de polder tehuizen op te richten die doen denken aan het vroegere Indi is ook niet erg logisch. Waarom niet gewoon in Indonesi, is daar zeker vele malen goedkoper en zou, in samenwerking met de overheid aldaar, een uitstekende investering voor dat land zijn. Ook goed voor de werkgelegenheid met de 40% werkloosheid in dat land, het verkrijgen van personeel zal daar geen enkel probleem opleveren. Het dure Indische eten is daar spotgoedkoop, en kunnen de ouwetjes rustig aan de peteh gaan zonder dat zoiets een groot gat in het voedselbudget slaat. Zo een onderneming zou ook een mooie gelegenheid zijn om meisjes die iets voelen voor het beroep bejaardenverzorgster een gedegen opleiding te geven om die later in het lage landje ten gelde te maken, in dit beroep zijn er toch immers altijd tekorten. Het zou toch fantastisch voor die Indische ouwetjes zijn om op deze manier hun oude dag te slijten, bijna alsof ze reeds in de hemel zitten.
25 juli 2010 06:43:54
Ja dat is precies wat we al besproken hebben op dat Haags forum, hetgeen jij reeds op jouw oude blog heb gezet. Maar men luistert niet, je wordt tegengewerkt, gebanned wanneer je dat zegt, uitgemaakt voor nestbevuiler, afkomstverloochener.
Maar OK ook dat is blijkbaar indisch.

Waar op onderstaande lijn plaatst men zich zelf?

|--------------------------|---------------------------|
Verhollandst (Hollander)............................Verindischt (inlander)

Het zou ook eens goed zijn om te kijken naar anderen in plaats maar aan het eigen nederlandse ik te denken.

De indoclub Soerabaja

-
25 juli 2010 09:08:43
Ja dat is precies wat we al besproken hebben op dat Haags forum, hetgeen jij reeds op jouw oude blog heb gezet. Maar men luistert niet, je wordt tegengewerkt, gebanned wanneer je dat zegt, uitgemaakt voor nestbevuiler, afkomstverloochener.

Je kan die Indischen niet verwijten dat ze fantasie hebben. Er zou een keten van die Pantai Jompo Belanda in de v/h Gordel van Smaragd moeten komen, in rustige bergsteden met een gezond klimaat, waar er dus ook aardappelen, kol, wortel, tomat, blumkol, geraniae en bunga ros groeien. Op Java bijv. Garut, Salatiga en in de buurt van Malang. Zou je nog iets op Sumatra kunnen beginnen, op Seram voor de Molukkers, in Manokwari voor ex-NG. Gewoon bedrijfsmatig runnen, met Nederlandse kennis en Indonesische tanggan-kaki. Hoeft ook niet goedkoop, want die Indischen hebben allemaal riante pensioenen, laat het maar lekker luxe wezen, daar houden ze tenslotte van. Zo kan het ook tot voorbeeld dienen voor die Indonesirs. Ik heb het niet over een flatje in de sawa, nee meteen groots aanpakken, hele dorpen met vila, rijtjeshuizen, appartementen, desnoods rumah bilik voor hen die echt terug naar af willen. Zo een 10.000 bejaarden per dorp. Ziekenhuisje en supermarkt dr bij, veldje voor een helikopter als er eentje het benauwd krijgt. En ook de ruimte openhouden voor eventuele Indonesirs die willen ikut iets bergengsi, waar het hele land over praat,. Wie weet ontstaan er in Indonesi ineens steden vol bejaarden. Tegenwoordig wil de Indonesir niet oud worden vanwege de slechte omstandigheden waar ze vaak onder moeten leven. De Indonesische regering stelt de grond ter beschikking die van NL doet de rest. Voor de NL regering ook geweldig want ze zijn van een grote groep klagers af die weer ruimte maken voor andere groepen, die dan wel weer, helaas, ook met eisen gaan komen. Het zou echter wel een initiatief op wereldniveau kunnen wezen. Nederland pakt de vergrijzing aan. Zoals je weet slaat vergrijzing bij die Indischen harder toe vanwege dat zwarte haar dat velen hebben (hadden)
25 juli 2010 20:17:41
Salatiga?

http://suaramerdeka.com/v1/index.php/read/cetak/2010/04/17/106040/Mengabdi-Menjaga-dan-Merawat-Lansia-

Je hoeft maar panti jompo in te tikken en je vindt wel wat . Met het vereiste diploma (verzorging) kunnen SA & istri daar zelfs eentje beginnen ;-)

Wat zou je je AOW in Nederland opmaken.Je kunt het beter in indonesie doen ;-)

Ik ga overigens t.z.t. een kijkje nemen in salib putih.
25 juli 2010 20:47:47
RI seeking to repatriate Indonesian footballers from the Netherlands

The Jakarta Post, 07/21/2010 - The Indonesian Soccer Association (PSSI) and the National Team Body (BTN) have announced plans to recruit three or four players from the Netherlands, specifically under 21-year-olds of Indonesian descent. The body will begin its selection process in September in the Netherlands, BTN chairman Iman Arif said. The registration and training camp program are open for all young [soccer players] of Indonesian descent in the Netherlands. I hear that those children are really good at soccer. After the selection process, we will make an offer to the best players to change their nationality to join the Indonesian team, Iman said Wednesday as quoted by tempointeraktif.com. The PSSI has reportedly approached Serginho van Dijk, 27, who currently plays for Adelaide United Football Club of Australia. Iman said BTN would announce the list of Indonesian team players on Aug. 24. Hopefully, five new players from the naturalization program will soon join the squad, he said.
26 juli 2010 06:41:00
Goede morgen Pakde. Ik lees hier toch duidelijk "of Indonesian descent"?
Wat wanneer je indisch bent, of je indisch voelt?
We zijn indisch, niet Indonesisch, weet je nog?
Of misschien Moluks?
26 juli 2010 06:56:30
Pagi juga Mas. Zij die zich Indisch voelen komen niet in aanmerking, want dat bestaat niet in Indonesia. je bent Indonesisch of je bent niets, anders kan je toch niet voor het nationale 11-tal spelen. Het is allang bekend dat zij die zich Indisch voelen kwaad worden als ze Indonesisch genoemd worden, Indischen staan erom bekend dat ze nogal licht geraakt zijn, lange tenen noemen ze dat zelf.
26 juli 2010 07:38:37
Hi Londoh," The Jakarta Post, 07/21/2010 - The Indonesian Soccer Association (PSSI) and the National Team Body (BTN) have announced plans to recruit three or four players from the Netherlands, specifically under 21-year-olds of Indonesian descent. "
Jeetje wat grappig.....gaan ze van die gekleurde jongetjes uit de polder selecteren.

Dit is ook wat."I hear that those children are really good at soccer. After the selection process, we will make an offer to the best players to change their nationality to join the Indonesian team"
Het geeft toch een rare bijsmaak.Dit zou niet of niet zo snel gebeuren als NL niet zo'n sterke voetbal-land zou zijn.Toch vreemd.

"Het is in mijn optiek allemaal zo onlogisch, een bevolkingsgroep die zich op latere leeftijd zou willen afkeren van de maatschappij, daar hebben we het woord asociaal voor, neemt u mij niet kwalijk."
Het is ook niet logisch.Het heeft ook met hun gevoelsleven te maken.
Hi Ed Vos,"Overigens die Noordin lijkt op Nuredin, een naam voor moslims en betekent kind van het licht of zoiets"

Het is ook Arabisch.Noordin is hetzelfde als Nuredin.
26 juli 2010 22:54:43
@Noordin
"Het is in mijn optiek allemaal zo onlogisch, een bevolkingsgroep die zich op latere leeftijd zou willen afkeren van de maatschappij, daar hebben we het woord asociaal voor, neemt u mij niet kwalijk."
Het is ook niet logisch.Het heeft ook met hun gevoelsleven te maken.


Een persoon die vanuit zijn gevoel discussieert met een persoon die het doet vanuit zijn geest, zijn.ratio, zal spoedig merken dat hij geen steek verder komt. In het uiterste geval delft hij het onderspit.

Lees de discussie hieronder maar eens na tot het eind:

http://www.denhelderactueel.nl/04/07/2010/discriminatie-is-weer-helemaal-hip/

Vroeger zag ik ooit een western met daarin ook indianen. Daar was een oude indiaan die zijn einde voelde naderen en zich toen in alle eenzaamheid terugtrok om zich voor te bereiden op zijn dood.
Ik weet niet of zoiets voorkwam, maar je kunt toch niet met dit indianenverhaal (lees indisch verhaal) aankomen om een panti jompo te bouwen voor gelijkgestemde indianen (lees indischen)?

Aan discussies over wel of geen panti jompo heb ik totaal geen behoefte. Ik in een verzorgingstehuis in Nederland? Over my dead body. Dan ga ik liever naar indonesie om daar ergens dood neer te vallen desnoods in salib putih ;-)
27 juli 2010 00:11:17
Hi Noordin,

Het gebeurd toch in ieder land dat men buitenlandse goede sporters wil naturaliseren om de kwaliteit van de sport in eigen land wil verhogen. Ik kan me in Nederland nog het gelazer herinneren om Salamon Kalou en zijn Nederlandse paspoort dat door Meprau Verdonk werd geweigerd. En zijn er niet een paar badmintonsters w.o. Mia Audina en ik herinner me een hardloopster uit Kenia of zo. Dus niets nieuws onder de matahari. Overigens is die discussie in Indonesi dat zij van zichzelf vinden dat ze niet kunnen voetballen al jaren aan de gang en zijn er voortdurend ideen om dat te verbeteren. Ze hebben zelfs een 11-tal onder leiding van Foppe de Haan hier in NL stage laten lopen, bij terugkomst brachten die er ook niets van terecht.

Dat gevoelsleven van de Indo is ook zo een dooddoener, ik houd het meer op sektarisch denken, altijd een uitzonderingspositie willen bemachtigen, dat was toch in tempo doeloe al zo met het IEV. Ik heb het al eerder verklaard het is een kleine groep die zo denkt, die groep is echter zeer actief op het internet en zo. Jammer dat zij zich in zo een gezichtsbepalende rol wensen te werken. Vreemd genoeg lijken ze in niets op de Indos die ik ken, dat zijn zonder uitzondering mensen die zich als Nederlander gedragen.
27 juli 2010 08:38:33
Goede middag iedereen.

Ed Vos"
Een persoon die vanuit zijn gevoel discussieert met een persoon die het doet vanuit zijn geest, zijn.ratio, zal spoedig merken dat hij geen steek verder komt. In het uiterste geval delft hij het onderspit.
Lees de discussie hieronder maar eens na tot het eind:
http://www.denhelderactueel.nl/04/07/2010/discriminatie-is-weer-helemaal-hip/"

Ik vind wel dat die gasten uit Den Helder wel erg overdreven reageren.

Dit complex voor gelijkgestemde Indianen...ehhh....Indirs....ehh(hahahah)
Het houdt toch een keer op.Wat heeft de generaties na deze mensen en zelfs die na hun echt met elkaar gemeen?En Indo's kunnen al zo verschillend zijn vanwege hun afkomts,enz.Zien we alleen de bruine of de overduidelijke van "Indonesische afkomst" in die gesloten inrichting....eh...wooncomplex...hahahah

Maar serieus,als die Indo's vinden dat ze apart zijn worden ze ook apart behandeld........dus niet klagen dat ze je zien als Indonesirs of "nieuwe Nederlanders"

Soms wordt je wel gek van die Indo en zelfs dat polder gedoe....behhhhhh...hahahaha.
Londoh,"Het gebeurd toch in ieder land dat men buitenlandse goede sporters wil naturaliseren om de kwaliteit van de sport in eigen land wil verhogen. Ik kan me in Nederland nog het gelazer herinneren om Salamon Kalou en zijn Nederlandse paspoort dat door Meprau Verdonk werd geweigerd. En zijn er niet een paar badmintonsters w.o. Mia Audina en ik herinner me een hardloopster uit Kenia of zo. Dus niets nieuws onder de matahari"

Ja,maar dit lijkt me toch net iets anders.Het is niet dat ze in Ghana voetballers zoeken of in Nigeria...........

"Dat gevoelsleven van de Indo is ook zo een dooddoener, ik houd het meer op sektarisch denken, altijd een uitzonderingspositie willen bemachtigen, dat was toch in tempo doeloe al zo met het IEV"

Ja,dat klopt.
27 juli 2010 12:19:33
Nir Noordin schreef: Ja,maar dit lijkt me toch net iets anders.Het is niet dat ze in Ghana voetballers zoeken of in Nigeria...........

Kom nou, jonge voetballers uit Afrika is gouwe handel, er worden jongetjes van 13 14 jaar naar Europa gehaald omdat ze talent hebben, je reinste slavenhandel. Dat is natuurlijk heel iets anders dan als volwassene besluiten voor Indonesi te voetballen en in ruil voor zo een groen paspoort je zakken te vullen.

Maaf dit is niet Indisch ;-)
27 juli 2010 12:55:47
Ja,maar dat gebeurt voor al voor clubs en niet voor het nationale elftal.......
Het gaat de Indonesische voetbal bond alleen om iemand met een Indonesische afkomst die goed kan voetballen.Dus een Marokkaan uit Nederland nemen ze niet aan.Niet alleen Indonesi doet dat,ook Marokko en andere landen.Bijvoorbeeld de Marokkaanse jongeren hier in Nederland worden ook geselecteerd.Maar daarin is toch duidelijk een verschil.
27 juli 2010 13:37:59
He, he dat is duidelijk dat het om mensen van Indonesische afkomst gaat. Wat betrefet die Marokkanen, die hebben vaak twee nationaliteiten. Is geloof ik verplicht. In ieder geval als het plan van de Indonesische regering lukt scheelt dat in de toekomst toch weer op de wachtlijsten voor de Indo-bejaardentehuizen, dus de Indischen kunnen in hun nopjes wezen.
27 juli 2010 13:56:32
He, he dat is duidelijk dat het om mensen van Indonesische afkomst gaat.
-
Tijdens de Miss Indonesia-verkiezing - op de Pasar Malam Indonesia in Den Haag - moesten de deelnemers minstens 15% Indonesisch bloed hebben.

Een kwestie van een zieke kip, pardon van een administratieve handeling (SA)..
27 juli 2010 19:19:30
Gut het lijkt wel Indisch stamboekvee. He Mas, werd dat bloed nog nagemeten, of werd er gekeurd met het bekende natte-vingerwerk?
27 juli 2010 21:08:11
Over dat bejaardentehuis..
Ik ken een paar lui die serieus interesse hebben in een plekje in zo een indohuys.
Er is ook een nederlander bij die daar heen wil.

Deze lui zijn trouwens stokoud.. van de eerste lichting. Ik denk niet dat die mensen iets snappen van dat bericht in dat regionale blaadje. En die lui die nog een beetje scherp zijn die hebben compleet schijt aan: "Wat die kinders nou weer uitvreten."
27 juli 2010 21:52:00
Bloed nameten? Dat is nog uit de Jappentijd.
Ik heb effe de scout lopen spelen, en aan gezien jouw blog, naast zeer bloeddorstige indo's e.a. , ook druk wordt bezocht door ge-interesseerde indonesische notabelen en ambassadepersoneel:Deze jongen komt uit Sittard. Evenals Huub Stevens, de gebroeders Willy en Louis Dullens en natuurlijk Mark Van Bommel. Naast Fortuna heb je nog VV ALmania (Broeksittard) en Stadbroek, voor degenen die het nog niet weten. In Broeksittard (of is het Stadbroek?) zitten veel Molukkers, mocht men het ook niet weten. Vroeger was Jopie Titaley een zeer populaire voetballer in Sittard. Hij was heel technisch daar op die sayap (sebelah kiri atau kanan tidak ingat)

Hieronder eentje die inmiddels is vertrokken uit Emmen naar Australie. Hij schijnt nog een jonger broertje te hebben in Nederland.
Dit is dus die persoon uit dat artikel: "The PSSI has reportedly approached Serginho van Dijk, 27, who currently plays for Adelaide United Football Club of Australia".


Degenen die geinteresserd zijn in het indonesisch voetbal, moeten maar zelf sepakbola Indonesia intikken.
27 juli 2010 23:27:44
Ik heb voor de aardigheid eens gekeken op het internet naar hoe anderen omgaan met de benamingen indo en indisch.

Ik kwam onder andere terecht op deze handleiding indisch voor beginners
http://www.doppert.nl/indischvoorbeginners2.htm

Hieruit wil ik een aantal, naar mijn gevoel, opmerkelijk passages citeren:

citaat 1.

Indisch voor beginners. Wat is Indisch?
Aan de hand van zestig vragen wandelt de lezer met grote stappen door een kleine geschiedenis van de Indo.


citaat 2.

60. Sterft de Indo uit?
Genetisch niet. Maar Indische cultuuruitingen zullen zich vermengen met andere culturen in Nederland. De Indische culturele bijdragen aan de samenleving zijn over honderd jaar waarschijnlijk niet meer duidelijk aantoonbaar.

-
Wat staat hier eigenlijk? Niets meer en niets minder dan dat indisch het bijvoeglijk naamwoord van indo is.

Citaat3.

5. Wat is een Indonesir?
Een ieder met het Indonesische staatsburgerschap en dus Indonesisch paspoort. De Indonesische samenleving is zeer divers samengesteld. Zij herbergt niet alleen inlanders en Indos, met een of meerdere Europese voorvaderen, maar ook mensen van Chinese, Indiase of Arabische afstamming..


Citaat 4

6. Wat is verschil tussen een Indo en een Indonesir?
Indos zijn voortgekomen uit relaties van inlanders en Europeanen. Kinderen krijgen een combinatie van eigenschappen van beide ouders. Europeanen en Indonesirs verschillen qua uiterlijk. Daarom hebben Indos combinaties van zeer verschillende uiterlijke kenmerken. De haarkleur kan bijvoorbeeld uiteenlopen van zwart, bruin, rood tot blond.


Wat een vraag, maar zou het ook niet zo kunnen zijn dat een indo ook de Indonesische nationaliteit kan bezitten?
-
Zo lang men de zaken zo uitlegt als hierboven zullen discussies over wat is indisch op fora en threads als op dit blog veel belangstellenden trekken. Maar wat nog erger is, zullen discussies met buitenstaanders ontaarden in bestiale onenigheden, hetgeen de indische (lees des indos) identiteitscrisis nog maar zal verhevigen.

Maar ach, men kan zich altijd nog verschansen achter dat ondefinieerbaar indisch gevoel waarover Belandas zo om moeten lachen.
-
Oh ja.....
3. Wat is een Indo?
Door het mannenoverschot leefden veel mannen samen met een inlandse vrouw. Uit deze relaties zijn de Indos voortgekomen, nakomelingen van zowel inlandse als Europese voorouders. Omstreeks 1940 leefden ongeveer 170.000 Indo-Europeanen in Nederlands-Indi. Overigens bezat een grote groep gemengdbloedigen geen wettelijke Europese status.
Na WOII verhuizen tussen 1945 en 1965 ongeveer 250.000 Indos en totoks naar Nederland als gevolg van de Indonesische onafhankelijkheid.

-
Hier wordt er weer geschermd met benamingen als totoks, indo's, gemengdbloedigen, indo-europeanen.

Maar hoe dan ook, blijkbaar werden er na een bepaald jaar in de archipel geen indo's meer geboren.
-
29 juli 2010 23:49:37
Wat mij opvalt is het gebruik van het woord "inlander" zoals hier:

5. Wat is een Indonesir?
Een ieder met het Indonesische staatsburgerschap en dus Indonesisch paspoort. De Indonesische samenleving is zeer divers samengesteld. Zij herbergt niet alleen inlanders en Indos, met een of meerdere Europese voorvaderen, maar ook mensen van Chinese, Indiase of Arabische afstamming.


Ik trek hier de conclusie uit dat voor Indo's de Indonesir nog steeds inlander heet. Die zijn echt in tempo Doeloe blijven hangen, echt niet meer van deze tijd. Ik heb toen ik artikelen schreef over de muntgeschiedenis van Nederlands indie de grootste bonje met een redacteur gehad over het gebruik van het woord inlander, hij had daar inheemse van gemaakt, wat volgens mij afbreek deed aan de historische context van het stuk. Zij waren bang van racisme beschuldigd te worden.
30 juli 2010 07:10:41
Wanneer men weer begint met indo en indisch dan denk ik weer aan de rassentheorieen van Gregor Mendel.
Wanneer je als Belanda weinig weet van indisch, indo e.d. dan krijg je het verwijt te horen dat je niet goed op de hoogte bent van je eigen Nederlandse geschiedenis.
In het andere geval krijgt de Belanda de schuld van die vakjesvullerij i.e. het catgoriseren en rubriceren, het voortdurend willen onderverdelen in hokjes.

Men vergeet daarbij maar gevoegelijk erbij te vermelden dat Javanen (en Balinezen) daarin ook heel goed zijn.
Het kastesysteem.

Je kunt de Belanda van alles de schuld geven. Zelfs dat hij de oorzaak is van het ontstaan (de productie) van indo's ;-)
30 juli 2010 09:42:30
Verder op internet, op zoek naar het antwoord op de vraag "wat is Indisch?" kwam ik op deze website terecht.

ANNO - De geschiedenis van vandaag - Oorsprong van Indonesi

U ziet daar een wervingsposter van het Indisch leger uit 1910. Met het indisch leger wordt zoals u het wellicht weet het KNIL bedoeld.
Dus het heeft totaal niets te maken met een leger van gemengd-bloedigen, indo's, Indo-Europanen.

Links naast de poster staat een stukje over een landbouwstelsel, het cultuurstelsel en ik citeer : Door een nieuw landbouwstelsel - het 'cultuurstelsel' - moesten Indische boeren verplicht n vijfde van hun grond voor het Nederlands bestuur bebouwen, bij wijze van belasting.
Indische boeren? Wie zouden dat nu weer zijn? Indo's? Indische-Nederlanders?

Even de zaken op een rij zetten en verduidelijken:

a. Het Indisch leger oftewel het KNIL is het Nederlands leger dat in Nederlandse-Indie was gestationeerd.

b. Indische boeren zijn Javaanse boeren die verplicht werden om n vijfde van hun grond voor het Nederlands bestuur bebouwen, bij wijze van belasting.

Je wordt met het uur wijzer.

p.s. U zult het al gelezen hebben. Op de site is er ook sprake van: Indische vorsten. Hiermee worden dan bedoeld de vorsten van de Javaanse vorstendommen. De inheemse vorsten zoals zij op de site worden genoemd. Natuurlijk waren er ook buiten Java vorstendommetjes, maar dat even terzijde.
30 juli 2010 21:53:00
Op vele Indische sits is deze te lezen: In augustus zendt Omroep MAX de prachtige film Ver van Familie in drie delen uit. Schrijfster Marion Bloem verfilmde in 2008 haar eigen succesvolle boek Ver van Familie. Driedelig: 1, 8 en 15 augustus NL 2, 17.05 uur (3 x 50 min.)

Dat is een hele zit, drie avonden lang bijna een uur, moet je wel heel erg Indisch wezen wil je dit doorstaan. Het is het acteerdebuut van Anneke Kreun-Loh als Oma. Hier de trailer.

31 juli 2010 08:35:47
Verder op mijn zoektocht naar het antwoord op de vraag "wat is indisch" kwam ik op dit artikel terecht, over jongeren op zoek naar hun roots:
-
Jonge Indos op zoek naar trots - DePers.nl

-

Je valt met je neus in het bidet: Rijst eten, je billen schoonmaken met water en vaak je oma opzoeken.
-
Om ons heen zien we de Turken en de Marokkanen met een heel duidelijke eigen cultuur. Als iemand dan aan ons vraagt wat wij zijn, kunnen we daar moeilijk antwoord op geven. Bij ons is het veel vager.
-
De jongeren zeggen het zelf al, en zijn hierover zeer duidelijk, dus verdere commentaar hierover is, lijkt mij, overbodig.
Men is geen (niet-westers) allochtoon volgens de nieuwe opvattigen, maar ze vergelijken zich d'r toch wel mee. Maar goed, dat kan.

Hier wordt tevens gezegd: Indo zijn is een gevoel.

Indi bestaat nu niet meer en in het huidige Indonesi voelen Indos zich niet thuis.

Maar ook hier in het artikel: indisch en indo zijn het zelfde.
Althans, dat haal ik er ten minste uit, en indo's zijn geen Indonesiers.

Ik weet toch zeker dat er ook indonesische indo's bestaan, mijn neven en nichten, 20 uur reizen hier vandaan. Maar goed. Niet flauw doen, geen spelbreker zijn.
31 juli 2010 11:15:25
Verder op mijn zoektocht, ik lijk wel SA, op zoek naar het antwoord op de vraag "wat is indisch", kwam ik hier terecht:

Londoh Twee boeken van De Slegte
Even de vaart d'r achter zetten Pakde ;-)

Ik zie hier fotootjes (zonder copyright) van Hollandse families met wat inlandertjes (inheemsen) erbij.
Maar ja, de Indische geschiedenis is de geschiedenis van families, toch?
Overigens is dat "inlandertjes" niet denigrerend bedoeld, zo voel ik me ook vaak. Indisch, indo is een gevoel, toch?

We hebben hier te maken met fotootjes uit het dagelijks leven van de Nederlandse (Hollandse, Europese), al dan niet koloniale, gemeenschap in Nederlands-indie. Of moet ik zeggen de Indische gemeenschap in Nederlands-Indie. Althans, dat maak ik ervan.
Uw mening?
31 juli 2010 12:01:07
Mas Ed schreef: Ik weet toch zeker dat er ook indonesische indo's bestaan, mijn neven en nichten, 20 uur reizen hier vandaan. Maar goed. Niet flauw doen, geen spelbreker zijn.

Het sterft in Indonesi van de Indos, miljoenen. Mag je niet op Indische sites zeggen, zij willen graag een soort exclusieve club uithangen (typisch Indonesisch overigens) Dan heb je nog honderdduizenden Indos in Australi en de USA. De Nederlandse Indo vormt maar een minderheid van alle Indos op de hele wereld, daar schijnen zij zich niet bewust van te zijn als zij het over hun bangsa hebben.
31 juli 2010 12:36:16
De laatste voor vandaag, anders wordt het zo eentonig

Op zoek naar het antwoord op de vraag "Wat is indisch" kwam ik op deze site terecht.
Ik zie daar gamelanbespelers en wayangpoppen.
He, dat komt me bekend voor. Indisch!

-
Wat een figuren daar op die site, die lui gaan me daar toch aan de haal met onze indische cultuur!

Adoeh seh! Dat kan toch niet?
-
Welkom bij BTB
-
OK dan luitjes, dat was het voor vandaag. Even bekomen van de emotie.
31 juli 2010 12:37:09
Even voor de duidelijkheid aan Patrick, want die begrijpt niets van al deze opwinding.

Hier gaat het dus niet om;:
-
Centrum voor Indische dans, muziek en cultuur ter promotie van de Indische cultuur.
31 juli 2010 13:07:38
Ed Vos,U heeft helemaal gelijk.Maar nu heeft Indisch een andere betekenis,ook omdat vele mensen dat willen.Het wordt nu veel gebruikt om de Indo groep aante duiden.En iedereen gaat daarmee in.
Geen enkele Indo in voormalig NL-Indi zal zich zelf Indisch noemen,denk ik.

Londoh"Mas Ed schreef: Ik weet toch zeker dat er ook indonesische indo's bestaan, mijn neven en nichten, 20 uur reizen hier vandaan. Maar goed. Niet flauw doen, geen spelbreker zijn.
Het sterft in Indonesi van de Indos, miljoenen. Mag je niet op Indische sites zeggen, zij willen graag een soort exclusieve club uithangen (typisch Indonesisch overigens) Dan heb je nog honderdduizenden Indos in Australi en de USA"
Tuurlijk.Zelfs In de koloniale tijd had je al erg veel Indonesische Indo's.Die niet erkend zijn/niet Europees en ook die in de buurt van de kampong rond hangen.
Er zit wel een verschil tussen een koloniale mengeling en een mengeling/halfbloed van tegenwoordig,die direct gemengd is.De eerste heeft een enorme rugzak vol met weet ik veel wat en andere koloniale erfenissen.

Indisch is voor mij of het kan vaak koloniale arrogantie zijn,tegenstrijdigheid,stagnatie,selectief naar het verleden kijken en benoemen.En het niet over willen praten over bepaalde ongemakkelijke dingen zoals de zogenaamde 'Jindo's' de Indo's met Japans bloed.Zelfs bij Indisch 3.0 ging mij laatste reactie heel moeilijk door heen.(of het zal aan mij computer liggen)Ik zie het nu pas staan.
Het zoekend en niet op zijn plaats voelen.Het Nederlands zijn met koloniale Indonesische elementen(Euraziatisch) of karakter of juist het ontkennen daarvan of de oorspronkelijke karakter te polder Hollands maken of te Indonesisch.(natuurlijk afhankelijk van je achtergrond en afkomst)
En dan ben ik nog niet eens negatief.
31 juli 2010 14:29:51
Nir Noordin,

Mag ik ook eens een keer of twee ongelijk hebben ;-)
Die Jindo's daarvan weet ik niets, moet u maar eens hier, in deze thread, over vertellen.
Het is overigens de eerste keer dat ik van die benaming hoor.
31 juli 2010 17:14:48
He Mas, misschien staat Jindo's voor Jenever Indo's. Ik heb vaak gelezen dat drankzuchtige Knill'ers voor slechts een vierkante fles gevuld met jajem een kind erkenden als het hunne. Volgens Bas Veth zaten daar kinderen tussen die "zo zwart als zijn laars" waren.
31 juli 2010 18:03:40
Je wordt elk uur wijzer hier. Noordin heeft natuurlijk ter plekke een naam aan het beestje willen geven. Hij zal tzt wel over die Japanse indo's vertellen.

Japindo zou een toepasselijker naam zijn.
31 juli 2010 18:31:43
Er bestaat ook een Lapindo ;-) en Indo Mie, dat zegt een Indo die in het Engels wil vertellen dat hij Indisch is.
31 juli 2010 18:36:35
Iets voor Noordin?
Twee indo-chinezen (in Indonesie) maakten voor het eerst kennis met elkaar
De kennismaking ging als volgt

A. Salam kenal Mas: Mi Yau
B. Ku Ching

Je moet wel een beetje indisch zijn om dit te kunnen begrijpen ;-)
31 juli 2010 19:14:16
Hahahah.Ik heb het natuurlijk echt ter plekke verzonnen.Het is ook niet bedoelt om dat serieus te nemen.Het was gewoon de J voor I..hahahah.En ook JIN is een vereniging voor Japanse Indische nakomelingen...vandaar.
Er bestaat geen echte benaming voor deze nakomelingen,denk ik.Maar daar gaat het niet om.

Japindo klinkt mooi.....Ik krijg wel lekkere trek in een snack of borrelnootjes als ik dat hoor......

Het gaat over de Indo's met Japans bloed.....maakt niet uit hoe ik ze wel of niet noem.Het zijn gewoon Indo's maar dan met Japans bloed.

"Je moet wel een beetje indisch zijn om dit te kunnen begrijpen ;-)"

Wah,een beetje Indisch?Pfff.Een beetje erg veel leh........hihihihi
31 juli 2010 22:06:56
Wah,een beetje Indisch?Pfff.Een beetje erg veel leh........hihihihi

Leh, le? je lijkt wel een Javaan ;-)
Zo lijkt het wel dat indisch, die vermenging van twee culturen ook inhoudt dat je 2 talen spreekt: het Maleis of het bahasa Indonesia en het Nederlands.

Eerlijk gezegd is dat wel zo.

Even terzijde. In 1987 ging ik voor het eerst naar Kreta op vakantie. Ik had het gevoel dat ik thuis kwam. Lekker klimaat, mooi eiland, wat verlangde je nog meer. Hetzelfde gevoel dat je krijgt wanneer je op vakantie bent geweest in indonesie (Bali).

Ik nam me voor om weer terug te keren naar Griekenland, maar dan zou ik Grieks spreken, en geen Engels. Het resultaat was dat ik dag in dag uit Grieks leerde uit boekjes en van cassettes. Ik luisterde wekelijks naar een radio-uitzending voor Grieken. Zondag 's morgens keek ik naar de Duitse tv naar een uitzending voor Grieken. Ik probeerde Griekse kranten te lezen, luisterde naar Griekse muziek, ja ik nam zelfs mondelinge lessen in de Griekse taal.

Ik kreeg, doordat ik me vrij intensief met de Griekse taal & cultuur bezighield ook nog het gevoel dat de Griekse cultuur ook een beetje mijn cultuur was!

Wanneer ik kijk naar die zogenaamde Indische mensen, dan moet het toch duidelijk zijn dat zij enkel en alleen de Nederlandse cultuur als referentiekader hadden en het Nederlands als moedertaal. Dat handjevol Maleise plus die paar Javaanse woorden - om de bedienden te commanderen - is toch te weinig om er een aparte taal van te maken? Laat staan een aparte cultuur?
Neem ook dat petjok. Het is toch te zot voor woorden om dat als de taal van de Indische-nederlander te beschouwen?

In de begintijd in Nederland was het beter geweest om (voor de emotionele ontwikkeling) het indo-kind ook het Maleis/Bahasa Indonesia bij te brengen. Dit zou de taak van de ouders moeten zijn geweest. Die taal en die inheemse cultuur waren immers ook nauw verbonden met de identiteit en eigenheid van de indo. In gemengde Nederlands-Indonesische huwelijken doen ouders vandaag de dag het automatisch al.

Neen, dit heeft men nagelaten.
Men was zo bezig om de Indonesier de schuld te geven van al die ellende en de oversteek naar Nederland.
De taal van die pelopor, die sprak je toch immers niet?
Of was er een andere reden?

Leg een aantal personen, uit de derde generatie die zich indisch noemt, 10 eenvoudige zinnen in het bahasa Indonesia ter vertaling voor. Geheid dat er een aantal zich dan achter de oren krabt of schaapachtig lacht.
Wat voor inhoud geeft men dan eigenlijk aan het indisch zijn?
-

Selamat pagi Pakd, apa kabar, goedemorgen oom hoe gaat het met u?.
Wat een rijkdom, wat een variteit en diversiteit!
Je voelt je tegelijkertijd "inlander" le, Nederlander en wereldburger. ;-)
Niet indisch, want dat is nog uit de koloniale tijd, de post VOC-periode, het Ancien Rgime .
02 augustus 2010 19:27:20
Hi Ed Vos,"Leh, le? je lijkt wel een Javaan ;-)
Zo lijkt het wel dat indisch, die vermenging van twee culturen ook inhoudt dat je 2 talen spreekt: het Maleis of het bahasa Indonesia en het Nederlands"

Het aanhoren van die typische Indische Orang Cina grapje ...hmmmm OK,dat kan ik nog net aan,zelfs waneer u mij een Indonesir zou noemen......maar op een Javaan lijken?Dat kan echt niet,u gaat nu echt te ver....hummmm..... Hahahahah....

Leh wordt gebruikt door Peranakan Chinezen en ook Lah,maar de betekenis waneer het wordt toegepast is anders.

"Ik kreeg, doordat ik me vrij intensief met de Griekse taal & cultuur bezighield ook nog het gevoel dat de Griekse cultuur ook een beetje mijn cultuur was!"

Ik vind dat een hele mooie taal.
Bent u nog steeds bezig met het Grieks of Griekenland?Of is het nu al gezakt.

"Wanneer ik kijk naar die zogenaamde Indische mensen, dan moet het toch duidelijk zijn dat zij enkel en alleen de Nederlandse cultuur als referentiekader hadden en het Nederlands als moedertaal"

Ja..Maar heus niet allemaal.Je hebt ook Indo's die dicht bij de kampong zaten.Die mensen moeten we ook niet vergeten.
Maar in die tijd moeten mensen toch tenminste simpel Maleis kennen.Zelfs de totoks kenden wat.

"Wanneer ik kijk naar die zogenaamde Indische mensen, dan moet het toch duidelijk zijn dat zij enkel en alleen de Nederlandse cultuur als referentiekader hadden en het Nederlands als moedertaal. Dat handjevol Maleise plus die paar Javaanse woorden - om de bedienden te commanderen - is toch te weinig om er een aparte taal van te maken? Laat staan een aparte cultuur?
Neem ook dat petjok. Het is toch te zot voor woorden om dat als de taal van de Indische-nederlander te beschouwen?"

Toch kan je dat wel een Cultuur noemen wat specifiek was voor Nederlands-Indi en voor de groep die zich Nederlanders noemden en Indo-europeanen waren.
Ja,maar dat wil niet zeggen dat het nooit gesproken werd door de mensen daar.Petjok of wat er op leek was wel vind ik voor de "gewone mensen" of voor op straat......Ik geloof niet dat het een echt taal was of dat je dat als een echt creolse taal mag beschouwen, ik bedoel dat er geen echte regels waren of dat er iets werd vastgelegd net zoals straattaal,als u begrijp wat ik bedoel.
Maar dat is wat ik denk,ik heb geen volledige onderzoek naar gedaan.

"In de begintijd in Nederland was het beter geweest om (voor de emotionele ontwikkeling) het indo-kind ook het Maleis/Bahasa Indonesia bij te brengen. Dit zou de taak van de ouders moeten zijn geweest. Die taal en die inheemse cultuur waren immers ook nauw verbonden met de identiteit en eigenheid van de indo. In gemengde Nederlands-Indonesische huwelijken doen ouders vandaag de dag het automatisch al"
Ja,of tenminste simpel Maleis.Ja dat vind ik ook.
Ik weet wel dat Indo's op school in Indonesi in de jaren 50,60 moeite hadden met het Indonesisch.

Zelfs in andere gemengde huwelijken zijn de kinderen 2talig......
Voor de Indo's heeft dat toch met die Koloniale cultuur,mentaliteit en karakter keuzes te maken.Hoe het ontstaan is al anders......
03 augustus 2010 15:17:33
Noordin,

Dat dat le vaak door peranakan chinezen wordt gebruikt wist ik niet. Ik heb de inlanders in mijn huiskamer dat vaak horen gebruiken. maar nu je het zegt, ze hebben een lichte tot tamelijk grote chineze achtergrond (salatiga, surabaya)

Dat petjok een taal is , zoals bahasa bergaul, dat in een subcultuurtje werd gebruikt, daarmee kan ik wel instemmen. Een enkeling die dat misschien nog kent. Maar zoals al die taaltjes in subculturen wordt het op een gegeven moment stierlijk vervelend om aan te horen en aanstellerig door lui die dat ook willen nadoen. Ook in Nederland is er een hormat cultuur, men kijkt ook vreemd op wanneer ik onaangekondigd platte taal gebruik, laat staan in Indonesie.
Wel leuk om er een studie van te maken

In deze thread

http://blog.londoh.com/item/1219

hebben we het daarover al eens gehad.

- Neen momenteel doe ik niets aan dat Grieks. Eerlijk gezegd ook weer jammer
03 augustus 2010 20:25:20
HAHAHAHAHA ! Ik blijf BATIK en IKAT dragen, wat de ander(en) en ook jij londoh ervan denken !!! JIJ, londoh, BENT DE CLOWN door jouw KUDDEGEDRAG en AANGEPASTHEID !!! HAHAHAHA HA!
Al jullie BEKROMPEN associaties met mijn kleding zijn JULLIE PROBLEEM !!!! HAHAHAHAHA !

TUAN BATIKAT !!!!
13 augustus 2010 12:09:21
Dit vind ik een informatieve clip, op zoek naar wat is Indisch.

Indo-Europeanen (Indo-Europeans)

13 augustus 2010 12:46:49
Menir Bati Kat,

Als u dat donkere brilletje eens van uw neus afhaalde en dan nog een keer goed ging lezen dan had u kunnen constateren dat het mij geen ene moer uitmaakt in wat voor kledij u rondloopt. Ik denk dat u een nogal lichtgeraakte persoonlijkheid bent die zich vlug op de teentjes getrapt voelt. Des Indos zal ik maar denken. Al zou u in uw blote reet gaan rondlopen zou dat me nog niet uitmaken. U vind zichzelf heel bijzonder, dat is uw goede recht. Ik vind hetgeen u doet niets bijzonders, een ieder heeft toch het recht om zijn gevoelens van minderwaardigheid te compenseren in uw geval door proberen op te vallen, dat is verder geen prestatie en nog minder een probleem voor anderen.
13 augustus 2010 17:24:05
Londoh schreef:
Op vele Indische sits is deze te lezen: In augustus zendt Omroep MAX de prachtige film Ver van Familie in drie delen uit. Schrijfster Marion Bloem verfilmde in 2008 haar eigen succesvolle boek Ver van Familie. Driedelig: 1, 8 en 15 augustus NL 2, 17.05 uur (3 x 50 min.)


Op deze film kwamen veel negatieve reacties van personen die zich dat indische daarin niet herkenden.

Maar ja, in hoeverre kun je een persoonlijke verslaglegging van de ervaringen van een gezin aangrijpen om leermeester van de Indische gewoontes te spelen.
Inmiddels is van die Marion Bloem het gedicht Geen Requiem in boekvorm verschenen en daarop is een reactie verschenen in de Groene die er niet om loog.

http://www.groene.nl/2010/32/niet-meer-bedelen-om-excuses

Kortom, 65 jaar na het einde van de oorlog in Nederlands-Indi wordt door het boekje Geen Requiem in slechts een paar pagina's een beeld geschetst van een drienhalf jaar durende onafgebroken periode van ellende, leed, vernedering, terreur en sadisme. Het is een beeld vol clichs, onwaarheden, historische onjuistheden, valse voorstellingen en pure verzinsels.

Tja, het Nederlands leger in Indie, waaruit bestond dat, dat de Japanners zo makkelijk door Java konden denderen?
Dat mag je je toch wel afvragen?

Prompt volgden daarop reacties van boze lezers, Marion Bloem aanhangers blijkbaar, want haar man reageerde ook zag ik, die het allemaal niet de schrijver eens waren.

De auteur besluit met:

Hou op met dat bedelen om excuses. Die krijg je toch niet. En: wat heb je aan afgedwongen excuses? Hou ook op met het eisen van geld van Japan. Ook dat krijg je niet, verzeker ik je. Het is gewoon niet goed voor je, al dat geklaag en vragen om aandacht. Het levert helemaal niets op en zo lijkt het wel alsof Hirohito de oorlog toch nog heeft gewonnen.

Maar ook hier, zoals een lezer opmerkt: Het is verbijsterend dat iemand een gedicht nota bene - een persoonlijke verslaglegging van de ervaringen van een gezin in oorlogstijd en migratie - aangrijpt om leermeester van de vaderlandse geschiedenis te spelen.

Maar ja, zo'n boekje is ook niet bedoeld om na aanschaf ongelezen op de boekenplank te verdwijnen. Velen zullen de gebeurtenissen nemen zoals deze beschreven staan in het gedicht en veralgemeniseren als de ervaringen van alle Indische gezinnen.
Anderen weer zullen daarin totaal niets herkennen, zoals in de film "Ver van familie".

Hoe je ook over de auteur denkt, hij richt zijn aandacht toch maar weer op:

WAT MIJ OPVALT en eigenlijk ook erg tegenvalt, is dat er geen enkel woord in het gedicht gewijd is aan de ndere slachtoffers van de Japanse bezetting: de tweenhalf miljoen door honger en gebrek omgekomen Javanen en de driehonderdduizend overal in Zuidoost-Azi gecrepeerde romusha's. Dat waren ook Nederlandse onderdanen in die tijd.

Bezien vanuit een breed perspectief heeft hij hier wel een punt.

Het is hetzelfde als herhaaldelijk vertellen over die vreselijke Duitsers, de barre hongerwinter, het ondergronds verzet, maar zwijgen over de deportatie van Joden.

Ik heb altijd het donkerbruin vermoeden gehad dat, naast de totoks, ook veel indischen/indo's, totaal niks hadden met die inlanders (Indonesiers) in Indie, behalve dan dat ze (potentiele) baboes en jongossen waren.
-
Ze, de inlanders waren hun soort niet.

-
14 augustus 2010 04:49:07
Ja Mas het is weer bijna 15 augustus, de Indische sites staan bol van de Jappenhaat en vraag ik me af is dat nog wel van deze tijd? . Morgen is het weer zover en zal ik een stukkie aan deze 15de augustus wijden. Mijn dag is natuurlijk 4 mei, dan herdenken we alle doden van alle oorlogen. Dat is niet genoeg voor die Indos, die wilden een eigen dag, de dag dat de Jappenhaat zijn hoogtepunt bereikt. Stel je voor dat wij Nederlanders na 65 jaar nog zo over ons buurland dachten. Die Indos zijn wel ergens in het verleden blijven hangen dacht ik zo, maar ja ze kunnen weer lekker klagen.
14 augustus 2010 06:25:40
In de thread 15 Augustus Indi-herdenking

http://blog.londoh.com/?itemid=2039

wordt verwezen naar een foldertje. Hier wordt uitgelegd wat indisch is:

De naam'Indisch' verwijst naar de cultuur die is ontstaan doordat er in de zestiende eeuw Europeanen (vooral Nederlanders) kwamen in Indonesi. De Europese en de Indonesische cultuur mengden zich en daaruit kwam de Indische cultuur voort.

'Indisch' is iemand met ouders of voorouders van Nederlandse n Indonesische afkomst. Kinderen uit een relatie van een Nederlandse en een Indonesische ouder heten dus Indisch of Indo. Het gaat niet alleen om 'bloedvermenging', want ook mensen met twee Nederlandse ouders die zijn geboren en opgegroeid in Nederlands-Indi kunnen zich Indisch noemen.


-
Oh!. Zo wordt het volk dus voorgelicht.

Wanneer ik dit lees dan krijg ik het vreemde gevoel, dat iemand hier aan de werkelijkheid een vreemde draai probeert te geven, of bezig is om de kluit te belazeren.

Dit foldertje is een uitgave is van Stg. Het Indisch huis, dus de waarheid zal wel ergens liggen tussen Indie en Nederland.
15 augustus 2010 11:20:44
De naam'Indisch' verwijst naar de cultuur die is ontstaan doordat er in de zestiende eeuw Europeanen (vooral Nederlanders) kwamen in Indonesi. De Europese en de Indonesische cultuur mengden zich en daaruit kwam de Indische cultuur voort

Ik denk dan dat die Nederlanders vlak na aankomst op 27 juni 1596 meteen op de Javaanse dot gedoken zijn om te zorgen dat er vanaf maart 1597 de eerste Indos van NL bloede het tropische levenslicht zagen. Jacques Specks had in ieder geval 1 dochter met een Japanse vrouw gemaakt, Saartje Specks. Zij was verwekt toen haar vader als opperkoopman van de VOC van 1609 1621 in Japan verbleef. Dit werd gezien als een lelijke misstap, want het beleid van de Compagnie was er juist op gericht verbastering van de Nederlandse bevolking in Azi te voorkomen. Daarom ook werden kinderen uit dergelijke ongewenste verbintenissen tussen compagniedienaren en inheemse vrouwen naar Batavia gestuurd om daar onder toezicht van de VOC te worden opgevoed. Toen Saartjes vader in 1628 tijdelijk terugkeerde naar Patria, werd zij toevertrouwd aan de zorg van gouverneur-generaal Jan Pietersz. Coen en diens echtgenote Eva Ment.

In het huis van Coen vormde Sara in juni 1629 het middelpunt van een schandaal. De zestienjarige Pieter Kortenhoef, een bastaard (nog eentje;-) die in Batavia als vaandrig in dienst was van de Compagnie, wist uit hoofde van zijn functie toegang te verkrijgen tot de woonvertrekken van de staatdochterkes, zoals de geadopteerde meisjes in het gezin Coen werden genoemd. Hier deed hij tot twee diverse malen zijn wil met Sara, die op de hoogte was geweest van zijn komst en op de vloer alvast een matje had uitgespreid. Pleegvader Coen, bekend om zijn strenge beleid van discipline en tucht, was woedend. De vrijpartij kwam de beide tieners dan ook duur te staan: Pieter werd veroordeeld tot de dood door middel van onthoofding, een vonnis dat reeds de volgende dag werd voltrokken. Sara kon aanvankelijk rekenen op de doodstraf door verdrinking in een ton. Omdat zij echter nog geen veertien jaar oud was, de minimumleeftijd voor een doodvonnis, werd haar straf omgezet in een geseling in het stadhuis. De straf werd voltrokken met open deuren, zodat Saartje als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen kon dienen.

Ik vind het verhaal op die Indische site, niet erg in lijn met de geschiedenis. De oer-Indos waren de Mestiezen die daar door de VOC van de Portugezen werden overgenomen. Daar zat van alles tussen, Afrikaans, Indiaas, Portugees. De Nederlanders gingen pas later mengen. Tot 1800 werd er door de lagere bevolkingsklassen nog Portugees gesproken. Ik vraag me af wanneer de naam Indo gemeengoed geworden is, in de 50er jaren van de vorige eeuw kon je klappen krijgen als je dit woord als kaaskop in de mond nam.
15 augustus 2010 13:44:58
De naam indo is gemeengoed geworden in de periode van vlak voor de oorlog (jaren 20/30 van de vorige eeuw).
Het was in die periode dat indo iets was om trots op te zijn en niet iets waarvoor je moest schamen. Het moest een geuzennaam worden. In deze periode ontstond ook de opvatting van de superieur geachte kwaliteiten van de indo. Je weet wel kind van twee culturen, intermediair tussen de totok en de inlandse bevolking, en bruggenbouwer, hetgeen ik, wat het laatste betreft, zeer in twijfel trek.
Het leidt geen twijfel dat onder die omstandigheden van frustratie de indo zeer gevoelig was voor wel zeer extreme en zorgwekkende opvattingen. Het idee van een sterke man die krachtig optrad, natuurlijk om de oprukkende inlanders flink onder de duim te houden.
15 augustus 2010 16:42:28
Ik heb nog wel wat boekjes leggen uit die tijd waarin Nieuw Guinea gepromoot wordt als het nieuwe thuisland voor de Indo, staat bol van de gezwollen taal.

In een verder verleden werden die Indos ook wel liplaps genoemd:

Wat men onder Liblabs verstond omstreeks 1720. In het Hollandsch (Prof. Veth citeert uit de Fransche vertaling) luidt de passage: bij d'Oost-Indise [vrouwtjes verstaan wij] Hollandse, die in Oost-Indien van een Hollandsche vader en Moeder zijn geboren, en die gemeenlijk met de naam van Liblabs-kinderen genoemd worden; vermids 't meerendeel (gelijk men seid) een slag van de Meulen heeft. Ofschoon Prof. Veth dit niet begrijpt, is het volmaakt in overeenstemming met een beteekenis van het woord Liblab in het Duitsch, die ook in Nederland bekend kan zijn geweest, n.l. thrichter Mensch (Grimm), dus iemand die de tropenkolder in den kop heeft. Overigens is de Graaff de eenigste niet, die den naam liplap toepast op kinderen van Europeesche ouders in Indi geboren. In Hobson-Jobson vindt men de volgende aanhaling uit Stavorinus (1768-1771): Kinderen in Indi geboren krijgen den spotnaam liplaps van de Europeanen, al mogen de ouders beide uit Europa gekomen zijn. Dit wijst reeds op een uitbreiding der beteekenis, die het mogelijk maakt den minachtenden naam over te dragen van de Europeesche kinderen op die van gemengd ras, vooral onder inwerking van het reeds in gebruik zijnde bijv. naamwoord lips, dat we mede bij de Graaff vinden op pag. 10 van zijn O I Spiegel.

Eigenaardig is het zeker, dat het woord op het oogenblik vl meer voorkomt in de praktijk der inlanders dan in die der Europeesche en Indo-Europeesche maatschappij. In de beteekenis van kleurling is het zelfs opgenomen in Kigg's Dict. of the Sunda language, waar liplap omschreven wordt als volgt: a person whose parents are one of them European and the other native. Mostly born of a native mother by an European father. Hoe rijmt zich dit alles te zaam, kan men wel vragen en in hoeverre blijft de afleiding: persoon met lapachtig groote omgekrulde lippen, lipper, te handhaven?

F.P.H. Prick van Wely.
Mr. Cornelis, December 1904.
15 augustus 2010 18:51:55
De bekendste en beroemdste liplap ter wereld is Mick Jagger. Die heeft toch van die sensuele slalippen.
16 augustus 2010 00:46:19
I. Ik heb de trailer van dat filmpje Ver van familie eens bekeken. Daarin werd de betekenis van "anak kolong" uit de doeken gedaan.
Iemand uit een echte indische familie hoef je niet te vertellen wat kolong betekent.

Kolong is de ruimte onder je bed. Daar was ik als kind, herinner ik me nog, heel bang voor wanneer ik 'savonds in mijn bedje lag. Je wist niet wat zich daaronder verborgen hield. Een gendruwo misschien of het een of andere vreemd duiveltje.

Ik moest even een switch maken in mijn denken toen op de trailer dat anak kolong palenkind werd genoemd.

Waarom palenkind? Dat werd dat op dat filmpje uitgebeeld door middel van een bed op palen.
Noem zo'n kind desnoods een soldatenkind, onechtelijk, of ongewenst kind; maar palenkind?

Ik zie het al voor mij, een soldaat ligt daar stiekem onder de kolong met zijn genduk te palen, en het kind van de rekening dat vervolgens later wordt geboren, noem je palenkind.

-
Nou zeg, zo kunnen we wel weer. Maar het is een plastische benaming, dat wel.

II. Zoals ik reeds schreef werden er nogal wat bezwaren geuit met betrekking tot de film. Ik heb van de film slechts het eerste deel gezien en de trailer, maar toch wil ik hier even op de bezwaren ingaan.

1. Die Barbara wordt verweten dat ze grof in de mond is, en dat is niet indisch. So what. Dit krijg je nou wanneer je alles gaat bekijken vanuit dat indische. Barbara is gewoon een moderne jonge vrouw, en of die grove taal nu wel of niet bij haar hoort (of past), dat is een kwestie van smaak.
2.Die oom die daar in de huiskamer kookt, dat vind ik nou juist leuk. Waarom zou dat - zijn gehele doen en laten - nou niet indisch zijn. Kan iemand mij uitleggen waarom dat niet zo is?
3 Die (mot)vlinder waarvan wordt gezegd dat wanneer die je huiskamer binnenvliegt duidt op bezoek, dat herken ik wel.
Anderen noemen dat indisch, voor mij is dat Indonesisch bijgeloof, en ik moet wel zeggen dat ik heimelijk ook in deze uitleg geloof ;-)
4. Dat die oma nauwelijks te verstaan is, dat is een constatering, maar dat het verwijt wordt gemaakt dat het een chaotische boel is in die familie, en dus niet indisch(?) vind ik onterecht. Dat chaotische, vooral in de huiskamer, vind ik juist wel indisch.

Altijd heb ik het gevoel gehad dat degenen die zichzelf van het predikaat indisch voorzien (vooral op internet),helemaal niet indisch zijn, maar Hollands, en dat zij zich er voor schamen (of het afkeuren) dat anderen juist dat zonder enige pretentie doen waarvoor zij zich schamen : namelijk indisch zijn, of indo. Een oude koloniale reflex.
Dat pretentieus gedoe hoeft voor mij natuurlijk ook weer niet.

En dit zegt nu een Nederlander.

Zo heeft deze zoektocht naar het indische, wat mij betreft toch iets opgeleverd.
17 augustus 2010 23:30:19
Ik wilde hier iets neerzetten, maar na ampel beraad heb ik besloten dat ergens anders te plaatsen ;-)

http://blog.londoh.com/item/2050#5216
21 augustus 2010 05:39:32
Op zoek naar het antwoord op de vraag "Wat is indisch" kwam ik op deze site terecht.
Ik zie daar gamelanbespelers en wayangpoppen.
He, dat komt me bekend voor. Indisch!

Sorry hoor, wayang, gamelan zijn voor mij absoluut geen Indisch,
het is meer die plopor e/o rampokan van de bersiap-tijd en
met die hidung-hidung pesek weet je.
Als ik vroeger thuis kwam met dat soort ongein werd ik
meteen met de rotan verwelkomd als je dat maar weet... :-(
24 augustus 2010 21:06:14
Hetgeen Roy noemt in zijn reactie nl. het verwelkomen van je kinderen met de rotan kan misschien ook wel als Indische cultuur aangemerkt worden. In een adem kan ook wel de zgn. KNIL-opvoeding genoemd worden.

Bij ons in de straat vroeger woonde er een Indische familie waarvan de vader bekend stond als iemand die fervent en veelvuldig de rotan hanteerde om zijn bloedje te tuchtigen. Er werd in de straat schande over gesproken. Wie weet was het wel uit frustratie omdat die Belandas niet naar zijn Jappenverhalen wilden luisteren.
25 augustus 2010 09:56:40
Bij mijn weten heeft mijn vader me ooit eens 1 klap (de eerste en de laatste) gegeven, maar toen was ik wel stierlijk vervelend bezig. In de indonesische cultuur, ahem, slaat men kinderen niet. ;-)
Daar verwent men kinderen, en het is zelfs zo dat in een bepaalde andere cultuur (binnen de Indonesische) men denkt dat kinderen een reincarnatie zijn van de een of andere voorouder.

Maar het is natuurlijk geen reden om naar de loftrompet te grijpen, vrouwen worden daarentegen wel geslagen :-(
Je slaat ze natuurlijk niet voor rot. Maar juist door het slaan weet die vrouw dat je echt kwaad bent en dat je je woorden serieus meent, maar vooral dat je van haar houdt ;-)

Wat Roy daar schrijft vind ik interessant. Wayang & gamelan behoren tot de Indonesische cultur. Vandaar dat ik regelmatig een wenkbrauw optrek wanneer ik weer eens op een indische site een wayang afgebeeld zie of een balinese danseres of een gamelan.

Maar zoals ik elders al schreef, men leefde in Indie met het land, de cultuur, de mensen slechts als achtergrond. Erg geintersseeerd was men daarin ook niet.

Zo blijkt maar weer dat wat hier in Nederland geregeld doorgaat voor Indisch eigenlijk Indonesisch ("inlands") is.
25 augustus 2010 12:57:28
Via via kreeg ik deze link toegestuurd, het leek me wel wat voor deze thread. De inhoud, ik heb het vlug doorgenomen ziet er heel interesssant uit.
Java Post - Verhalen over Nederlands-Indie

Overigens in de Jawa Pos van 28 september staat een klein artikel over mijn activiteiten in Salatiga.
19 oktober 2010 14:30:15
Hi Mas,

Dat is eindelijk weer eens een interessante site, gebeurd niet veel dat je zoiets tegen komt ;-)
19 oktober 2010 17:46:31
Weten jullie wat bewijsdwang is, althans wat ik ermee bedoel? Dit is vanuit het gevoel van minderwaardigheid proberen te bewijzen dat je afstamt van Napoleon Bonaparte of van Julius Caesar.

Nou hoeven we natuurlijk niet zo ver in de geschiedenis terug te gaan gaan. In de indische wereld is het nog steeds gebruikelijk om aan te tonen dat bepaalde belangrijke publieke personen indische roots hebben. Die indos' zijn dus zo dom nog niet.
Ja, en wie wil nou niet tot die elite-club behoren, zeg nouzelf.
Of dat je asal usul een Solose kraton is. Zoiets was in de jaren zestig van de vorige eeuw een doodgewone zaak. Konden we die totoks immers mee om de oren slaan, die dachten dat we in hutjes tussen de boomtakken woonden. Dit soort zaken werkten dus status-verhogend.
Zo stam ik af van een gusti, en op Java is dit te vergelijken met de titel Raden Mas, dus Pak ;-)

Inmiddels is gebleken dat, naast Geert Wilders, Mark Rutte ook indische wortels heeft.
Mooi, Geert en Mark zijn dus even indo en indisch als Iskander op dit blog ;-)Wanneer de indo en de indische cultuur zich ontwikkeld hebben in de richting van Mark en Geert, kunnen we de slogan indischforver wel in de bak sampah gooien en er Dutchforever van maken.
Hoezeee, hoezee! Maar zover zijn we nog niet.

Na deze wereldschokkende ontdekkingen schijnen er in de indische wereld altijd personen rond te waren die, ondanks de leus "eens indo altijd indo", "eens indisch altijd indisch", elke relatie met indisch van Geert en Mark proberen te ontkennen en te ontkrachten en al dan niet wetenschappelijk.
Het zullen wellicht communisten of socialisten zijn die dit (tegen)bewijs willen leveren. Immers de indo is een sociaal wezen.

Dan heb je nog de kreet: Indisch is een gevoel. Wanneer je je niet indisch voelt dan ben je dus niet indisch. Dus de totok Merapi van Mooinesia is indisch en Pakde,van dit blog, helemaal niet. Laten we het ook maar niet hebben over Geert en zijn broer.

Ik kan er nog steeds geen peil op trekken.
21 oktober 2010 18:58:53
Hi Mas,

Over de materie die je hierboven aansnijdt wilde ik een stukkie gaan schrijven. Je had zeker net Indisch drie-nul gelezen ;-)

Dus de totok Merapi van Mooinesia is indisch en Pakde,van dit blog, helemaal niet.

Dit vind ik dus niet leuk. Ik kan me nog herinneren dat er Indo's waren die mij ondanks mijn vrij platte Amsterdamse accent vroegen "Zeg Lon ben jij soms Indisch ?" Dan was ik net uit Indo terug en maakte tussen mijn zinnen nog van die Javaanse geluidjes ;-))
21 oktober 2010 19:34:58
Voel jij je indisch Pakde?
We gaan straks wel bewijzen dat jij indische roots hebt ;-)

Ik ben na een hele lange tijd weer eens wat artikeltjes gaan lezen. SA is weer terug (althans op een Nederlands forum);

Heb wel gemerkt dat de tolwegen van Jakarta relatief keeg is , normaal gesproken is het vanaf 15.00 al muacet total waar auto' s , brommers etc stapvoets rijden.

Het is weer lachen met die man.
21 oktober 2010 19:42:03
Tegenwoordig zijn die zogernaamde rootsreizen naar Indonesie in trek. Zeer de moeite waard overigens, al was te maar te ontdekken dat de indische cultuur van de gemiddelde indo in nederland ver stond (staast) van die van de "inlander", al gebruikt hij woorden als lho of makasih om een beetje als inlander over te komen..

Natuurlijk gaat men daarbij op zoek naar het voorouderlijk koloniaal Nederlands huis in Indonesie, en naar het eilandje Bali, want het houten optrekje van de Javaanse oma is niet zo interessant.

Voor mijn rootsreis hoef ik gelukkig niet zo ver te gaan. Even de trein nemen en binnen een uur ben ik in Utrecht.
Hoe ken?
23 oktober 2010 10:27:17
Nou ik hoef helemaal geen reis te maken om mijn wortelen op te zoeken, als ik de deur uitstap sta ik er midden in. Ik kwam na 40 jaar terug in mijn geboortebuurt en woon op 500 meter van de plek waar ik ben geboren.
23 oktober 2010 11:18:51
Ik vroeg me alleen af wie die avontuurlijke Hollander was die er toe besloot om naar indie te gaan.

Ik had natuurlijk ook in de weduwe van indie geboren kunnen zijn in plaats van in Surabaya,-
-
dan liggen mijn roots in Den Haag.

-


-

Simpel toch?
23 oktober 2010 11:27:50
De enige verbinding van mijn familie met Indi was een oom, een broer van mijn moeder. die op een Britse onderzeer tussen Ceylon en Australi voer. Het was de bedoeling dat Japanse schepen die ze tegen kwamen werden vernietigd, die oom moest daartoe torpedos in een buis plaatsen. Wie weet heeft hij ook wel geholpen met het in de grond boren van de Junyo Maru? Ik weet het gelukkig niet, hoewel ze konden van onder water niet gaan kijken wat er in die schepen werd vervoerd.
23 oktober 2010 12:11:59
zeg Ed,dari mana ? suroboyo darmo ?
salam
iskander
23 oktober 2010 18:59:06
suroboyo darmo ?

Jl. Bubutan.
23 oktober 2010 22:59:25
met darmo bedoel ik de wijk achter het darmo ziekenhuis.
heb zelf even maar gewoond jl.widodaren.long time ago.
24 oktober 2010 00:15:12
Je brengt me wel in volslagen verlegenheid, omdat ik me ook afvroeg in welk ziekenhuis ik werd geboren. Ik heb het nooit gevraagd en degenen die het exact weten zijn al jaren dood. Was het niet zo dat er slechts 1 ziekenhuis van formaat was waar al die blauwen met geld hun kinderen ter wereld brachten?
Ik ben overigens nooit in Surabaya geweest. Komt wel een tijd.
24 oktober 2010 10:39:58
Ed,
Darmo was een katholiek ziekenhuis toen.
En itu klop,kinderen uit de hogere kringen der blauwen,
werden daar meestal geboren.
Wij hebben daar gewoond omdat mijn vader in Tretes werkte,
en zijn baas (borsumij) dat huis in suroboyo had geregeld.
Maar ,ik geloof ,dat het maar een paar jr.was,want toen zijn we,
weer terug gegaan naar Jember waar nog fam (tante en oom stokoud)
en neven wonen en natuurlijk fam. van meprouw iskander ;-)
Volgende week zitten wij daaro weer .en terug als de ergste kou weg is.
Aduh bosan,elk jaar selfde rit ;-)
salam
iskander
24 oktober 2010 11:12:18
Op zoek naar wat is indisch heb ik het gebruik van stopwoorden haast over het hoofd gezien. Tussenwerpsels zoals u wilt. Nou heb ik er absoluut geen problemen mee wanneer wat ouder indo's hier kwistig mee grossieren, zeker niet wanneer ze lange tijd in Indonesie hebben gewoond. Wie met pek omgaat wordt ermee besmet zou ik haast oneerbiedig zeggen ;-)

Maar van bepaalde indo's, op fora, tja. ...
Ik bedoel het gebruik van woordjes als lho, toh, nah, adoeh en laast las ik zelfs dosa.

Daar heb je weer zo eentje denk ik dan altijd. Weer zo eentje die indisch probeert over te komen. Als het geen petjok is, dan maar dat soort woordjes gebruiken.

Wanneer je jezelf toch kind van twee culturen noemt en dat trots baseert op de aanwezigheid in de familie van een javaanse oma in de 19e eeuw, waarom dan ook niet woordjes gebruiken als:

Astafirullahaladzim
Astaga
Alhamdullilah
Insya Allah
Masyaallah

Niet indisch?

Zelfs woordjes als cis, masa, syukur, wah zijn doodnormale tussenwerpsels.

De reden voor het in onbruik raken van genoemde woorden is, dat indisch thuishoort op de plek waar het thuishoort: 16 uur vliegen hiervandaan.

In Nederland gebruiken we ander tussenwerpsels, zoals gaaf, shit, k*t, en dergelijke. Een andere verklaring kan ik niet bedenken.
25 oktober 2010 23:19:22
Zeg Lon,
Heb weer 's rustig jouw blog doorgebladerd.
De nesia wijkrant uiteraard dit keer overgeslagen.
Salam Hormat dari firma Iskander !
31 oktober 2010 18:52:06
Ik las vandaag een artikeltje in de krant en dacht: Spelen Turken leentjebuur bij de Indos? Lees mee:

'Turken moeten beseffen dat ze in Nederland blijven' Dat stelt onderzoeker Murat Can in zijn proefschrift Welkom thuis! De beleving van migrant zijn, waarop hij deze maand aan de Universiteit van Tilburg promoveert. Can vindt dat het hoog tijd is het migrantenbeleid te veranderen. Eerst zijn migranten doodgeknuffeld door maatschappij en overheden en de laatste jaren dreigen ze doodgeknuppeld te worden. Volgens de onderzoeker moeten Turken leren trots te zijn op hun biculturaliteit. Ze kunnen het beste van twee werelden hebben, stelt hij. Psychische hulpverleners moeten wel rekening houden met die dubbele achtergrond, maar daar niet in blijven steken. Sympathie is nodig, maar niet voldoende. Activeer de kracht van de migrant in plaats van hem te bevestigen in aangeleerde hulpeloosheid.
09 november 2010 17:50:12
Ergens op het net is een discussie gaande over het feit of het mystieke bij het indische hoort.
SA die er aan deelneemt, snapt er dus weer de balle niet van, want hij gebruikt weer een andere benaming, mysterieus: "onbekend maakt onbemind, dus mysterieus."
Zo zet hij ons dus weer op het verkeerde been, zoals gewoonlijk en geeft hij een andere richting aan de discussie

Nou zijn mystiek en mysterieus niet twee dezelfde namen voor hetzelfde beestje. Mysterieus heeft te maken met ondoorgrondelijk, en mystiek met spiritualiteit.

Je kunt je de vraag stellen of elke gelovige spiritueel is of zich bezighoudt met spiritualiteit. Is het antwoord ja, dan is elke gelovige spiritueel.
Vervolgens kun je je de vraag stellen of elke gelovige zich met het mystieke bezighoudt, of mysticus is. Nu, deze vraag kan met een "neen" beantwoord worden.

Ahwel: is het een stereotypering te zeggen dat het nuchtere bij de Hollander, of bij de Nederlanderlander, hoort, het zuinige bij de Calvinist?

Moeilijk te beantwoorden, in deze tijd dat we te maken hebben met mixed Nederlanders.

Terug op de vraag of het mystieke bij het indische (of mijn part het oosterse) hoort.

Wij weten heel goed, ik ten minste wel, dat er onder Indonesiers veel bijgeloof heerst. Bijgeloof is geen mystiek en is ook verre van spiritueel.
En het geloof in (aan) of het kontakt met gene zijde (i.e. reeds overleden personen), is dat mystiek? Ik meen van niet.

Je kunt (dus) niet stellen dat het mystieke hoort bij het indonesische. Daar het indische een deel is van het indonesische, kun je ook niet stellen dat het mystieke bij het indische hoort. Bijgeloof of het mysterieuze wel?

Dit soort moeilijke discussies, waar normale (gewone) indischen zich verre van houden, worden nu gevoerd in indische kring.
En hoe interessant ook, het is weer een poging om iets karakteristieks aan het indische te geven of er iets aan te ontnemen: indische vrouwtjes zijn frivool, indo's zijn indolent, indischen zijn ultra-rechts, etc.
Of in het andere geval het indische te 'verintellectualiseren", er een intellectueel tintje aan te geven.
Bespaar me dit laatste!

En SA: al lees ja alle boeken van Blavatsky, Ouspensky, Gurdieff of Inayat Khan, daarmee ben je nog geen mystikus of ben je mysterieus.
In het uiterste geval een grote zwever of kletsmajoor.

En al ken je de namen van deze personen niet, dan zijn ze je gewoon onbekend en heb je nog nooit van ze gehoord.
Hetgeen beslist geen schande is. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.

Tot slot:
zij die weten spreken niet
zij die spreken weten niet ;-)
16 november 2010 15:38:58
Hi Mas,

Die hele mystiekdiscussie is te volgen op Indisch 3.0 en geschreven naar aanleiding van het verschijnen van een boek "Het Oosterse geheim van Ego Faber" de debuutroman van Maurice Seleky . De discussie gaat dus min of meer over de titel van het boek, niet over het boek zelf. Ik heb gezocht naar een recensie, echter nieuws over dit boek is alleen op Indisch 3.0 en gerelateerde sites, plus de site van de schrijver te vinden. Volgend jaar bij De Slegte?
17 november 2010 10:38:37
Volgend jaar bij De Slegte?

De gehele indische geschiedenis en cultuur gaat vroeger of later naar de Slegte. We ziten er midden in.
Luilekkeland voor historici en boekenverzamelaars. Immers de oudere generatie gaat dood en de kinderen weten zich geen raad met de boeken van opa of pa.

Ik ben niet in dat boek geinteresseerd. Te moeilijk voor me.
17 november 2010 10:44:58
In de Oosterse geheim discussie trof ik deze zin aan die het leven er niet eenvoudiger op maakt, wat een getob zeg:

Voor veel van onze generatie (jongste telg) is Indisch nog een onbeantwoorde vraag; door zwijgen van familie, het niet beseffen of willen beseffen, het niet bewust zoeken naar antwoorden, het niet realiseren van de invloed van hun achtergrond in hun dagelijks handelen of hun uiterlijk voor de buitenstaander.
18 november 2010 11:27:24
De opa's, oma's, de ouders (2e generatie die vond hun leven prima zo)) verantwoordelijk stellen voor dit getob vind ik te gemakkelijk.

Het zijn die paar indo-lobbyisten die je regelmatig op internet vindt die hun overgangsproblemen, peno-pauzeproblem, erectie-problemen willen verklaren vanuit uit hun indisch achtergrond.

Je hebt altijd van die lui die dat geleven ook nog.
Ach ja wat is waarheid.
18 november 2010 12:10:35
Om kort terug te komen op het voorafgaande. Je kunt even goed aan personen vragen , hoe indisch te zijn terwijl die slechts geleerd hebben om hoe goede Nederlanders te zijn.

Het is gisteren niet gelukt, vandaag lukt het niet, en morgen lukt het zeker ook niet.

Mijn familiegeschiedenis heeft niet tot nauwelijks bepaald hoe ik me nu voel of hoe ik me nu gedraag. Ik schijf mijn eigen geschiedenis wel, hetzij bewust, hetzij onbewust.
Daarover hoeven we niet moeilijk te doen.

Stel dat ik zou ontdekken dat mijn voorouders boomapen uit Borneo waren , moet ik me om die reden dus ook als een boomaap gedragen?
Neen toch, zou ik menen?

En al zou ik elke dag een tros bananen eten, daarmee ben ik toch ook geen boomaap?
18 november 2010 15:44:43
In het algemeen wordt ik zeer somber van wat Indos allemaal op het internet te melden hebben, hoe dat komt? Nou ik ken diverse Indos en in mijn ogen is het een vrolijk volkje, altijd lol is het devies. Nou zullen die internet-indos dat wel willen verklaren dat dit komt door al die onverwerkte ellende, die ze bezig zijn te compenseren, doch dat geloof ik niet. Over de ellende wordt vrolijk geconserveerd als ware het een onderdeel van het leven, men kan mij niet wijsmaken dat ik heel toevallig net de verkeerde indos ken. Ellende is trouwens niet iets exclusiefs des Indos, anderen hebben hun portie ook gehad echter sommigen zijn geneigd sneller te vergeten want hebben ook andere zaken aan het hoofd. Vaak heb ik de indruk dat die internet-indos met het voortdurend vertellen van ellendeverhalen daar een slaatje uit willen slaan. Een of andere financile compensatie van de regering, de zoveelste. Ik las iets over een toneelstuks dat dezer dagen speelt, nou dat is weer hart ophalen voor sommigen:

De indrukwekkende Indische Trilogie gaat over de strubbelingen van de Indirs die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen, ontheemd en tussen wal en schip vallend, vaak met gruwelijke herinneringen aan de kampen in de Oost. Het is een ode aan de warme Indische familiecultuur, maar de trilogie gaat vooral ook over perceptie. Hoe iedereen zijn eigen herinneringen vormt en benvloed wordt door schaamte, schuldgevoel en de wens om de ander te beschermen tegen de realiteit. En hoe dat generaties lang doorwerkt. Niet alleen in Indische families.
18 november 2010 16:19:14
De indrukwekkende Indische Trilogie gaat over de strubbelingen van de Indirs die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen, ontheemd en tussen wal en schip vallend, vaak met gruwelijke herinneringen aan de kampen in de Oost.

Je zult zien, straks struikelen er weer een paar over het gebruik van de benaming Indirs

Je hoort mensen ook vaak zeggen; die Indonesiers hebben het vaak niet zo breed, maar ze houden er de moed in en lachen de hele dag.

Dat getob dat zal wel nederlands wezen ;-), maar niet indisch of indonesisch ;-))
18 november 2010 16:35:28
Je zult zien, straks struikelen er weer een paar over het gebruik van de benaming Indirs

Ja hoor, zoals verwacht een reactie:

Noot aan de schrijver van het artikel: een Indir is een bewoner van India. Een bewoner van voormalig Nederlands-Indi is een Indische Nederlander of een Indo.

Goed lezen wat hier weerd beweerd wordt.
19 november 2010 00:04:42
een Indir is een bewoner van India. Een bewoner van voormalig Nederlands-Indi is een Indische Nederlander of een Indo.

Moeilijke zin dese ya. Het voormalige Nederlands Indi dat heet nu toch gewoon Indonesi en de inwoners van dat land Indonesirs, dus Indo met daarachter -nesir ..of..of woonden er in Nederlands Indi alleen maar Indos ?? Heet een bewoner van India geen Indiar? Een man heet een Indir maar een vrouw heet een Indiase. Ik geef t op.
19 november 2010 14:37:40
De Indier, zo heette ook een Indisch tijdschrift uit het voormalig Nederlands-Indie.

Indo was ook zo'n naamgeving. Niet eens een scheldwoord, maar een bijnaam zoals blauwe.

Blauwe had betrekking op het feit dat er nogal wat van die lui adellijk bloed in de aderen hadden stromen, als afstammeling van de een of andere vorst uit een kraton.

De Nederlanders nu vonden het een nogal pocherig en aanstellerige gedoe en zeiden wanneer zo een persoon parmantig voorbij paradeerde: Daar heb je weer zo'n blauwe, en waarschijnlijk schreeuwde men hem ook "He, blauwe", na.

Anderen vonden het een belediging, en je riskeerde zeer waarschijnlijk een klap voor je kanis wanneer je dit tegen hen zei. Het waren voornamelijk lui uit Oost-Indonesie die niets moesten hebben van die Javanen laat staan die met blauw bloed..

Van de andere kant waren er ook lui die zeer trots waren op hun Nederlandse afkomst en hun Nederlander zijn en dit aan iedereen lieten merken ook. De totoks vonden ook dit maar aanstellerig gedoe en vonden zo iemand maar een doodgewone indo, een inlander. Daar heb je weer zo'n indo.
Dat was overigen ook in de periode dat die inlandse rebellen hun land Indonesia begonnen te noemen.

Ook hier riskeerde je een trap op je tokus wanneer je dat, indo, tegen de verkeerde persoon zei, want zo-iemand beschouwde zichzelf immers als echte Nederlander, geen Indonesier..

Wat hiervan waar is?
19 november 2010 17:39:39
Lon,Ed, kan jullie niet betrappen op verkeerde interpretaties van begrippen als Indier,Indo.Een indo moest je (zeker in onze tijd) geen indonesier noemen,
want dan had je idd. een klap voor je kanis te pakke.
En voorzover ik weet ja,Indier is dari India.Ja toh.
19 november 2010 22:49:27
Hi Iskander, Indo mocht je ook niet zeggen (50' er, begin 60' er jaren) dat was ook goed voor klappen. Wanneer worden namen als liplap, rijstepikker e.d. legitiem nu die Indo's in het algemeen bijna allemaal kaaskop geworden zijn;-)
20 november 2010 10:14:51
Eigenlijk was dat ook logisch. Immers door iemand indo te noemen gaf je aan dat zoiemand niet in Nederland thuishoorde en dat hij misschien allerlei smoesjes had verzonnen om naar Nederland te mogen komen. Indo verwijst gewoon naar Indonesie. Indo had ook een bijsmaak van bastaard.

Nou, het zal je maar gezegd worden: You bastard!
20 november 2010 10:19:38
Nou bastaard hoor je een Nederlander nooit toevoegen aan het adres van de Indische Nederlander, dat zal eerder halfbloedje zijn, ik weet niet wat dat woord voor status heeft. Nee dan het Indonesische Blasteran dat vind ik een mooie. Doet me altijd denken aan gettoblaster, je weet wel zo een plastic radiomeubel dat in zwarte wijken in de USA op de schouder wordt meegetorst, die dingen maken toch een zooitje tering herrie. Daarom vind ik blaster en blasteran goed bij bepaalde Indos passen.

20 november 2010 10:36:52
The Blasters lijkt me ook een mooie naaam voor een R&R-rockabilly-groep

Geen indo-rock!

Kijk dit vind ik nou leuk, topi!
20 november 2010 11:10:33
Hallo jongens, even een reactie vanuit de luwte.
'jongens', omdat me opvalt dat bijna alle reacties afkomstig zijn van mannen. Mis de inbreng van de meiden. Maar ja, die houden zich misschien bezig met het schrijven van boeken en dergelijke en laten de prietpraat over aan de mannen.
En dan nu de prietpraat:
Blauwe, Indo, bastaard, bruinjoekel, Poepchinees. Allemaal bekend en alles wel eens mijn kant uitgeroepen. Soms liep het uit op een flinke kloppartij, al dan niet beslecht met snelle pentjak silat acties, wat dan weer leidde tot opmerkingen als 'vuile vechters' enz.
Hoe iets wordt gezegd en in welke situatie bepaalt meestal de reactie. Die situatie wordt weer bepaald door een tig aantal factoren die allemaal ondergebracht kunnen worden in de categorien 'nature, nurture' of afgeleiden daarvan. Helaas is het nog steeds niet zo dat we ons persoonlijk verleden naast ons neer kunnen leggen en zeggen: 'welnu, ik begin maar eens met een schone lei' want om dat te kunnen moet je een voorgeschiedenis hebben. Of het moet zo zijn dat de wetenschap inmiddels tot andere inzichten is gekomen.
Zo en nu even een hapje eten.
Loempia met mayo; lekker indisch.
Aduh, wat zeg ik nou toch weer.

Frank
20 november 2010 11:48:09
Ik heb net een zak krupuk udang gebakken. Straks naar een koempoelan (theekransje maar is het ook weer niet) voor alleen maar vrouwen. Lekker eten. Ik werd uitgenodigd. Waarom weet ik niet. Misschien omdat ik foto's moet maken.;-)
20 november 2010 12:59:00
frank,het klop wel wat je zeg,ik herken die situasi wel van vroeher.
maar ik vin ook jammer ja, te weinig vrouwen reacties. sudah.
maar te erg ja frank ,loempia met mayo ,dat kan echt niet ja.
salam
iskander
20 november 2010 13:19:56
Ik ben maar niet gegaan. Wat moet ik tussen die vrouwen, kijk maar op Mooinesia, hoe die heren opgevoed worden ;-)

Helaas is het nog steeds niet zo dat we ons persoonlijk verleden naast ons neer kunnen leggen en zeggen: 'welnu, ik begin maar eens met een schone lei' want om dat te kunnen moet je een voorgeschiedenis hebben.

Dat werd ook niet gezegd natuurlijk. Maar het verleden van mijn opa en de gehele club voorouders en aanverwanten: zeer interessant om daarnaar een onderzoekje te verrichten, iets te weten te komen over de tijdsgeest waarin ze leefden en zelfs om trots te zijn (of helemaal niet trots) dat je uit zo'n geslacht komt. Helaas doe je dat wanneer al die lui gestorven zijn, maar dat maakt een zoektocht en terugkeer naar het verleden juist zo spannend. Kijk maar naar mijn Salatiga-sitje. Je kunt het zo interessant maken als je het wilt.

Maar voor mij is tempo doeloe toch vergane glorie. En ik geef eerlijk toe, soms denk ik toch ook: helaas!

Wanneer je een genealogisch onderzoek zou verrichten naar mijn familieverleden, zul je - en iedereen - heel verbaasd staan. Ik heb het niet gedaan.

Voor mij is de indische geschiedenis, de geschiedenis van families.
De een heeft dit meegemaakt, de ander dat. Er is slechts 1 rode draad: het vertrek naar nederland met achterlating van je hele hebben en houden, met herinneringen als souvenir (dit is dubbelop volgens mij). Dat was in die beginjaren in Nederland de gevoelde verbondenheid waarover menigeen nog spreekt. Ken je die en die? Ben jij misschien familie van die? Oh, komen jullie uit Surabaya? Waar hebben jullie gewoond?

Maar nu is het allemaal "encer". Waaaat? ben jij ook indo? ben jij ook indisch? Voor het overige is het gewoon reconstructie. Kletsmajoren over het paard achter de wagen.

-
Mijn persoonlijke geschiedenis (verleden) begon bij mijn opvoeding enverblijf, gedeeltelijk in Indonesie en voor het grootste gedeelte in Nederland. En we proberen er iets van te maken ja toch?
20 november 2010 15:06:02
Hi Frank,

Het is inderdaad een beetje een hengstenbal hiero, waarschijnlijk vinden de meisjes breien of naaien leuker dan dat ge-OH. Het heeft wel iets Indonesisch eigenlijk, de mannen zitten gezellig bij elkaar te kletsen en de dames staan in de keuken, ook gezellig te kletsen. Overigens bruinjoekel komt mij voor als modern, iets dat niet tegen Indos werd gebruikt.

Ik moet je gelijk geven wat voorgeschiedenis betreft ik moet me ook inhouden om geen schele, brillenjood, bolle, miesgasser, bijchoochem, manke, indo en zo verder te gebruiken, overigens zeg ik nog wel af en toe Rooie die is blijven hangen, ondanks dat het discriminerend is.

Loempia met mayo, lijkt me niet lekker. Ik eet nooit loempias in NL die grote dingen. Ik denk dat als ik zover zou zakken ik er pindasaus bij zou nemen. Doen mij maar een loempiaatje pinda.

Lon
21 november 2010 06:27:50
Hi Lon,
Nou, die loempia's gingen er wel in. Niets gaat boven loempia's van mijn moeke en die mayo trok in mijn kindertijd al de nodige hoofdschuddende aandacht van aanwezige ooms en tantes. Heb zelf in mijn leven de nodige scheldwoorden gebruikt, al dan niet hoorbaar voor degene waarvoor het bedoeld was.
'Bruinjoekel'is inderdaad een wat jonger exemplaar, zo rond 1988 , opgetekend uit de mond van een 'huidhoofd' oftewel skinhead.
Je hebt gelijk dat je scheldwoorden alleen moet gebruiken als het kwetst anders kun je net zo goed je mond houden.
Denk dat de meeste gebruikers er zo over denken. Iets wat je al leert als klein pestkopje op de lagere school. Het joch dat op de kleuterschool al 'pindalekka, pindalekka' tegen me riep was zijn tijd ver vooruit en nu waarschijnlijk hoogleraar aan een gerenommeerde universiteit. Het genie in dop zag op die kleuterschool al het verschil tussen de witte en de bruine kindertjes tewijl de massa gewone domme kleuters alleen maar overeenkomsten zag.
Ik als kind van het volk ben daar ook lang in meegegaan ( tweede klas lagere school) maar zag toen ook het licht: verschillen. 'kaaskop' en 'pinda' werden al vlug aan het vocabulaire toegevoegd en hoe meer eigenschappen de gebruikers aan deze woorden konden plakken hoe groter hun populariteit binnen de kaaskop- en pindagroepjes. Wijsheid komt met de jaren en de meeste van deze groepjes losten zich op en men werd weer gewoon Nederlander. Terug naar de erwtensoep met sambal en de loempia met mayo, en nogmaals mijn excuses voor dit laatste.

Eens kijken wat de zondag aan lekkers brengt,

Frank.
21 november 2010 08:24:37
In Den Haag is men gestart om het

Divers karakter van Den Haag zichtbaar makenDe waarde van dit project voor jongeren is dat we Indische verhalen zichtbaar maken in Den Haag, vertelt wethouder Baldewsingh me na afloop. En dat zeg ik niet alleen als wethouder, maar ook als Hindoestaanse migrant. Den Haag heeft vele gezichten, die diversiteit wil je zien in de stad. Dit project kan de verbinding vormen tussen alle inwoners. Zien dat Den Haag niet alleen maar een Hollandse stad is, maar ook een Indische, internationale, geeft nieuwkomers een gevoel van thuiskomen en Hagenaars en Hagenezen een gevoel van herkenning.

-
De historische band tussen Nederland en voormalig Nederland-Indi heeft haar sporen achtergelaten in de stad Den Haag. Vele straatnamen, gebouwen en gedenktekens herinneren hieraan. Maar met het vergrijzen van de generatie repatrianten, dreigen helaas ook fysieke herinneringen aan Indi uit het straatbeeld te verdwijnen.
-
In Tilburg, toevallig, geen indische stad, zijn alle monumenten goed geregistreerd en goed gedocumenteerd. Ik denk dat het in Den Haag ook wel het geval zal zijn.

Een project als deze, het uploaden van foto's zou een verkapt fotowedstrijd zijn " van wie maakt er de mooiste foto's".

Het ware beter dat men , en dat is veel moeilijker, iedereen die op vakantie naar indonesie gaat eens foto's liet maken van al die gebouwen e,d, die daar staan te verpieteren. Want daar is de nood echt aan de man. Daar zit je midden in de indische geschiedenis.
Maar OK, wie ben ik om dat te zeggen?

De eerste resultaten van het (foto)project staan hier, en ik dacht vaak: als dit indisch is dan eet ik voor de rest van mijn leven geen loempia's meer

http://www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/
21 november 2010 10:12:44
In de fotos kon ik weinig herkennen, dat is mij echter niet gegeven want ik ben niet Indisch dus blijft het Indische onzichtbaar voor mij. Even dacht ik dat ze een ouwe Indo opgezet hadden, maar het was een standbeeld van Louis Couperus. Op dit blog heb ik diverse malen Indische fotos uit Amsterdam neer gezet. Ik heb er nog veel van het Tropenmuseum het Indische gebouw bij uitstek, beter bekend als het Koloniaal Instituut.

Ik zat nog even na te denken over die loempias van Frank ze moeder, zullen vast wel lekker zijn. Indisch eten is vaak veel lekkerder dan Indonesisch eten. Ik ken loempias uit Indonesi, die van Midden Java, bijna altijd vegetarisch. Ik heb nooit een speciaal adres voor loempias gehad en at ze wanneer het zo uitkwam. Wat ik niet lekker vind bij loempias is een saus die van sjem en sambal gemaakt lijkt te zijn, nee bij een loempia moet voor mij een lekker hete cabe rawit. Nou zijn die loempias op Midden Java vaak gevuld met tauge en wortel, teveel wortel is ook niet lekker, heeft iets konijnigs. Udang of ayam lijkt me lekker. Semarang is de stad voor loempias, maar heb ze daar nauwelijks gegeten, want er is zoveel in Semarang. Loempia is Chinees komt uit het Hokkien lun pia. In het Engels heten ze spring roll, het springt en het rolt. Volgende keer in Semarang ga ik me eens aan de lumpia aldaar weiden.Er moet rebung in, bamboe dus
21 november 2010 10:43:05
Het leuke is deze passage De waarde van dit project voor jongeren is dat we Indische verhalen zichtbaar maken in Den Haag, vertelt wethouder Baldewsingh me na afloop. En dat zeg ik niet alleen als wethouder, maar ook als Hindoestaanse migrant.

Nou die man denkt bij indisch aan totaal andere zaken dan blauwvlekje uit St. Oedenrode.

http://picasaweb.google.com/adresvantoos/SporenVanSmaragd#
Vraag voorts aan een willekeurige migrant Somalier of Marokkaan waaraan hij denkt bij het woord indisch. De Indonesische ambassade en het restaurant Garoeda.Nou foto's van die gebouwen moeten dan ook beslist geupload worden.
21 november 2010 11:48:33
Zijn dat allemaal Indo's op die foto's of zijn het weer anderen die het organiseren waarna de Indo's het bekritiseren zoals met het stripboek " De Terugkeer". Ik kom trouwens nauwelijks in Den Haag en als ik er kom heb ik iets te doen.
21 november 2010 11:59:44
Weet niet. Ik zie af en toe wel een indisch type. Maar voor mij is dat het slag dat vroeger in Hotel des Indes of Savoy Homann logeerde, dus het zal wel goed komen.

Overigens het schenken van wijn en jus op een van die foto's, da's heeeel indisch.
21 november 2010 13:01:39
Ik weet niet of ik deze zijweg zo interessant vindt, er is altijd iets met die Indischen aan de hand. Ik vraag me af of andere minderheden ook zo in de kapas worden gelegd? In ieder geval ik vind het volkomen oninteressant. Ik zal van de week iets over Indisch Amsterdam schrijven, ik heb nog wat leuke fotootjes. Wat natuurlijk wel vreemd is dat Den Haag als Indische hoofdstad geen Indo als wethouder heeft, wel een Indische wethouder nl die Baldewsingh. Ik ben opgegroeid op s Landsboerderij aan de Javaweg, Rebergproject in het District Para. Hier was mijn vader opzichter. In een groot gezin (10 kinderen) heb ik te midden van honderden koeien, varkens, schapen, paarden, buffels n arbeiders mijn jeugd doorgebracht.
21 november 2010 13:42:37
Hallo jongens,
Er is geen theoretisch kader van waaruit we op een objectieve, systematische wijze de vraag kunnen gaan beantwoorden wat indisch is. Wel zijn er dacht ik wat eugenetica studies van voor WO II die het verschijnsel rassenvermenging en rassenverbetering in de kolonin tot onderwerp hadden maar dat is niet wat we zoeken.
Indo, indsich, Indische Nederlander, Nederlander geboren in Indonesi, ik heb inlandse voorouders, van gemengd ras etc. Dat zijn in vele gevallen het antwoorden op de vraag wat ben je? . Hoe kwam je aan dat antwoord? Simpel, dat was het antwoord dat je vader of moeder, je oom en tante etc. gaven op een dergelijke vraag.
Het besef van het benoemen van dat deel van je identiteit komt later pas, als de hersentjes volgroeid zijn. ( voor sommigen is dat nooit en gaat die identiteitsfase geruisloos en pijnloos voorbij ) . Ik vermoed dat in die fase de antwoorden worden geproduceerd op de vraag: okee, wat is dat dan indisch? , en al die antwoorden vindt je terug op de Indo-sites en in de teksten op deze blog. Soms leuk, soms verrassend en soms leerzaam maar allemaal waar.
Maar al die antwoorden brachten me terug naar mjin achtergrond, het verleden van mijn familie en leverde een berg van herinneringen op. Leuke maar ook tenenkrommende.
Wat overblijft is het besef dat al die al dan niet met elkaar verenigbare meningen over wat Indisch is, tezamen het antwoord vormen.
Willen we echter een wetenschappelijk antwoord dan zal er toch eerst een theoretisch kader opgezet moeten worden. Ik dacht niet dat er op dit moment belangstelling is vanuit bijvoorbeeld antropologie of andere wetenschappen.
Ach, dat komt nog wel.

Frank
22 november 2010 08:09:35
Beste Frank. Ik weet dat jij indo bent, en ook met een duidelijke indische achtergrond. Dat hoef jij ons niet uit te leggen. En al zou jij je activiteiten - kunst e.d. - indisch noemen - mijn part. Maar ik denk niet dat jij als kunstenaar al bij voorbaat zegt: en nu ga ik iets indisch maken. Dat kan Pakde Londoh ook zeggen, en daarvoor subsidie aanvragen.

Mijn onderscheid is simpel: iedereen die indie geboren is indisch, want uit indie geboren. voor het overige zijn we gewoon nederlanders , en indisch beinvloed, of met een indisch achtergrond.

Het feit dat de benaming indisch door indo's met een (bloed)link naar Ned-indie wordt geclaimed vind ik ook vreemd.

Doe eens een test,en vraag aan bijvoorbeeld indonesische vrouwen die tot nederlander zijn genaturaliseerd of ze indonesisch zijn.
22 november 2010 10:12:22
Frank & Ed,

Ik zal me niet in dit Indische onderonsje mengen want wat weet ik nou van Indisch als Anglo-Dutch zijnde? Als men zich op dit forum Indisch wil gaan voelen en daarover wil gaan soebatten of bakkeleien dan laat ik dat aan de slachtoffers zelf over, is niet mijn pakkie an...
22 november 2010 13:08:48
Hi Lon,Ed,Frank.
Dat is nou weer zo'n goeje Lon,iets over indisch amsterdam schrijven.
Zou ik ook wel willen maar je weet toh intussen .saya malas. ;-)
en Frank jouw bericht is intressant om zo te beschouwen.
Ben ook Indo (ruwet) ;-) en Ed,over test gesproken,
Mijn prouw dari Jember was indonesische (long time ago)
maar al lang met paspor belanda en als je haar vraagt ja,
dan zeg ze : geef mij maar amsterdam haha serieus ja.
salam
iska
22 november 2010 13:10:49
Ach ik ben geen slachtoffer van de omstandigheden ;-)

Maar ik vind het best leuk om op zijn tijd te discussieren over dat indisch.

Iedereen weet dat Hindia Belanda vroeger de benaming was van Indonesie. Dat Hindia Belanda betekende ook Nederlands-Indie.
Bij de onafhankelijkheid had men, voor de nieuwe staat, ook de naam Nederlands-indie kunnen kiezen, of gordel van smaragd of Nusantara, maar het werd iets anders.

Nederlands-Indie kon natuurlijk niet de naam zijn voor deze nieuwe staat, laat staan Hindia Belanda, want dat zou duiden op niet onafhankelijkheid.

Maar ja, Indie of Hindia kon ook niet, want dat zou te veel verwarring scheppen met nabuurland India.
Dus werd de naam van de jonge staat Indo-nesie.

Kijk wanneer men in Nederland nog steeds vasthoudt aan dat Indie (Hindia) moet men zelf weten toch?

Na het verlies van Nederlands-Indie, trekken we Indie af van Nederlands-indie en we houden Nederlands over.

Het is gewoon een simpele rekensommetje.

Wij zijn dus Nederlands.
22 november 2010 14:04:29
Ach ik ben geen slachtoffer van de omstandigheden ;-)

Mas,

Ik wil jou noch Frank hier als slachtoffer gaan brandmerken, jullie hebben het al moeilijk genoeg. Ik gebruik het woord slachtoffer omdat ik dagelijks even een paar Indische sites doorneem om te zien of er nog Indisch nieuws is. Het valt mij steeds weer op dat er op die sites veel over Nederland geklaagd wordt en daarom denk ik dat ik met slachtoffers van doen heb. Maar ik ben niet goed op de hoogte van de Indische cultuur. Misschien is het in deze cultuur zo dat men klaagt omdat deze houding als plezierig ervaren wordt.
22 november 2010 14:37:52
Het valt mij steeds weer op dat er op die sites veel over Nederland geklaagd wordt en daarom denk ik dat ik met slachtoffers van doen heb.

He dat is inderdaad vreemd. Indo's, nou ja indischen, staan (stonden) erom bekend dat ze plichtsgetrouw waren, harde werkers, in bepaalde beroepen zeer nauwkeurig, en niet klaagden.

Misschien heb je gekeken op sites met daarop een generatie indischen (indo's), met veel vrije tijd of zo. Werkloos?
22 november 2010 15:11:56
Beste mensen,
Leuk hoor al die insteken en voorbeelden die inzicht moeten geven in dat 'indische'. Wel allemaal vanuit de eigen stokpaardjes en daarom interessant. Je bezig houden met je eigen identiteit is leuk en vindt je dan ook terug bij mensen met allerlei achtergronden. Weet niet of het zo is maar het lijkt me dat je dat overal wel tegenkomt. Lon had het over slachtoffers en er is vanaf de zestiger jaren veel identiteitswerk verricht door de Native Americans, de zwarten als nakomelingen van slaven, Soweten Duitsers, Armenirs en ga zo nog maar even door. Indo's als slachtoffergroep lijkt me historisch niet juist. En dat gekanker op van alles en nog wat, ach daarvoor geldt waarschijnlijk: when in Rome, do as the Romains.
22 november 2010 23:18:49
Kijk, dit soort zoektochten vind ik nu heel interessant in plaats van dat gelul op al die indische sites en blogs over identiteit

http://sites.google.com/site/degrotezoektocht/de-grote-zoektocht-1
23 november 2010 10:07:16
Even terugkomen op de vorige site..

Niet alleen wordt ons verrteld over de plekken waar onze Indische Odysseus is geweest: Ambarawa , semarang e.o, Birma.

Dit vind ik ook zeer opmerkelijk:

In de tweede klas, van 1929 tot 1931, misdroeg n van de broeders zich ten op zichte van Anton. Deze broeder was verliefd op Anton en als beloning ontving hij dan steeds een reep chocolade.
http://sites.google.com/site/degrotezoektocht/candi-nederlands-indiee-1928-1934
23 november 2010 11:35:25
Typisch een geval van Indo-misbruik ;-)
23 november 2010 12:32:23
Hoi Ed en Lon,
'Typisch een geval van Indo-misbruik'
Tjee, Lon, had je toch gelijk over die slachtofferrol en we danken Ed voor de bewijsvoering.
Zouden die pedofiele neigingen zijn overgewaaid van de Kolonin naar 'vesting Europa'? Met het grote verschil dat je daar gelokt werd met chocolade terwijl in Europa je de roe kon krijgen of erger als je niet 'meespeelde'. Maar ja, iedereen wist in die tijd nog dat je inlanders overal in de kolonin nog over de brug kreeg met kraaltjes, prullaria n......chocola. Hoop dat er al een paar antropologen beginnen te kwijlen bij deze openbaringen en alvast de nodige fondsen proberen te werven voor diepgaand onderzoek.
Enfin, we zijn weer een stap verder.

Frank.
23 november 2010 13:51:09
Dit is ook een leuke passage

Overigens zag men in het weeshuis veelvuldig jongetjes van 14 jaar en ouder elkaar zoenen en knuffelen.

Ik weet niet wat hier onder knuffelen wordt verstaan, maar ik vermoed dat daar ook bepaalde handelingen werden verricht uit nieuwsgierigheid.

Ik meen overigens ook een tijd terug gelezen te hebben dat er in Nederland een aantal minderjarige kinderen gepakt werd vanwege ontucht met andere minderjarige kinderen.
23 november 2010 14:55:56
Hoi ed,
Om welk weeshuis gaat het hier? datzelfde waar ook de broeders rondslopen? En als het om leeftijdsgenoten gaat dan is de vraag natuurlijk altijd: consent or no consent? Maar het grote verhaal is de naeviteit van deze gristenbroeders. Kan me nog een katechese-lesuur herinneren ( toen al hier veilig terug in het vaderland) dat de zegeningen van de verspreiding van het Woord aan bod kwamen. De missie was toch geslaagd in het redden van de zielen van enkele inlanders en daarbij wees de broeder op de twee enige indootjes in de schoolbanken; Wouter en ondergetekende. Wouter glunderde bij zoveel aandacht en was zichtbaar blij met die redding. Ik , een wat sensitieve achtjarige, voelde iets anders en dat had niets te maken met de redding van mijn zieltje maar kon het gevoel niet duiden. Het heeft me wel de achterdocht tegenover de zwartgerokte mannen opgeleverd en dat is misschien helemaal niet zo slecht gezien de schandalen (van de laatste tijd) uit die tijd.

Frank
23 november 2010 18:20:24
23 november 2010 18:36:05
@iska
Ben ook Indo (ruwet) ;-)

Het is de voortdurende strijd tussen het lichte en het donkere. De ene kant de persoonlijkheid bijvoorbeeld die wilt dat alles bij het oude blijft tegen de andere die om Merdeka schreeuwt. Soms denk ik dat ik uit 10 persoonlijkheden besta.
Probeer daarin maar een samenhang te vinden of eenheid te scheppen ;-)

De kunst is om dat een plekje te geven in je leven.
.
Natuurlijk je kunt niet zeggen dat die Hollanders alleen maar slechte dingen hebben gedaan in Indie (of alleemn maar goeie). Of dat het in Indonesie nu allemaal pais en vree is en dat het leven daar nu goed is. Kijk wanneer je in de Matahari rondloopt met 1000 rupiah in je kantong, kun je niet zeggen dat je merdeka bent om alles te kopen wat je wilt.

Maar ach, een echte indo/indische weet niet hoe snel hij terug kan naar zijn land van herkomst (al was het maar voor een kortstondige vakantie) en in zijn favoriete warung makan (di pinggir jalan) te duiken
Wij, senioren, hebben geen last van identiteitsproblemen toch?
23 november 2010 19:45:07
Hi Jongens,
Denk dat het hebben van identiteitsvragen; de behoefte om kennis ter zake je identiteit te vergaren niet pers wijst op identiteitsproblemen. Als senior, hij/zij die het klappen van de zweep kent en door schade en schande heeft leren relativeren en accepteren en in de loop der jaren een redelijk normen en waarden pakket heeft weten op te bouwen, lijkt de nieuwsgierigheid me een mogelijk motief om bij anderen te rade te gaan hoe zij met de bewltigung van hun identiteit zijn omgegaan. De hevigheid waarmee zon proces kan verlopen heb ik een paar jaar geleden ervaren bij een kennis in Marseille( stad waar Le penn een sterk bolwerk heeft), een zgn Harki. Dat zijn Algerijnen die hebben meegevochten aan de kant van de Fransen in de Algerijnse vrijheidsoorlog en die na de onafhankelijkheid van Algerije naar Frankrijk moesten uitwijken.
Onder hen veel Algerijns-Franse nakomelingen. Ik ben ze door de overeenkomsten met Indische Nederlanders de Franse Indos gaan noemen. Ze noemen zich over het algemeen voor 98% Fransen, iets wat ik ook Indos wel eens over zichzelf heb horen zeggen.
Ze zien het niet als een probleem maar als een geaccepteerd iets. Onderzoek doen naar het waarom van een dergelijke constatering lijkt me interessant.
Natuurlijk zal men dan zeker een tig aantal verklaringen tegenkomen maar uit de bundeling van al die meningen kunnen wat aardige stellingen worden gehaald.

Frank
23 november 2010 20:27:12
Het valt mij steeds weer op dat er op die sites veel over Nederland geklaagd wordt en daarom denk ik dat ik met slachtoffers van doen heb. Maar ik ben niet goed op de hoogte van de Indische cultuur. Misschien is het in deze cultuur zo dat men klaagt omdat deze houding als plezierig ervaren wordt.

Even terugkomen op deze bewering. Wie klagen er nou? Niet die personen die hun have en goed hadden verloren omdat ze een bedrijfje in indie hadden, of het best wel naar hun zin hadden. Mijn ouders in elk geval niet, die klaagden slechts over de kou, het gebrek aan dat gezellige leventje buitenshuis (klopt wel) en die moesten nog het verlies van hun bezittingen verwerken. Maar die hadden ze overgedragen aan familie, dus dat zat wel goed. Achteraf helemaal niet. Nou mijn moeder wilde helemaal niet meer teug naar indonesie, zij had het in Nederland ook best wel goed.

Maar OK, het geklaag komt volgens mij uit andere hoek. Van de hoek van degenen die ambtenaren waren of zoiets. Ambtenaren die zich nog steeds verongelijkt voelen.

Daarnaast van de generatie die in nederland is geboren, hetzij in Tilburg hetzij in DAN HAG.

Stel je voor: een jongen die problemen heeft met zijn vader, die vertelde hem nooit niks en hij zat maar voortdurend op zijn gitaar te spelen, toen ging hij maar naar zijn opa (waarschijnlijk ook ambtenaar), naar zijn oma om het indische te verkennen.

Het resultaat is bekend: eigenlijk begint hun indische geschiedenis bij hun geboorte hetzij in Tilburg, hetzij in DAN HAG, maar dat willen ze niet accepteren en gaan dan maar wat in het wilde weg dromen over indie, maar dat was een koloniale maatschappij en hun voorouders pasten zich daar maar (noodgedwongen) aan om te kunnen (over)leven. Vandaar hun voortdurend getrap tegen de Belanda's en de schreeuw om erkenning.
Maar de tijdenzijn inmiddels al veranderd.
26 november 2010 11:04:07
Er stond op een Indische site een verzoek, zoiets als Zegt het voort, zegt het voort vanwege dit bericht:

Op dinsdag 30 november 2010 gaat het Indisch Platform namens de aangesloten Indische organisaties een petitie aanbieden aan de Vaste Tweede Kamer commissie van VWS. De petitie belicht de nu al 65 jaar durende Indische Kwestie, de worsteling van het Platform met de Nederlandse Overheid om erkenning van de unfaire wijze, waarop diezelfde Overheid de afgelopen vijf en zestig jaar is omgegaan met de Indische gemeenschap

Was het voor WO II niet het IEV (Indo Europees Verbond) dat voortdurend met het Indische Gouvernement worstelde over de unfaire behandeling van de Indo-Europeaan. Het gaat om de eeuwig durende Indische kwestie.
26 november 2010 12:14:48
Ik hoor het ze nog zeggen , de Indo's uit de generatie van mijn ouders toen ze met hun kinderen na repatriring weer in hun vaderland waren :'Kijk de nensen hier komen op voor hun rechten. Als er iets is, dan doen ze hun mond open, Ze laten zich echt niet op hun kop zitten. Zo moet je dat doen.
'Okee pa, okee ma'.
Wat ik al eerder in een reactie opmerkte: 'When in Rome do as the Romains'. Wel klagen en kankeren en 'het is nooit goed'en dergelijke. Allemaal gedrag waarom ze waarschijnlijk zo goed opgingen in de Nederlandese samenleving. Inmiddels zijn die Indo's achterhaald door hele volksstammen immigranten die die kunst om te klagen ook hebben afgekeken van de Nederlandse samenleving. Allemaal in de stijl van : do as the romains en laat je niet op je kop zitten. De mondige burger, is dat niet iets dat we over hebben gehouden van de Franse verlichtingsfilosofen?
Of iets onrecht is kan in vele gevallen waarschijnlijk niet meer objectief vastgesteld worden maar het gevoel van 'mij is onrecht aangedaan' is reel zoals we elke avond op de buis kunnen aanschouwen. Het juridische resultaat is natuurlijk wel een rechtssysteem dat helemaal vastloopt door burgers die allemaal hun 'recht' via de rechter willen gaan halen.

Frank
26 november 2010 18:54:21
Naast Java Post
bezoek ik ook deze website

Live from Jakarta

Best aardig/ interessant

Dit is Indonesisch

Nederlands Indie
30 november 2010 20:50:56
Ik las een hoop getob bij het trachten van het beantwoorden van de vraag Wat is Indisch?

Indisch is geen mix maar een cultuur. Het is niet simpelweg uit te leggen als een beetje van Indonesisch en een beetje van Nederlands. Indische mensen zijn geen Eurasians (zoals ze in zuid-oost azi worden genoemd: Australische vader/Indonesisch moeder..Britse vader/Maleisische moeder). De vraag die ik hiermee blootstel is wat de Indische jongeren in Nederland zelf soms niet bewust zijn van hun Indische afkomst maar wel de keuze willen maken om zich te profileren als niet-westers. Men tast dus nog in het duister over de eigen cultuur, maar neemt wel de gigantische stap met het besluit zich af te zetten tegen de autochtone maatschappij. Het eigenbeeld wat volgt wordt volgens mij vooral geleid door wat andere vertellen dan over wat men zelf weet: Indisch is toch een mengeling..is je vader of moeder Indonesisch? Ooh ben je een half-bloedje?.
02 december 2010 18:41:10
Ed,
Zeker een goede info site :live from Jakarta

Iskander
03 december 2010 10:52:02
Hoi Lon,
Indo's zijn voor de Nederlandse overheid formeel 'Westerse Allochtonen''. Dat is de officile overheidsstempel. Daarnaast zijn de relevante factoren voor hun persoonlijke ontwikkeling vastgelegd in hun voorgeschiedenis en dat is heel vaak een Inlandse oermoeder en een Nederlandse oervader. Waarom 'oer'? Omdat toen de dualiteit is ontstaan van twee culturen ( een dominante en een minder dominante) en twee rassen ( Arisch en Aziatisch). Ik denk dat indien Indische jongeren in Nederland hun achtergrond gaan onderzoeken, het niet meer mogelijk is om een duidelijke keuze te maken. 'Niet-westers' is niet mogelijk vanwege de 'oosterse achtergrond' en 'niet Oosters' kan eigenlijk ook niet vanwege de westerse achtergrond. Het is dan inderdaad niet simpelweg een beetje van dit en een beetje van dat. Ik kan die jongeren alleen adviseren dat als ze zich willen vastpinnen op een identiteit, ze gewoon gedegen onderzoek moeten doen. Ook al omdat je interessante dingen tegen kunt komen. Een Brabantse kennis van me kwam erachter dat zijn voorouders echte Zwitserse bergbewoners waren en hij loopt nu in de vakantie voortaan jodelend in Alpenland. Nou zit het ook wel in het wezen van opgroeiende jongeren om zich ergens tegen af te zetten. De allochtoontjes of zij die denken dat te zijn doen dat vaak tegen het westerse ( waaraan ze zo vaak veel aan te danken hebben) omdat dat een beetje voor de hand ligt. Het zijn onvolwassen gevoelens van niet geaccepteerd zijn enz. Typisch jongere. Hun zelfbeeld is nog volop in beweging en zal met iedere nieuwe ervaring die ze opdoen wat bijgesteld moeten worden.
Ik neem aan dat volwassenen die periode achter de rug hebben en kunnen relativeren op wat zij in hun zoektocht zijn tegengekomen. Hun zelfbeeld zal over langere tijd stabiel blijven maar ook regelmatig veranderen. En dat is goed want een star zelfbeeld is niet gezond. We leven ( vooral in de Westerse wereld) in het tijdperk van de 'genformeerde mens' en de info waarover die zoekende jongeren nu kunnen beschikken is vele malen groter dan bijvoorbeeld in mijn tijd ( vijftiger en zestiger jaren).
Wetenschappers en mensen die op zoek zijn naar kennis komen vaak tot de conclusie dat hoe meer ze weten , ze beseffen dat ze nog niets weten. Met andere woorden, hoe meer je weet hoe meer vragen er komen.
En zo blijven we bezig, o.a. met de vraag wat/wie ben ik en wat is de betekenis van mijn zijn.

Groetjes,
Frank
03 december 2010 11:30:23
Hi Frank,

Vandaag de dag wordt er veel belang aan gehecht om bijzonder te zijn, dus ontstaan er kinderen met 2 culturen, of een cultuur waar men nog nooit eerder over had gehoord de Indische cultuur. Oosters is natuurlijk bijzonder, weer eens iets anders en vooral beter dan Marokkaans, Turks of Provinciaals. Deze gedachten worden vooral uitgedragen door figuren die zelf totaal niet bijzonder zijn, vaak gebukt gaan onder een pak frustraties omdat ze vroeger wel eens Pinda of Rijstepikker zijn genoemd. Op het net staat genoeg identiteit waar je uit kan kiezen, wie de schoen past trekke hem aan. Allemaal volgens de laatste mode, Indos zijn toch van die trendy figuren. Een allochtoon van bijzondere afkomst wekt nu eenmaal meer interesse dan een ordinaire Nederlander. Als die allochtoon ook nog eens een cultuur blijkt te hebben dat gaan de subsidiekranen druppelen en bij slimme aanpak stromen. Zo hebben er weer een zooitje wat werk en een levensvervulling. Indisch cultuurfilosoof, wat klinkt dat mooi
03 december 2010 13:12:56
Toen ik nog jong was enkele jaren geleden vroeg ik me af of ik een mod , een rocker of een hippie was. Ik hield van zowel de Small Faces, The Stones als The Velvet Underground. God dat was me toch een probleem. Zo'n groot probleem, dat ik vergat dat ik zowel een Javaanse, Balinese, Nederlandse, als Duitse, jullie lezen het goed Duitse achtergrond had. Maar goed, ik was noch mod, rocker of hippie.

Toen kwam de punk, maar ik was geen punker, wel was ik een liefhebber van die muziek

Er was zelfs een periode dat ik me ook afvroeg wat de zin en de betekenis van het leven was. Zonder veel filosofische boeken gelezen te hebben, wel las ik Herman Hesse, op de middelbare school verboden toen, kwam ik tot het antwoord dat de betekenis en de zin van het leven, de betekenis en de zin was die je er zelf aan gaf.
Rond de eeuwwisseling was het mode om spiritueel te shoppen: men las boeken over exotische filosofieen en religieen en wat dies meer zij.
Tegenwoordig lijkt het mode om cultureel te shoppen.

Veel verschil zie ik niet, maar er is 1 rode draad, het zijn vaak van die overgevoelige mensen ( die indisch is een gevoel figuren) die de draad van het leven uit handen hebben gegeven die zich er voortdurend mee bezig houden.

Je kunt er neerbuigend of lacherig over doen, of kasian roepen (dat is indisch), maar wat het ook mag zijn: het is allemaal gezweef en getol (als een derwish) in de ruimte

Enige tijd geleden las ik een boek, Indovation of zo iets, en daar beweerde een indo (indisch?) dat de merah putih het symbool was (is?) van de vijand. Evenals de garoeda.
Kijk, dat soort figuren zwalkt nu op het internet om mij en u te vertellen wie wij zijn.
03 december 2010 13:34:24
Het lijkt me vrij normaal dat jongeren zich afvragen wie zijn wij? en wat willen wij worden?. Ik hoor over dit soort zaken echter zelden Indische jongeren spreken. Het is bijna altijd de garde van middelbare leeftijd, veertigers en nog meer vijftigers, zelfs zestigers en een paar jongeren van boven de dertig. Bij mij wekt dit altijd een groot gevoel van medelijden, dat gezoek, dat gewroet en getob dat allemaal tot niets zal leiden afgezien op zijn hoogst een leuk bedrag aan subsidie. Ik zit dan te denken ga toch gewoon naar een kerk of zoiets ruimte zat tegenwoordig. Je zou ook zoals reeds hier gesuggereerd je stamboom uit kunnen zoeken, dan blijkt misschien ineens dat je oma een jongkie was van Paku Buwono X, de zeer vruchtbare vooroorlogse susuhunan van Solo.
03 december 2010 16:06:50
Het is bijna altijd de garde van middelbare leeftijd, veertigers en nog meer vijftigers, zelfs zestigers en een paar jongeren van boven de dertig.

Jongeren, althans normale jongeren, houden zich met leuke dingen bezig: muziek, lifestyle, en dat soort zaken. Wat dat betreft zijn ze down to earth en pragmatisch.

Wat die oudjes betreft. Er zwerft op internet ook een persoon rond die meer dan 40 jaar in Nederland woont. Twijfelt nu opeens over zijn identiteit.
Hij is in het bezit van een Indonesisch paspoort. Dus hij is Indonesier. To? Maar zelf denkt (voelt?) hij er anders over, na die veertig jaar.
Maar dromen, dat doet hij nog steeds over dat verre land.
04 december 2010 08:54:53
Wat die oudjes betreft. Er zwerf op internet ook een persoon rond die meer dan 40 jaar in Nederland woont. Twijfelt nu opeens over zijn identiteit.
Hij is in het bezit van een Indonesisch paspoort. Dus hij is Indonesier. To? Maar zelf denkt (voelt?) hij er anders over, na die veertig jaar.
Maar dromen, dat doet hij nog steeds over dat verre land.


Hi Mas,

Die stumperd kopieerde laatst allerlei zaken die ik hier had verteld, geen probleem, hij probeerde echter aan te tonen dat ik fouten maakte, ongelijk had enz. Daar moest ik heel hard om lachen want het bleek dat hij geen Nederlands lezen kan, wat wil je als je de inburgeringscursus weigert. Hij had op dat Mooie Nesia forum een topic geopend, genaamd Re-migratie vraagstuk doen of niet waar hij zijn twijfels over zijn toekomst uit ging meten, op een gegeven moment veranderde hij van gedachten en werden het andermans twijfels. Dit laatste is al een bewijs dat de man voor geen meter spoort.

Het topic is HIER te vinden.
Deze hebben we al tot vervelens toe gehoord: Ik heb alleen een halve huis in JakPus.Woon al bijna 43 jaar in Ollanda , naar alle tevredenheid, heb mijn Lidl, mijn Lada .

Ik ga maar niet teveel in op de kopien die hij maakte. In ieder geval noemt hij een stuk dat in de ik-vorm is geschreven algemeniseren . Dan legt ie nog te sijken over de hoogte van Sarina dept. Store, volgens hem is Hotel Indonesia hoger maar hij weet het niet precies. Begin 60 er jaren keek hij al kleuren-tv in Jakarta, dat terwijl in Nl de kleuren-tv pas in 1967 kwam, en zo gaat het een tijdje door. Het blijkt steeds duidelijker dat deze man, overmand door twijfels waar hij nou thuis hoort zo langzamerhand niet eens meer in de gaten heeft wat hij nou allemaal voor nonsens uitkraamt.
04 december 2010 10:29:03
Ik zag dat hij iets over jouw ervaringen in de Soeharto tijd schreef.

Je kunt het (jouw ervaringen) niet veralgemeniseren, beweert deze man,. Dat klopt, maar wat ik wel 100 % weet is dat je de ervaringen van die SA niet kunt veralgemeniseren, want die zijn zo wanstaltig uniek.

Hj gaat toch 6 maanden hier en 6 maanden daar wonen, althans is hij van plan. Zoiets kan ik nu verwachten van een totok maar voor een indo of voor SA is dat nu typisch indisch. Heen-en weer- heen -en-weer. Mundar mandir, mundar mandir. Het beginsel van het kind van 2 culturen. Het bekende twee sporen beleid, maar aangezien SA niet spoort.....
04 december 2010 11:34:22
Overigens ik schreef ergens dat Soeharto een goede leerling was van de Nederlanders. Ja, dat klopt wel. Aansporen tot klikken/verklikken en onrust/tweedracht stoken (door intriganten) zijn daarvan ook voorbeelden.
Vervolgens het gebruiken van veel (extreem)geweld, hetgeen door de bevolking toen ook geaccepteerd werd.
Ik beweer dus niet dat Soeharto (daarmee) een koloniaal was ;-)

p.s. er zijn er die beweren dat SA cs voor Soeharto gevlucht zijn. Gaat die man (SA) Soeharto nu verdedigen. Hij spoort gewoon niet.
04 december 2010 11:38:37
Ach Mas,

Je moet toch wel een gaatje in je hoofd hebben dat je iemands persoonlijke ervaringen als " fout" gaat betitelen en beweren dat het allemaal anders moet. Jezelf goed voor bereiden in 1990, er was geen internet, communicatie ging per dure fax, dat was toen het allermodernste. Komt nog bij dat ik meer spontaan dan goed voorbereid naar Indonesie ben gegaan. Die twijfels die SA altijd kent zijn bij mij absoluut niet aanwezig.
04 december 2010 11:40:31
Hoi Ed en Lon,
Toen ik een jaar of 16 was, kwamen de meiden op de eerste plaats en ik had op een moment door wat Lon beweert: je was bijzonder als Nederlander met een allochtone afkomst. In dit geval bij de meiden. Als hormoondolle puber voel je je dan toch wel bijzonder. Mods, rockers, beatniks en later hippie, je kon kiezen en inderdaad, wat waren we trendy. Achteraf helemaal niet zo bijzonder want dat trendy gedoe is van alle tijden en de jongerencultuur van nu onderstreept dat nog eens. Helemaal niet erg want dat houdt de frustratie buiten de deur, de frustratie die later volwassenen bitter of cynisch maakt en juist die volwassenen die die periode van in vrijheid kunnen zoeken naar je identiteit nooit hebben gehad.
Ik vermoed dat er geen significant verschil is tussen aantallen autochtone Nederlandse jongeren en indo jongeren die zich afvragen 'wie zijn wij' en wat willen we worden' omdat de vragen die opgroeiende Indo-jongeren in Nederland hebben niet veel zullen verschillen van levensvragen die opgroeiende jongeren in het algemeen in het westen hebben.
Ik heb wel te doen met de mensen die de weg ergens zijn kwijtgeraakt en een warrig zelfbeeld hebben ontwikkeld. Heb in mijn studietijd wat rondgekeken in Psychiatrische inrichtingen en mensen met een dergelijk identiteitsprobleem, daar word je niet vrolijk van.
Een neefje van 9 of 10 jaar oud vroeg me onlangs:'oom Frank, indisch, dat is toch gewoon eten h?'
'Ja hoor, heeft er zeker mee te maken', was mijn antwoord. Of indisch meer of minder is dat zal hij zelf wel uitzoeken als hij daarin is genteresseerd.

Groetjes,
Frank
04 december 2010 11:53:30
Die twijfels die SA altijd kent zijn bij mij absoluut niet aanwezig.

Hij vist naar input voor verdere meningen en ideeen. Doe er niet aan mee, want hij heeft een gordiaanse knoop in zijn otak die niet te ontwarren is voor een niet psycholoog. Misschien kan een psychiater uitsluitsel geven.
04 december 2010 11:54:42
Ik heb wel te doen met de mensen die de weg ergens zijn kwijtgeraakt en een warrig zelfbeeld hebben ontwikkeld.

Ik heb ook te doen met mensen die vanuit een minderwaardigheidscomplex of vermeende achterstandssituatie willen bewijzen dat ze meer voorstellen dan menigeen wel denkt. Al dan niet terecht.

Natuurlijk is het frustrerend dat je als persoon over het hoofd wordt gezien, of als groep personen.

Maar neem nou eens dat zogenaamd indisch nieuws dat op internet wordt verspreid en waarin Jantje van Leiden, die bij die en die club voetbalt indisch/indo is,of blijkt te zijn. Of een nieuw contract krijgt aangeboden. Zo van, kijk ons nou. Jantje zelf weet van niks of hem interesseert dat gegeven niet, maar toch....

Ik weet nog goed dat heel "indisch nederland" op de achterste poten liep wanneer een persoon een misdaad pleegde en de kranten spraken van "een indisch type" die zich daaraan schuldig maakte.

Dat kon toch niet, waarom moet je dat indisch type nou expliciet vermelden? Dat hoefde nu ook weer niet. Is hij geen Nederlander dan?

Dat niet alles indisch is, of waarop je trots hoefde te zijn blijkt wel dat Wilders opeens niet als indisch wordt bestempeld. Men probeert het met alle middelen te bewijzen ook.

waar ik nou ook niet goed van word is, dat bepaalde elementen bepalen wat wel of niet indisch is. elementen die er geen ene zak van begrepen hebben, maar wel spreken voor/namens 100.000'en anderen.

p.s. Fank

Frustraties heeft iedereen wel in meer of mindere mate. Zaak is, daarmee goed om te gaan, etc.
Cynisme ontdek ik ook vaak bij indo's vooral wanneer ze veel hebben meegemaakt.
Soms is hun humor ook zo morbide, tot het ziekelijke toe. Vind ik niet zo erg, kan ik wel om (mee) lachen.
04 december 2010 13:25:39
Dutch Indonesians' search for home (link)
Met dat Dutch Indonesians zal menigeen wel heeeel veeel problemen hebben.

"When I first saw them, I was wondering who these people were," Hillis said with a smile. "They look like Hispanic people, speak Dutch, eat Indonesian food and sing Hawaiian-like songs."
04 december 2010 14:55:56
Interessant artikeltje Mas, over ene Michael Hillis die een film over die Dutch-Indonesians wil gaan maken. Ik werd zeer getroffen door zijn uitspraken. Die zullen het vast wel goed doen in Indo-coterien.

"I think the film will help the Dutch Indos to be at peace with their past," Hillis said. "They will be happy to see the film. It's going to be a legacy, something they can pass on to their children."

they had to cope with new issues, such as eating potatoes, instead of rice, and racial issues.

after arriving in Holland, most Dutch Indos learned martial arts to defend themselves, such was the extent of the attacks on them. Unable to bear the continuing discrimination, an estimated 60,000 Dutch Indos immigrated to the United States in the 1960s.

The first generation of Dutch Indos still speak Dutch, as it was the language they were born with, Hillis said, adding they also speak Indonesian because they spent a lot of time with their nannies, servants and helpers.

Most of the first generation came from wealthy families. They used to have 10 maids in their houses.

The Dutch Indo community often holds gatherings where they cook Indonesian food and do line dancing to Indonesian music played on small guitars, which, Hillis said, sounded to his ears like Hawaiian music.
04 december 2010 15:33:51
Je moet wel een onderscheid maken tussen amerikaanse indo's en nederlandse indo's.

Onder amerikaanse indo's heb ik veel familieleden zitten. en wanneer ik die omschrijving van Willis zo lees, dan denk ik inderdaad aan een zeer apart stelletje met een eigen(aardige) cultuur.

Dat kan ik van de "indische cultuur" in nederland niet zeggen, althans niet die ik op internet tegenkom of in intellectueel Den Haag.

Of het moet zijn bij de kleine boeng in de provincie.
04 december 2010 15:46:15
Een Amerikaanse neef vertelde me dat het voor indo's in Amerika zeer problematisch was om voeling te houden met de indische cultuur. In nederland is dat geen probleem, zo denkt hij, want hier zijn legio clubs, en je bevindt je dan ook bij de haard en het vuur.

Ik vind dat helemaal geen probleem, zou ik zeggen. Gewoon in Amerika de dingen doen die je in indie gedaan hebt en die je je nog van toen herinnert. Al komt het kolot over. Net als bij de Molukkers, die brachten hun gehele cultuur onveranderlijk over naar Nederland.

En wanneer je je een aantal dingen niet meer voor de geest kunt halen, ga je toch effe naar indonesie toe, net als Obama?

Neen, de nederlanders gingen en bleven in nederland en de rest ging op zoek naar omstandigheden die op Indie leken.
04 december 2010 15:57:20
Hi Mas,

Zit je niet vreselijk uit je nek te kletsen. Je bent altijd aan het afgeven op de zgn. "Indische cultuur" Nu het echter in de USA speelt heb je het over een "zeer eigen cultuur" terwijl het over dezelfde mensen gaat. Wie zit je nou eigenlijk in de maling te nemen ? Waarschijnlijk jezelf ;-)
04 december 2010 16:03:25
Nederlanders in de USA - al dan niet indisch - dat vind ik gewoon heel apart.
Die moeten beslist een eigen cultuur hebben.

De Nederlanders in Nederland - al dan niet indisch - zijn gewoon nederlanders met een nederlandse cultuur.
Simpeler kan niet. ;-)

p.s.

Een indische oranjevereniging of Vaderlandse Club in de USA dat is toch heel apart, vind je niet?
In Nederland zou al gediscussieerd worden of dat indisch is of niet ;-))
04 december 2010 16:09:46
De oorsprong van beide groepen is dezelfde nl Nederlands Indie, ze zijn tegelijkertijd naar NL gekomen. Echter een groep heeft een stapje meer gemaakt en is naar de USA vertrokken verder hebben ze dezelfde gewoontes die ze in Nederland Indische cultuur noemen wat niet klopt volgens jou. Dezelfde gewoontes zijn in de USA wel cultuur, omdat jij daar familie hebt wonen. Een erg vreemd standpunt, waarschijnlijk typisch Indisch, daarom begrijp ik deze onzin het niet.
04 december 2010 16:25:39
Een erg vreemd standpunt, waarschijnlijk typisch Indisch
Onder de indische zon in nederland heersen vele vreemde standpunten.
04 december 2010 16:36:14
Vandaag dus onder de Indische sneeuw ;-)
04 december 2010 16:43:17
Vandaag dus onder de Indische sneeuw ;-)

Laat me dat nu denken aan de tijd in Lombok toen mijn ouders een kerstboom optuigden. Ik vroeg me af wat dat witte spul nu wel weer moest voorstellen.
04 december 2010 16:45:12
Dat was toch een pohon cemara met kapok ? Tegenwoordig zijn het van die plastic kerstboompjes die je als een payung kan uitklappen " Made in China"
04 december 2010 16:47:31
Dit waren ook leuke indische dingen voor de mensen

Goedheilig Man
04 december 2010 16:56:20
Hi Mas,

Gesellih Tempo Doeloe, leuk voor Indischen. Jammer dat je niet uitgezocht hebt hoe het staat met de Sinterklaasvieringen te Salatiga anno 2010 of dat het al Santa Claus geworden is. In de 90 er jaren werd Sinterklaas nog te Tasikmalaya begin december gevierd. Na 2000 werd dat Santa Claus eind december, echter wel met een Pit Hitam.
04 december 2010 17:12:25
Jammer dat je niet uitgezocht hebt hoe het staat met de Sinterklaasvieringen te Salatiga anno 2010 of dat het al Santa Claus geworden is.

Leuk itempje voor die salatiga-forums, effe posten.
04 december 2010 17:18:02
Hi boys,
Toen ik drie jaar oud was zat ik al op de schoot van wat men Sinterklaas noemde, een soort opa in rode kleding en veel heel erg zwarte mensen er omheen. De man heeft me later niet meer weten te boeien. Ik heb van familieleden in de USA gehoord dat er veel bevolkingsgroepen daar 'culturele organisaties' hebben waar het heel erg tempo doeloe aan toe gaat. Zo ook de Indische organisaties, Nederlandse, Joodse enz. Een neef uit Nederland was op bezoek bij familieleden die al in de vijftiger jaren waren uitgeweken naar Amerika en hij waande zich terug in de tijd. Ik heb wel gemerkt dat de jongere Indo's die naar Amerika zijn gegaan zich niet zo thuis voelen bij die nostalgische groepjes maar dat zie je ook bij jonge Duitsers, Nederlanders etc. Ik weet niet of het ook op gaat voor de jonge aziaten in Amerika omdat traditie , denk ik, in Azi een grotere rol speelt in het dagelijkse leven.
Hoorde van een oude vriend van mijn vader dat ze bij hun 'indo-club' in Californi Sinterklaas vierden zoals vroeger in Indi. Bij mij rieop het allen beelden op van die oude opa in zijn rode kleding.

Groetjes,
Frank
05 december 2010 08:37:28
Hi Frank,

De aankomst van Sinterklaas en de verjaardag van de Goedheiligman waren hoogtijdagen in Indisch Tempo Doeloe. Er zijn ik weet niet hoeveel fotos van dit evenement. In Bandung kwam hij per trein aan, op sommige plaatsen per vliegtuig en aan zee per schip natuurlijk. Ik vraag me af of er ook Indische speculaas was (spekkoek?) Indische banketletter, waarschijnlijk een I i.p.v. een M. Indische pepernoten, Indische marsepein gemaakt van kenarinoten, een Indische Zwarte Piet enzovoorts. Dan hebben we natuurlijk ook Zwarte Sinterklaas, 5 december 1957 die dag werden de Nederlanders staatsgevaarlijk verklaard en gesommeerd Indonesi te verlaten.

Jonge Aziaten doen graag modern, moet je eens kijken hoe populair Facebook in zeer korte tijd in Indonesi geworden is, kijk eens naar geverfd haar, tattoos en piercings, jezelf in het half Engels uitdrukken, eigenlijk het na-apen van westerlingen.

Ik vind het jammer dat Mas Ed op zijn Salatiga site van die Tempo Doeloe fotos presenteert zonder de link naar het heden te leggen. Op deze manier blijven die Indirs in het verleden hangen, maar misschien is dat de bedoeling wel, want zonder verleden zijn ze vrij anoniem.

Groetjes
Lon
05 december 2010 10:27:06
Ik vind het jammer dat Mas Ed op zijn Salatiga site van die Tempo Doeloe fotos presenteert zonder de link naar het heden te leggen.

Wat lees ik hier ;-)

Dat probeer ik nu juist wel met de gebouwen..

Maar dat van Sinterklaas. Je schiet er niks mee op wanneer je een vraag stelt over de viering van sinterklaas anno 2010 en 2 moslims geven antwoord, dat ze dat nog nooit hebben meegemaakt (of zelfs gezien) in die stad.

Maar oK, ik zal iemand eens mailen een totok die met een Surinaamse is getrouwd en die in Sala3 woont. Die zijn tenminste christen en nederlands.
05 december 2010 11:35:07
Overigens, ik herinner me dat Eddy Supangkat (die is Indonesier) me het vorig jaar schreef dat hij het druk had gehad, en zodoende mijn mail niet snel had kunnen beantwoorden.
De reden: een Sinterklaasviering in Salib Putih.

Dus Sinterklaas wordt wel gevierd, maar misschien is dat wel Santa Claus ;-)
Ik zal hem eens vragen of hij wat foto's wil mailen wanneer de sinterklaasviering dit jaar ook plaatsvindt.

Een andere mogelijkheid is die panti asuhan sumber kasih, want die is Indonesisch/Nederlands.

Maar hoe dan ook, mij lijkt het dat sinterklaas/santa claus wel wordt gevierd, maar dan in prive-kring. Een intocht van sinterklaas door de stad hoef je niet te verwachten.

p.s. Het BEWIJS (in dit stukje mail zit niets persoonlijks dus)

Dear Pak Ed Vos,
Sejuta terima kasih atas kiriman foto-fotonya yang sangat berarti dan sangat menarik itu. Mohon maaf bila baru bisa merespons email Anda sekarang, karena beberapa hari ini kami sedang sibuk menyiapkan lomba mewarnai dan bercerita SINTERKLAS untuk anak-anak sehingga tidak sempat membuka email. Lomba kami selenggarakan di bawah Polobogo, tepatnya di Salib Putih. Kami mencoba menampilkan anak-anak Panti Asuhan Salib Putih, dan kami menyumbangkan sebagian pendapatan dari uang pendaftaran untuk anak-anak Panti Asuhan tersebut. Lomba akan berlangsung tanggal 18 Desember 2009 mendatang.
05 december 2010 11:42:38
Maar dat van Sinterklaas. Je schiet er niks mee op wanneer je een vraag stelt over de viering van sinterklaas anno 2010 en 2 moslims geven antwoord, dat ze dat nog nooit hebben meegemaakt (of zelfs gezien) in die stad.

Sinterklaas was een traditie en in mijn ervaring heeft die traditie zich voortgezet. Natuurlijk niet op de Nederlandse manier. Maar Sinterklaas komt bijvoorbeeld naar een Mall, waarschijnlijk heet hij dan Santa Claus of Sinter Klas doch hij heeft ook een Pit Hitam bij zich. Zoiets vind ik nou interessant hoe sommige tradities blijven hangen. Dat is net zo met de feesten op Hari Kemerdekaan als ze krupuk happen, in gladde palen klimmen, zaklopen of met een aardappel op een lepel rennen. Dit feest wordt op 17 augustus gehouden, terwijl voor WO II dezelfde spelletjes gedaan werden op Koninginnedag 31 augustus. Nooit meegemaakt is een verkeerde veronderstelling, want als anderen het hebben meegemaakt weten zij die het nog nooit meegemaakt hebben het ook, daar staat de tilpon trottoar wel garant voor. Als je goed je ogen de kost geeft in Indonesi dan zal je ontdekken dat de samenleving daar nog een hoop Nederlandse gebruiken kent. Je hoeft natuurlijk ook niet onmiddellijk in de verdediging te gaan als iemand jou daar op wijst. Of mogen wij hier alleen maar Hossanah roepen als die Salatiga- site ter sprake komt ?
05 december 2010 12:06:29
Ik plukte een zinnetje weg van een Indische site, alsof ik een manga uit een boom in de tuin van mijn Indische buren jatte. Het bevat een uitspraak over cultuur, maar interessanter is het gebruik van Nederland en Holland

was het gezin genoodzaakt in Nederland te blijven. Nederland was een vreemd land voor hun. Ondanks dat zij, zoals zoveel Indos, de Nederlandse nationaliteit bezaten en de Hollandse cultuur mee gekregen hebben, heeft ze zich nooit een Hollander (cultuur) gevoeld, maar eerder een Nederlander (nationaliteit). Holland ervaart ze als haar onbekende moederland die ze zich in de loop der tijden eigen gemaakt heeft.
06 december 2010 08:18:40
Hoi Lon,
Dat onderscheid heb ik vaak gehoord. Als je als jongetje het dia;lect overnam van de streek waar je woonde in Nederland dan werd dat Hollands genoemd maar dat mocjht niet want je moest Nederlands spreken. Als Indo's niet 'Indo's' werden genoemd dan noemde je ze 'Nederlanders'. Je ouders en hun kinderen werden 'Nederlanders' genoemd, je Inlandse oma was 'Indonesisch) en je blanke opa uit Nederland werd 'Hollander 'genoemd. Maar ook Indo's die zich heel Nederlands gedroegen werden soms lachend 'Hollanders' genoemd.
Maar als opgroeiend kind gebruikte je die etiketten van Nederlander en Hollander als de namen van kleuren: rood en groen zijn etiketten voor kleuren omdat het zo eenmaal is afgesproken.

Groetjes,
Frank
06 december 2010 11:41:09
Hi Frank,

Holland en Nederland worden door elkaar gebruikt, zeker ook door Nederlanders, hoewel ik een Limburger niet zo gauw Ik ben een Hollander zal horen zeggen. In het door mij aangehaalde stukje wordt zowel de Hollandse als de Nederlandse cultuur genoemd, terwijl het lijkt dat men Nederland voor nationaliteit gebruikt en Hollander voor cultuur. Ach het is eigenlijk niet zo belangrijk, het past in de verwarring die dit gehele topic zo tekent.

Gruces
Lon
06 december 2010 11:56:01


Een fotootje van Sinter Klas te Ambon. Hij is verkleed als de Kerstman (Santa Claus) maar heeft wel een zooitje Pit Hitam bij zich en het is ook nog eens 5 december. De foto is afkomstig uit de Jakarta Post.
.
.
Tradisi Sinterklas Tetap Dilestarikan

indosiar.com, Ambon - Hari natal identik dengan datangnya Sinterklas. Meski hari natal masih beberapa minggu lagi, namun Sinterklas yang membawa berbagai hadiah sudah menghampiri anak-anak di Ambon, Maluku.

Di Ambon, Maluku, kunjungan Sinterklas di rumah bocah-bocah penerima hadiah natal tidak hanya pada malam natal. Tetapi sudah dimulai sejak tanggal 5 Desember lalu.

Kunjungan pria tua berbaju merah yang dikenal dengan sebutan Santa Clous atau Sinterklas ini juga membuat anak-anak yang mestinya bergembira menjadi histeris. Mereka ketakutan dengan penampilan budak hitam yang datang memberi pelajaran kepada anak-anak yang dinilai nakal.

Namun warga tetap menyambut hangat tradisi ini. Selain menjadi hiburan, kedatangan Sinterklas ini juga dipercaya bisa membuat anak-anak tidak nakal lagi. (Jabartianotak/Sup)
07 december 2010 09:57:41
Op dat indisch voor altijd is er momenteel een discussie gaande naar aanleiding van een interview met Siem Boon van de TTF over de continue erkenning voor de Indische cultuur . Een van de forumleden deed een uitspraak om in te lijsten:

Indische cultuur is juist de cultuur van de Indo-Europeanen, ze waren tenslotte de meerderheid in Indie, is de cultuur van Tjalie Robinson die door de PMB-activiteiten er voor gezorgd heeft dat de Indische cultuur voortleeft. Al het andere is koloniale cultuur.....Oeroeg en de Indo zijn toch bij uitstek koloniale literatuur."

Voor de gewone sterveling, even voor de duidelijkheid. In het voormalige nederlands indie bestonden dus 2 soorten cultuur, die in vreedzame co-existentie naast elkaar bestonden.
Dat van de indo-europeanen (de indische cultuur) en de koloniale cultuur (de rest).
De indische cultuur is dan de mix van de koloniale cultuur en de inlandse (indonesische) cultuur, waarover dit forumlid niet spreekt, omdat het voornamelijk gaat om de ruim 300.000 personen die naar nederland vertrokken in de jaren vijftig en later, en van deze 300.000 vormden de indo-europeanen dan de meerderheid.

Zo, dat weten we dus.

Men neme een snee boterham (koloniaal), smeert daarop sambal trasi (Indonesisch) en dat is dan een boterham met sambal trasi (indisch).

Mudah sekali (Indonesisch). Zo simpel is dat (koloniaal). Gampang dese (Indisch)

Pukul terus (Indonesisch). De beuk erin (Koloniaal). Poekoel teroes / Beuk ze (Indisch)
15 december 2010 00:13:37
Even commentaar op het voorgaande. Je zou als Indische gemeenschap wel trots moeten zijn op zo'n vurige pleitbezorger van de indische cultuur. De buitenstaander, die tikt al met de wijsvinger een paar keer op het voorhoofd.
15 december 2010 00:45:23
Mas, de oplossing is simpel, staat in hetzelfde stukje:

Het is niet zozeer een probleem van geen erkenning, maar een kwestie van desinteresse, onverschilligheid. Men heeft gewoon niet zon belangstelling voor andere culturen, laatste staan behoefte aan verdieping in de historische achtergrond van allochtone groepen. De goeden niet te na gesproken, natuurlijk.

Juist daarom is het zo belangrijk via onderwijs, voorlichting en sites als deze duidelijk te maken hoe de historie van de indische groep in elkaar zit. Dus, poekoel teroes, keep up the good works!
15 december 2010 08:21:28
Deseinteresse. Uh?

Ach ik denk maar zo, wanneer ik straks weer op midden java ben, zie ik naast veel indonesische cultuur (andere cultuur) ook veel restanten van een koloniale cultuur (bentengs, spoorwegen, gebouwen), en de personen die daar al dat groots hebben verricht zijn inmiddels het land uit.

Zo simpel is dat.
15 december 2010 09:58:15
Ik ben nog niet klaar ;-)

In het interview met siem boon las ik

Zoveel elementen in Nederland zijn verknoopt met de Indische cultuur: architectuur, literatuur.

We hebben nu in navolging van geciteerd forum lid geconstateerd dat de indische cultuur de cultuur is van de indo-europeanen omdat ze in Indie de meerderheid vormden (sic)

Helaas, waarschijnlijk ligt het aan mij, zie ik in de architectuur en de literatuur mbt Indie (de koloniale) weinig terug van die cultuur van de indo-europeanen, zie bijvoorbeeld dit topic
http://blog.londoh.com/?itemid=2225 maar des te meer van de cultuur van de inlanders cq indonesiers.
Let wel ik ben niet tegen welke cultuur ook, ook niet tegen de indische, behalve wanneer het schadelijk is voor de medemens, maar waar ik niet tegen kan zijn klagerig gezeik, drogredenaties, cirkelredeneringen, redeneringen naar je toe om er zelf beter van te worden of beter voor de dag te komen, want daar begint het nu wel sterk op te lijken ;-)
16 december 2010 10:58:18
Hoi Jongens,
Verschillende blogs en websites op Internet bekeken die het indisch zijn als onderwerp of als een van de onderwerpen hebben. Het zijn er heel wat en er zijn heel wat mensen, vanuit diverse etnische of historische achtergronden, die reageren. De meeste vanuit een gevoel dat ontstaan is door persoonlijke ervaring/waarneming in Indi, Indonesi of hier. Allerlei aspecten van het onderwerp passeren de revue, je kan het zo gek niet bedenken. Het is me opgevallen dat de respondenten globaal zijn te verdelen in twee groepen. De eerst groep bestaat uit de mensen die hun persoonlijke gedachten, ervaringen en gevoelens digitaliseren op het Internet. Niet altijd correct gedefinieerd en geformuleerd maar okee, wie houdt er van muggenzifters?
Daarnaast is er de groep die het denigrerend afdoet als gezeik en erger. De eerste groep wordt voor rotte vis en erger uitgemaakt. Ongetwijfeld zal frustratie een rol spelen maar mijn interesse in deze groep is niet zo groot dat ik dieper in wil gaan op de herkomst van die frustratie. Hopelijk doen deze mensen dat zelf.
De ontboezemingen van de eerste groep, hoewel ik het niet altijd met ze eens ben, vind ik interessant en vaak ook leuk om te lezen. Hoop dat ze daarmee doorgaan en zich niet weg laten zetten door onze wat minder tolerante medebroeders.
Groet,
Frank
18 december 2010 20:20:14
Het probleem Frank, bij bepaalde Nederlandse "indos" is dat men vindt dat men geen erkenning krijgt van de Nederlandse gemeenschap, cq de Nederlandse staat.
Die frustaties (ongenoegen) of wat dat ook moge zijn stammen nog uit de tijd van Nederlands Indie.
Nou , dat is iets wat voor mijn tijd ligt. Daar heb ik geen boodschap aan.

Wanneer men Indonesisch kan lezen - dus niet Maleis want dat is de taal van Maleisie - dan lees je dat men in Indonesie en op het internet spreekt van een budaya Indis maar wel op een manier dat het erop lijkt dat die indo's en hun "cultuur" deel uitmaakten van hun rakyat.
Voorts wijzen ze op de PMB, nu de TTF dat dat een uitvloeisel is van de tijd dat die indo's nog in Indonesie/Indie woonden,

Voor mij zou die erkenning door Indonesie al genoeg zijn. Maar neen, niet bij bepaalde indo's. Bij hen proef ik een wij-zij gedachte als uitvloeisel van het feit dat men in Indie nooit voor vol werd aangezien door de Nederlanders, en wellicht ook niet door die inlanders.

Het is beter om van je Nederlandse baas erkenning te krijgen dan van je inlandse djongos, toch?

Men wil als het ware een cultuur uitvinden, en dat geschiedde al vlak na aankomst in Nedrland, dat noch Indonesisch is, nog Nederlands. Een Javaan zou zeggen: "Belanda bukan, Jawa bukan".
Nou ja, wat wil men dan?
Er zijn mensen die (indische) cultuur hebben (maken) zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, anderen weer denken dat ze een cultuur hebben. Zo zijn er ook een aantal mensen die indisch zijn zonder daar ooit stil te blijven staan, weer anderen (het gros) denken dat ze indisch zijn.

Ten tijde van het Gebaar toen er 135 miljoen euro te verdelen viel voor cultuur, ging iedereen opeens definieren wat indisch was. Tot nu toe is er men er nog steeds niet uit.

Maar, waarom zegt men nu niet eerlijk: wij willen continue erkenning van de indische cultuur zodat wij er subsidie voor kunnen krijgen?

Ik wil haast zeggen: de indische cultuur is Nederlandse cultuur met indonesische elementen (dus indonesisch beinvloedt).

Doch in Indonesie zou ik zeggen, dat de indische cultuur, Indonesische cultuur is met Nederlandse elementen.

Eerlijk gezegd zie ik anno 2010/2011 weinig meer terug van wat ik vroeger zag en ervoer.
Om iemand maar te citeren, misschien is dat wel een van die zeikerds waarover je het hebt.

. De termen Indisch en Indo zoals die nu (door elkaar) worden gehanteerd verwijzen naar geheel iets anders dan en zijn zeker geen voortzetting van wat ik uit mijn jeugd ken onder die namen.
18 december 2010 21:18:49
Ed ,Frank,
Een korte aanvulling op jullie zinvolle berichten.Als zestigjarig ventje vind ik , op mijn elfde aangekomen hier , met lange wollen onderbroek (was hartje winter,en dat ding dat jeukte gvd.
dat het een goede weergave is : indische cultuur is voornamelijk nederl.cultuur en de mate waarin de Indonesische cultuur hierin een rol speelt,
beleeft een ieder op z'n eigen manier .Ik denk dat ik ,(vlgs.meprouw Iskander)
geen jochie was/ben ,die zich identificeerd met Indisch/Indonesisch,ondanks dat ik kan doorgaan voor een javaan ;-) Wel, ben ik altijd al geinteresseerd geweest, (en nog)in wereldgeschiedenis en andere culturen .Heb een zijkamertje hier dat ik in de loop van de tijd,nokkie vol heb gepropt met boeken.,waaronder veel over Indonesia.Heb al eens gezegd dat ik graag ,historische en beschouwende artikelen lees die Lon hier op zijn blog heeft gezet .De forum perikelen,neem ik er graag bij omdat ik een vreselijke stront hekel heb aan prikbordjes ,zoals dat van die Rooje.
Iskander
19 december 2010 00:49:49
Ik ben nog niet klaar ;-)

Organiseer eens een pasar malam zonder enige verwijzing naar Indonesie (voorheen Indie). Dus geen lemper, sayur lodeh, soto, sate, martabak, wayang, batik, gamelan. Ik denk dat zo'n pasar malam snel zal vallen onder de categorie "eens maar nooit meer". Zelfs de PMB heeft ondanks haar naamsverandering die holle boomstam waarop je met een stok moet slaan om de dorpelingen (moslims) bijelkaar te roepen niet kunnen loslaten.
Tegenwoordig SMS je, en sla je niet op boomstammen, zou ik menen.

Een indonesier daarentegen heeft totaal geen Nederlandse inbreng nodig om een pasar malam te organiseren. Zelfs het woord pasar malam is indonesisch.

Je zou haast zeggen dat een Indonesier Nederland niet nodig heeft om indisch te zijn. Men heeft daar zelfs de naam van het land "Hindia Belanda" =Nederlands-Indie, zonder ernstig gehinderd te worden door nostalgische- en schuldgevoelens, veranderd in Indonesia.

Tiamat.
(sekian dulu)
19 december 2010 02:20:34
Hi Frank Dkk

Dat mensen zich afvragen wat nou Indisch is komt voort uit het feit dat Indi al ruim 60 jaar niet meer is, dus het definiren valt allemaal niet mee. Komt ook nog bij dat er op het internet velen rondwaren die zich te pletter vervelen dus een moeilijk te beantwoorden vraag zoals Wat is Indisch kan vele virtuele paginas vullen. Dat verschijnsel is hiero te zien, daarom zeg ik ook Laat ze toch ik zou er zelfs geen bezwaar tegen hebben als ze mijn blog Indisch zouden noemen, hoewel ik denk dat de dag waarop dit gebeuren zal nog heel ver van ons af ligt. Niet dat ik dat zeker weet, het is maar een gevoel, echter dat hoort ook bij Indisch, als het een gevoel is dan zit het wel goed.

Dat men elkaar in de haren vliegt vanwege deze vraag heb ik nog niet meegemaakt, wel dat de discussies er behoorlijk hard tegenaan kunnen gaan. Op het beroemde IndischFever-blog kwam ik een discussie tegen waarin men zich afvroeg of de zwemster Ranomi Kromowidjojo Indisch was, dit vanwege het feit dat zij een Javaans-Surinaamse vader heeft. Dit valt weer onder een ander hoofdstuk het claimen van personen die een prestatie hebben verricht of een hoge functie bekleden als zijnde Indisch. De discussie is HIER te vinden.
19 december 2010 07:34:06
He ik heb die discussie volledig gemist., zo zeer was ik bezig met Pinnacle en de indonesische cultuur

http://blog.londoh.com/item/1992#6623
Si Geblek de weerman van mooinesia zit toch in Jakarta?

p.s.

Een leuke weersite, met daarin het woordje indo.

http://yowindow.com/online.html
19 december 2010 10:04:09
Hi Mas,

Die discussie over het al dan niet Indisch zijn van Ranomi Kromowidjojo dateert al van december 2006. Dat meisje blijft echter gouden medailles winnen daarom wordt ze steeds weer naar boven gehaald en wordt nog eens benadrukt dat ze Indisch is, dat is goed voor de Indische cultuur. Nou zijn er duizenden mensen in Nederland die van Javaans-Surinaamse en Nederlandse ouders afkomstig zijn. De meesten kunnen echter niet zwemmen dus winnen daar ook geen gouden medailles mee. Die zijn dus niet interessant voor die Indischen, want daar kunnen ze niet mee geuren

NB. Dol op water zijn maar niet kunnen zwemmen zou ook wel als Indisch aangemerkt kunnen worden.
19 december 2010 12:50:46
Hi Lon,
Een voorbeeldje van je eige verwant voelen met iemand die vermoedelijk,
nooit in indon/suriname is geweest. en die snel kan zwemmen.
Uiteraard vind ik het top voor dat meisje en alle complimenten voor haar,
maar mensen die zich ineens geroepen voelen om te verwijzen naar haar afkomst en zich dan op hun borst kloppen,zo van : kom ik ook vandaan,,snap ik niet.
Zal wel aan mij legge,.
salam
iskander
19 december 2010 13:28:55
NB. Dol op water zijn maar niet kunnen zwemmen zou ook wel als Indisch aangemerkt kunnen worden.

Ik ben dol op water, maar ik kan helemaal niet zwemmen, beetje de schoolslag ;-) maar dat zal wel komen door het indisch, pardon indonesisch, bloed dat door mijn aderen stroomt.

Ik herinner me de discussie weer, maar nooit gevolgd. Maar na lezing van een paar uitspraken krijg ik de indruk dat je de tropenkolder ook kunt oplopen door een langdurig verblijf buiten nederlands-indie.
19 december 2010 16:10:04
Het dagblad Trouw noemt die Ranomi Gronings:

DUBAI (ANP) - Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan haar derde gouden medaille veroverd. Na de winst op de 100 vrij en 4x100 vrij was de in Eindhoven trainende Groningse zwemster ook iedereen te snel af op de 50 meter vrije slag. Ze tikte in Dubai onbedreigd als eerste aan in 23,37 seconden, maar iets boven het wereldrecord van landgenote Marleen Veldhuis (23,25).
19 december 2010 19:36:01
Volgens mijn opvatting, de lijn die ik op dit topic volg, is ze gewoon een Nederlandse "meid" met een (Javaans-)surinaamse achtergrond: een bruin Surinaams tintje ;-)
Die Suri's doen daar niet moeilijk over, die voelen zich thuis op een van mijn domeinen ;-)
19 december 2010 21:44:49
Volgens mij is die Ranomi Indisch vanwege de gouden medaljes, niet vanwege die bet-over-overgrootvader die ze uit Java weg geplukt hebben.
20 december 2010 08:00:48
Een indische met een goudgerande waarde en wereldberoemd. Dat maakt indruk op de wereldbevolking. Zo zet je je zelf in the picture.
No more heroes anymore, ja dan kiezen we er toch zelf eentje uit? Dat maken we zelf weluit. Als het maar bruin is en Javaans.

Op kromo keek men vroeger neer. Nu is Kromo in. Hoe snel de tijden veranderen.

(Indisch was vroeger iets wat bij die domme inlander hoorde. Je weet wel, kromo die je onder de indo-Nederlandse duim moest houden. Nu wordt het verheven tot indische cultuur. Dat is precies hetzelfde)
20 december 2010 08:25:49
Kromo was zo dom, die was alleen maar geschikt voor kannonnenvoer, koken, het maken van houtsnijwerk & wayangpoppen, als dwangarbeider, djongos en dergelijke.

Als ambtenaar en KNIL-militair had je toch geen tijd om je met die onzin bezig te houden. Cultuur stond niet op zo'n hoog plan.

___________________________

NB. Ik wil hier even aan toevoegen dat "Kromo" in de Nederlandse tijd een laagdunkende naam voor de Javaan was. Ik doe dit omdat de bijnaam van de zwemster Ranomi Kromowidjojo ook Kromo is- Londoh
20 december 2010 09:59:55
Goede opmerking en toevoeging pakde. Kromo's bloed stroomt ook door mijn aderen. Vaak kruipt het bloed niet waar het gaan kan.

De dubbele - en vaak ook schijnheilige - moraal uit dit betoog moge nu wel duidelijk zijn.
20 december 2010 13:43:51
Goede opmerking en toevoeging pakde.

Hi Mas,

Daarmee wilde ik even voorkomen dat "onwetenden" over racisme en dergelijke zouden beginnen, je moet vandaag de dag voor van alles op je hoede wezen.
20 december 2010 16:52:26
Een van de grootste voorvechters om Ranomi Kromowidjojo als Indisch door het leven te laten gaan is vreemd genoeg Sigeblek die op IndischFever schrijft. Sigeblek is een spelfout, daar moet eigenlijk SiGoblok staan.. Hier is hij bekend onder de naam SA. Nu is ie een verhandeling aan het houden over waar de Javaan zijn namen vandaan haalt. Dat begint zo: Als men oude Nederlandse literatuur raadpleegt kan men bepaalde " bewijzen" vinden hoe de Javanen ( de gemeene Javaan = de gewone Javaan) hun naam voeren. Ik vind dit zinnetje extra leuk omdat hij het over de gemeene Javaan heeft. Jaren geleden gebruikte ik die uitdrukking en hij meteen over de sijk, het is trouwens den gemeenen Javaan. Dus neemt hij weer eens iets over. Mag je niet tegen hem zeggen want dan begint ie dat zijn Opa in de 50er jaren enz. enz. Ik trek zo het boek uit de boekenkast waaruit ik deze heb. Ze moesten zijn klootjes er maar eens onderuit snijden en aan de honden opvoeren. Overigens is e.e.a. HIERO te lezen.
20 december 2010 21:10:21
Hoi Jongens, ( nog steeds geen meiden h)

Natuurlijk is de indische cultuur uitgevonden. Zonder bewustzijn en zonder mensen geen cultuur, zou ik willen stellen. Waarom nieuwe culturen, subculturen, flauwekul culturen enz.?
Denk dat het komt omdat wij mensen overeenkomsten en verschillen kunnen zien en daar vervolgens in onze hersenkronkels mee aan de gang gaan: een mix van Nederlandse en Indonesische elementen is het eindresultaat. Natuurlijk niet n resultaat maar een halfmiljoen of iets in die buurt.
Een cultuur moet zijn manifestaties hebben en ziedaar: de Pasar Malam Besar en natuurlijk in Den Haag. Een zuiver nostalgisch gebeuren, zoiets als Thanksgiving voor de blanke Amerikanen.
Logischerwijs een totaal ander gebeuren dan de pasar malams in Indonesi maar ja de Pasar Malam Besar ga je ook niet vergelijken met bijvoorbeeld de zaterdagmarkt in Tilburg; appels en peren.
Naast manifestaties heeft een volwassen cultuur zijn iconen nodig en ziedaar - ik ga ze hier niet allemaal opnoemen Ranomi en persoonlijk wil ik daaraan toevoegen Eddy van Halen. Hoera voor onze jongens en meiden roepen ik dan na een halve krat Heineken.
Maar, zonder gein, ben ik wel trots op dat zwemmende bruintje dat de moed had om door te gaan na die eerste gil van:Aduh dingin!bij het begin en tevens het einde van de eerste zwemles.
De noodzaak om te zwemmen in Nederland Waterland hebben wij Indos niet goed opgepakt maar ja die noodzaak was er toch niet daar waar we vandaan kwamen: dat verre land met zijn duizenden eilanden, de bedienden zorgden wel dat je niet verdronk. En boten zijn uitgevonden om geen natte voeten te krijgen.

En wat er door mijn aderen stroomt?
Ik denk indo bloed, want stel je hebt geel en blauw bloed in je aderen dan antwoord je ook niet
geel of blauw maar gewoon dat wat het is: groen.

Dus vergeef me als ik na de gitaarsoloss van Eddy van Halen roep: H, daar kom ik ook vandaan.
Hij komt toch uit Nijmegen. Bedoel je dat?

Groet,
Frank
22 december 2010 09:31:11
Hoi Ed,
Bij hen proef ik een wij-zij gedachte als uitvloeisel van het feit dat men in Indie nooit voor vol werd aangezien door de Nederlanders, en wellicht ook niet door die inlanders.
Dit aangedragen feit is denk ik correct .Lijkt me aannemelijk dat het evenwicht tussen persoonlijke positieve en negatieve ervaringen met onze medemensen bepalend is voor een wij of een wij en zij-gevoel.
We hebben allemaal hersenen die verschillen en overeenkomsten kunnen zien en dus kunnen discrimineren en generaliseren, beiden nodig om te kunnen overleven.
Racisme is meer een zeer subjectief oordeel dat de ene menselijke genenpoel meer waard is dan de andere en is een hele andere kwestie. Overigens moeilijk te bewijzen als we al weten dat juist diversiteit en heterogeniteit in genenpoelen zo gezond zijn voor de verdere ontwikkeling van de mensheid. Zoals bekend is voor de Indo-Europeanen een klein stukje ingeruimd in Nederlandse wetenschappelijke theoretischer verhandelingen van voor WO II over rassenvermenging en rasveredeling.

En Londoh: ik denk eigenlijk wel dat dit een indische blog is. Toch niks mis mee?

Groet,
Frank
22 december 2010 12:03:36
Frank schreef: En Londoh: ik denk eigenlijk wel dat dit een indische blog is. Toch niks mis mee?

Dit blog gaat over Indonesi in een vrij ruime zin, Nederlandsch Indi komt vaak aan bod omdat ik een liefhebber van geschiedenis ben. Als men dit een Indisch blog wil noemen, tersera. Ik denk echter dat een paar echte Indischen daarvan volledig op tilt zouden komen te staan. Dat interesseert mij ook vrij weinig. Met 20 jaar Indonesi achter mijn naam heb ik een ruimere Indische ervaring dan velen van hen. Ik ben persoonlijk veel meer op Indonesi dan op Indi gericht, omdat echter mijn manier van denken Nederlands is zal men de neiging kunnen hebben dit blog Indisch te noemen, zoals ik Indonesich eten in Nederland ook altijd "Indisch" noem.

Gruces

Lon
22 december 2010 12:40:18
Zo jongens ik ben weer terug. was de laatste tijd zeer bezig met pinnacle en adobe premiere elements.

Op dat indisch3.nl site is men druk bezig met discussieren over mix en dergelijke, las ik.
Ik ben van mening dat je je beter kunt concentreren op wat je voor je medemens kunt doen, dan wat mensen over je (uiterlijk) denken.

Ja. De salatiga en de salindo-sites zijn Nederlandse sites, met vooral de salatiga-site alleen maar koloniale indische onderwerpen. Maar zoals Pakde wel zal toegeven, een londoh en een nest-bevuiler, die kunnen geen indische sites maken ;-)
24 december 2010 10:10:14
Hi Mas,

Wat betreft dit blog, ik vaar gewoon mijn eigen koers en doe wat ik leuk en interessant vindt. De laatste maanden kijk ik steeds minder op andere sites, het inspireert noch boeit mij niet meer. Er zijn nog slechts een paar personen die pretenderen de Indonesi-wijsheid in pacht hebben die ik volg. In het algemeen lees ik liever een boek.
24 december 2010 10:33:18
Ik heb van mijn werk een kado-bon gekregen en heb daarmee dat boek De Garoeda en de Oievaar gekocht

http://www.kitlv.nl/pdf_documents/asia.garoeda.pdf

Twee belangrijke bevolkingsgroepen,
de Indo-Europeanen en de Chinezen, komen slechts hier en daar ter sprake.


Dat zal wel geen goed boek zijn, neerlando-centrisch ;-)
24 december 2010 10:44:47
Even een reactie op vriend Frank.
Natuurlijk heeft een volk iconen nodig, vroeger waren dat op muzikaal gebied The Motions, Shocking Blue, Earth and Fire, die in de US enigszins bekend waren. Helaas Brainbox nog niet (?) met hun meesterlijke Sea of Delight. Voor mij waren het gewoon Nederlandse groepen, en al zou Jan Akkerman Indisch zijn so what?

Maar goed. In de jaren zestig werd alles wat uit Indonesie kwam Indisch genoemd. Ik vond alles best hoor, wanneer men mij maar niet voor Indonesier versleet.

Indonesisch dat is een nationaliteit en Nederlands, maar Indisch toevallig niet.

Nu jaren later ben ik met een Indonesische vrouw getrouwd, en ze doet overal sambal bij. In Nederlands mengt ze nederlandse dingen met haar Indonesische cultuur.

Toch is ze trots op haar Indonesische cultuur, en is ze door dat gemeng eigenlijk Indischer dan menig indo op internet die zich indisch noemt en zich indische cultuur aanmeet.

Waar zou ik trots op moeten zijn?

In de jaren zestig kon men nog trots zijn, dat alles wat uit indonesie kwam indisch genoemd werd (en vanwege die benaming was).
Tegenwoordig - 60 jaren later - kun je het toch niet maken?

Wat men nu onder indisch verstaat is slechts een herinnering en verwijzing aan/naar dat we (ik) nazaten zijn - 1e en 2e evt 3e generatie - van die personen die uit het voormalig nederlands-indie kwamen. Meer ook niet.

Nou, ik doe in Indonesie mee aan die upacara (slametan), vanwege geloofs- en clanoverwegingen, ik zie dat niet veel indo's doen. Behalve bvb Rob Kamer of Iskander (?).
Maar om daaraan een naam te geven: Indisch, Indonesisch?

Dat meedoen hoort er gewoon bij, ik ben ook gewoon Nederlander met een Mohammedaans geloof (in naam). Meer ook niet. Maar wel Indonesisch beinvloed.
24 december 2010 13:31:41
Hi Lon,Ed,

Lon ,de koers die jij vaart op je blog,is er een die bij jou hoort.
Als dat een andere zou zijn dan denk ik dat, ik geen acte de prsence ,
zou hebben gegeven hier.
Met mijn laatste bericht over kampung nesia ,
wil ik eigenlijk zeggen dat, het eigenlijk hetzelfde is ,
als dat sooitje VVB van toen .Oeverloos gelul van een stel,
om aandacht vragende nitwits,die in een rijtjeshuis,
in nederland thuis horen .Wie ,permanent in RI zit, dat van plan is,
moet stapelgek zijn.
Zeg Ed,ik zie twee overeenkomsten tussen jou en iskander.
de indonesische vrouw en de (op papier) zijnde moslim. ;-)
Enne Lon en Ed,kunnen jullie niet iets schrijven waar ik het falikant,
niet mee eens ben.? ;-) ;-)
Oh wah even,Ed ik ken Jantje Akkerman uit mijn (onze) tijd.
Niks bijzonders want het muziekwereldje van toen was klein,erg klein.
Maar ,wat je zegt,totaal niet interessant of hij indo is of niet.
Het enige wat voor mij telt is wat hij met zijn gitaar doet ,
en helaas dat peil heb ik nooit gehaald .(was het maar waar)
salam
Iskander
24 december 2010 14:08:59
Iskander u lijkr wel op die iemand die ook steeds fiets in mooinesia.
Ik heb u hier nooit iets maar dan ook noot niets mooie verhaal zien geplaatst
Ulijkt wel op die zelfde persoon als waar Londoh zo moeite mee heeft.
Krijgen wij hier nog iets te lezen van jou, waar we nog wat van kunnen leren?
Je bent een echte slijmbal zeg, u bent 60 jaar orgine van Indische afkomst, maar uw bijdrage is beschamend.
Als er niemand er iets van schrijft, dan blijft het maar aan sukkelen.
Ik constateer dan ook een bedreifsmoeheid bij LOndoh
24 december 2010 17:00:43
We gaan nu richting Kerstmis toe. Wees vergevingsgezind, ofschoon u niet kunt vergeten Overigens iskander mogen moslims meedoen aan christelijke feesten ;-)
24 december 2010 17:55:50
Hi Budi,

Terimah kasih di muka berita.
Maar Budi ,je hebt gelijk jonge.Sterker nog ,ik zal nooit maar dan ook nooit,
IETS schrijven op dit blog wat jou tot tevredenheid stemt !
Ik LEES erg graag ,een eigenschap die Niet iedereen gegeven is.
Het MOETEN ,wat jij bedoeld,anders gezegd ORAKELEN,laat ik graag aan anderen over beste jonge ! En met de term slijmbal ben ik erg blij ,
want ,het is erg handig om dat te zijn in Belanda onder de huidige weersomstandigheden.Helukkig is er op dit blog Genoeg te lezen,maar
misschien gebruik je nog windows 95.Een update is aan te raden.
Zo dat was het even Budi,ouwe beste brave borst.Hou je haaks !
Nu maar even tot de orde van de dag.Ed,als jij meedoet met de jaarlijkse ,
kerstbomenfuif ,dan doe ik ook mee ;-)
24 december 2010 20:20:45
Hoi Boys,
Nog even voordat de vermoeiende dag van 'Vreten op Aarde', ook wel eerste kerstdag genoemd gaat beginnen: dhr. Buddi lijkt me typisch de figuur waar ik laatst over schreef, anderen afzeiken uit frustratie. Geen bijdrage of interessante reactie maar...zeiken. Jammer, en maar hopen dat het met zijn 60ste beter gaat.
Als Agnost/ Athest ( ben er nog niet uit) schroom ik niet dit te zeggen op deze dag voor Gelovigen en Consumenten.
In een overwegend Islamitisch land als Indonesi zal deze dag waarschijnlijk weinig tot geen betekenis hebben. of het zou het jaarlijks kerstboom opblazen door de meer fanatieke Al-Qaida -fans moeten zijn. Maar dat is dan meer te zien als een rebelleren tegen het Amerikaans materialisme en het Westerse heidens Midwinterfeest. Door de decennia heen is me echter weining bijgebleven van kerstvieringen in Indi. Is 'Kerstmis' niet zo indisch dan? Zijn Indo's minder gelovig? Toch ken ik nogal wat van wat ik noem 'de marginalen' en dan bedoel ik de 'voet- tussen- de- deur-gelovigen' en de 'geen -trassi-eten-gelovigen' en voor de kenners doel ik op respectievelijk Jehova's getuigen en de 7e-dag Adventisten , gelovigen waarin Indo's volgens mij oververtegenwoordigd zijn. Was dit ook al zo in Indi?
Enfin, wat een gezeik weer. Zal wel met mijn zestigste te maken hebben. Laat ik maar op zoek gaan naar mijn maagtabletten. Zal ze vandaag hard nodig hebben.

Fijne dagen heren,
Frank
25 december 2010 08:31:47
Ik probeer zo veel mogelijk feesten bij te wonen waar leuke en gezellige mensen bijeenkomen, en waar lekker indisch/indonesisch gegeten wordt.
Waar ik niet van hou is dat "pelite" (van pelit).
Prettige feestdagen.
25 december 2010 09:43:39
Hi Frank,

Indischen zijn in ieder geval heel erg gelovig geweest, toen zij nog in Indi woonden. Niet dat ik daarbij was, maar ik kijk gewoon naar de situatie anno 2010 in Indonesi en dan kan je stellen dat bijna iedereen een geloof heeft en dat geloof een heel belangrijke rol in het dagelijkse leven speelt, misschien wel de hoofdrol. Volgens mij hebben de Indischen daar ook aan meegedaan, het was toch geen groep die zich op dit gebied echt anders gedroeg. Het is misschien een onderzoek waard om aan de weet te komen of ze door de tocht naar Nederland gingen twijfelen aan de goedertierenheid der Heer of dat de gedachte aan Hij bestaat niet in de Indo hersens plaats ging nemen toen zij zo uitgebuit werden in de contractpensions, wat door hen tegenwoordig als een soort hellevaart beschreven wordt. Overigens kan het ook gewoon zo zijn dat toen de Nederlanders niet meer in de kerk verschenen de Indos dat ook niet meer nodig vonden.

In ieder geval weten Nederlanders die zestig zijn nog wat geloof heeft betekent in hun leven, want kerken werden er in hun jeugd nog niet gesloopt of tot moskee omgebouwd.
25 december 2010 10:19:12
In Salatiga, zo las ik, zijn zo'n 150 christelijke gezindten. Je mag best hosanna roepen wanneer je het over die stad hebt.

Maar goed, mijn moeder was zeer gelovig, in tegenstelling tot mijn vader.
Elke zondag naar de kerk, totdat ik vertelde dat mijn godsdienstleraar, die had in Leuven gestudeerd, vertelde, dat je niet perse naar de kerk hoefde om te bidden. Het ging om de intentie.

Na een grote verontwaardiging van de kant van mijn moeder, was het afgelopen met het wekelijks bezoek aan de zondagsdienst.

Ik las overigens, net op een indonesische website dat het feliciteren van christenen en het meedoen aan hun feesten haram was. Er was ooit eens iemand die beweerde dat het bidden van een moslim bij het graf van een christen niet door allah zal worden geaccepteerd. Nou daar was ik heel, heel boos over.

Wie zegt dat, de traditie, een schriftgeleerde? Hoe weet hij dat? wie bepaalt dat, zo'n sukkel zeker?

Maar wel als moslim christelijke gaven (kleding en dergelijke) na een natuurramp accepteren.

Wat ik in, nu weer twee maanden in nederland, eigenijk vreemd vind, is het uit eten gaan tijdens kerstmis.
In Indonesie, tijdens lebaran gaat men op bezoek bij familie, vrienden, kennissen. De armen gaf je iets mee, in de vorm van een geldelijke gift, een klein kado in natura. Uiteraard vroeg je om vergeving, om daarna vrolijk weer op de oude voet door te gaan.

Overal moest je eten en drinken, dus,wanneer je na een aantal bezoekjes had afgelegd, zat je gewoon vol, en at je gewoon wat snoep, uit beleefdheid. In de oude christelijke indische traditie was het ook niet veel anders.

Zoiets moest men in Nederland ook maar direct invoeren. Zal wel niet lukken, want het kerstfeest is hier inmiddels vercommercialiseeerd.
Het moet allemaal heel luxe en duur. En wanneer je niet wordt uitgenodigd hoef je ook niet bij iemand te komen.
25 december 2010 11:51:48
Hi Lon,
Als n van die (net)zestigers,weet ik me nog goed te herinneren,
dat het geloof bij mijn ouders en familie ,en vele andere ndischen" ,
een stevige plaats had in het dagelijkse leven.Ook de periode n de oversteek,
was er een oprechte beleving van het geloof,ondanks de "moeilijke tijden" ,
in de contract pensions.Mijn indruk was wl dat later in de jaren 70,
en eenmaal geassimileerd in de hollandse samenleving,men wat ,
soepeler omging met religieuze zaken.De eerste generatie was niet alln
fysiek "moe" ,maar er ontstond een soort gelatenheid .
als reactie op een kwalitatief goed leven ,tijdens de periode vr wo II.
Althans voor de meesten,denk ik ,van die generatie.
Salam
Iskander
25 december 2010 12:10:23
Hi Ed,
In Indonesie is het "op bezoek gaan" tijdens lebaran, een vanzelfsprekenheid .
Het hoort erbij .Uitgenodigd worden kent men idd.niet.In vele westerse samenlevingen kan men pas deelnemen ,
aan een kerstfeest ,zoals je terecht opmerkt,als men gevraagd wordt om te komen..
In de buurt wonen niet bepaald de mensen in goede doen,maar met verbazing kijk en hoor ik altijd,wat er tijdens deze dagen in huis wordt gehaald.
Enne de eetgelegenheden hier in de omgeving,allemaal Vol !
Wij zitten,als elk jaar ,maar gewoontjes thuus .Morgen even naar Zuid,
bij onze dochter een happie (onuitgenodigd ;-) .Nou ja beetje flauw,
want er zijn nog altijd mensen die zulke dagen gebruiken om op adem te komen en de deur niet uitgaan.
salam
iskander
25 december 2010 13:25:34
Hi jongens,
Eerste Kerstdag overleefd en met oude vrienden nog even gengobrold over geloof. Ieder had zo zijn herinneringen ( veel zestigers waaronder ondergetekende) misdienaar, kerkkoor vormsel e.d. de bekende rituelen en wat daar zo omheen zit aan gein die je in die tijd uithaalde. Aangezien de indootje werden beschouwd als de bekeerde heidenen waren we welkom in kerkkoortjes, bij de misdienaars en missie- activiteiten van de Katholieke lagere school. Altijd goed als je het positieve resultaat van het missiewerk in huis had. Betere PR was er niet zullen we maar denken. Als gelovig kind vond je het natuurlijk wel vervelend van al die vermoorde martelaren in de missie die waren gestorven om jouw zieltje te redden. Maar je wist dat de Indootjes niet alleen stonden want de Friezen hadden Bonifacius op hun geweten dus je hoefde je als ex-heiden nergens voor te schamen. Kinderlogica is djempol.
Dat je dan na vele geestelijke omzwervingen eindigt als rooie rakker, athest compleet met volle maag en opengegespte broek aan de Kerstdish, discussirend met je generatiegenoten over of we God misschien vinden via de kwantumfysica is niet zo verrassend.
Wel verrassend is dan dat de vraag werd opgegooid welke discussie we zouden hebben als we, allen die daar zo zaten, met onze ouders in Indonesi waren gebleven.
Vandaag maar een beetje bami goreng gemaakt en gegeten.

Groet,
Frank
26 december 2010 18:07:02
Hi Frank,

Eigenlijk is de relatie tussen het geloof en de Indo een zeer interessant onderwerp. Als ik zo op de Indische sites rondkijk is er daar voor Onze-Lieve-Heer geen plaats ingeruimd in het Indische denken, niet meer dan in het Nederlandse. Ook bij het Indische volksdeel speelt het geloof in zichzelf, dat er niets is en er in geen geval zo een mannetje daarboven rond loopt die alles beheerd. Dit in tegenstelling tot Indonesi waar men ieder moment van de dag met de Almachtige en zijn Grootheid wordt geconfronteerd en wordt Hij daar zonder voorwaarden door iedereen geaccepteerd. Wat er echter wel op die Indische sites in hoge mate beleden wordt en zeer belangrijk bevonden wordt is bijgeloof, want dat is een essentieel onderdeel van de Indische cultuur. Vind ik persoonlijk wel erg vreemd hoor, niet geloven, maar wel bij geloven omdat dit laatste cultureel bepaald is en het eerste gewoon afgeschaft. Is dit nou het beste uit twee culturen?

Groetjes

Lon
26 december 2010 20:15:37
Wel verrassend is dan dat de vraag werd opgegooid welke discussie we zouden hebben als we, allen die daar zo zaten, met onze ouders in Indonesi waren gebleven.

Dan hadden we - wat mij betreft - totaal niet gediscussieerd. Misschien zat ik wel te broeden of ik een Ferrari zou kopen, een paar schoenen van Gucci of voor mijn vrouw een tas van Louis Vuitton.

Dit is overigens een leuk artikel ;-)

Indo in Indonesie
26 december 2010 20:20:03
Dit in tegenstelling tot Indonesi waar men ieder moment van de dag met de Almachtige en zijn Grootheid wordt geconfronteerd en wordt Hij daar zonder voorwaarden door iedereen geaccepteerd.

Nou ben ik slechts 1 maand op vakantie geweest in een dorpje van slechts 1000 inwoners maar ik heb elke week 2 slametan moeten meemaken, al was het maar om foto's te maken. Toen ik nog naar Bali ging was het niet veel anders. Daar zijn bijvoorbeeld zo'n 20.000 tempels en tempeltjes Ik heb ze niet geteld). Dus elke stichtingsdag van een zo'n tempel (ook van een huistempeltje) wordt gevierd met een upacara.

Dan heb je de levenscyclus-ceremonieen. Dat begint al na de geboorte van een kind. Ik heb zelfs er eentje meegemaakt (op Bali) waar de navelstreng (of was het de nageboorte?) plechtig werd begraven.

Op Java heb je zoiets als een slametan potong rambut, heb ik 15 minuten film aan besteed. Een baby wordt na een maand (hangt van de familie af) de haren genipt.

Maar na een upacara of slametan (offer) wordt er weer gegeten..

Het lijkt me niet zinvol om op indische sites over religie te praten, daar krijg je slechts een discussie over welk (bij)geloof Het Ware is ;-)
26 december 2010 20:44:39
Hi Jongens,

Hoorde laatst op TV een uitspraak van een tweede generatie vietnamese , opgegroeid in Californi USA. Zij beweerde dat het enige dat uiteindelijk overblijft het eten is, het ritueel van eten bereiden zoals in Vietnam. De andere cultuurelementen zoals taal en religie zouden langzaam verdwijnen maar omdat je nou eenmaal moet eten blijft die traditie langer bestaan.
Wel heel erg basic naar mijn smaak.
Feit is wel dat je de ontwikkeling van de samenleving van het land waar je woont aan den lijve ondervindt en dat je meegaat in de die ontwikkeling en hier in het Westen zagen we na WO II de verandering in normen en waarden, de ontkerkelijking en het zoeken naar andere mystieke wegen. Meer de nadruk op de geloofsbeleving en minder op religieuze tradities en rituelen, meer materialisme, minder materialisme, geloven in eigen kracht, Iedereen is God etc. De sociale controle werd op alle fronten minder knellend, net zoals de familiebanden.
Mijn generatiegenoten, al dan niet Indos, hebben gexperimenteerd met die nieuwe vrijheden. Kon allemaal want we hadden hier toch alles en meer en uiteindelijk werd er ook alles gecreerd, je kon kiezen uit verschillende religies of combinatievormen daarvan. Marginale vormen van geloof mochten weer dus we zagen weer heksen en druden, sjamanen ( witte en zwarte), Tarot, I-Tjing en koffiedik kijken. Leve het bijgeloof!
Zoeken naar jezelf, een eigen identiteit: Wie ben je en wat is je missie hier op deze wereld?
Je was vrij en mocht de antwoorden op die vragen helemaal zelf uitzoeken. Hele horden zestigers zijn inderdaad verwoed aan het experimenteren gegaan en natuurlijk te ver doorgeslagen. (Dat schijnt ook bijna een natuurwet te zijn.)

Mensen gaan op vakantie over de hele wereld en komen terug met prachtige verhalen over folklore en tradities al dan niet religieus verankerd. Inderdaad een hele andere wereld, een andere ontwikkeling, andere kernvragen.
Kan me wel voorstellen dat zij die deze vrijheidsrevolutie tijdens hun gang naar volwassenheid hebben gemist zich inderdaad werpen op de Ferraris, Gucci en Vuitton. De laatste stuiptrekkingen van een wereld van overvloed en verspilling voor en door weinigen. Helaas voor hen, een gepasseerd station.
De vraag welk geloof het Ware Geloof is? Inderdaad, ook een gepasseerd station.

Groet,
Frank
30 december 2010 02:38:19
Hi Frank,

In jouw stukje trek je de Indos en de Nederlanders wel heel erg gelijk, niet dat ik daar bezwaar tegen heb, integendeel na al die jaren mag er niet zoveel verschil meer zijn. Waar ik het niet zo erg mee eens ben is de drang tot het bezit van artikelen zoals die van Ferraris, Gucci en Vuitton als zijnde de laatste stuiptrekkingen van de consumptiemaatschappij. Dit vind ik heel erg Nederlands, in Indonesi en ook in de rest van het Verre Oosten denkt de bevolking maar aan een ding en dat is de armoe weg consumeren. Iedereen steekt zich zo diep mogelijk in de schuld voor mooie spulletjes. Dan maar een keer per dag karig eten, maar voor de deur moet een autootje staan. Voor het bezit van een nieuw mobieltje worden er ook een hoop levensbehoeften ingeleverd. Je moet natuurlijk niet gaan denken aan tweede handsjes maar aan spiksplinternieuw op de reutel gekocht. Ik zeg dit even omdat de toestand en het denken in Indonesi toch de hoofdmoot van dit blog vormt.

Over het Ware Geloof heb ik al het een en ander gezegd, dat is in Indonesi zeker geen gepasseerd station, maar een zeer actueel onderwerp.

Gruces

Lon
30 december 2010 08:41:33
Hi die Lon,
Met gepasseerd station bedoel ik niet het einde van de consumptiemaatschappij maar dat we een toekomst tegemoet gaan die gekenmerkt zal worden door schaarste aan schoon water, voedsel, brand- en grondstoffen, iets waar we in het Westen langzamerhand van bewust beginnen te worden (we zijn hier ook in de laatste eeuw de grootste gebruikers/verspillers van geweest) en ook bewust dat het zo niet door kan gaan. Alleen maar logisch dat de grote arme massa's in de niet Westerse landen willen wat het Westen heeft gehad en het is hard dat ze nu worden geconfronteerd met een wereld van toenemende schaarste.

Over het geloof: ik denk dat geloof in het 'heidense' westen aan een opleving is begonnen maar niet meer met de nadruk op het 'Ware' van het geloof maar op de individuele geloofsbeleving, los van religies en kerkelijke organisaties maar in ieder geval een harde scheiding van kerk en staat. Het is denk ik slechts n fase in de ontwikkeling van onze godsbeleving. En kijken naar wat het 'ware' geloof is wordt dan onbelangrijk; in die zin een gepasseerd station.

Groet,
Frank
30 december 2010 17:22:48
Tjeemig, ik ben blij dat mijn gedachten op dat gebied zeer simpel zijn: leef je leven en doe het. Al dat gefilosofeer hoe het beter zou kunnen zijn is hopeloos, lees de geschiedenisboeken...
30 december 2010 17:46:33
Hi Peter,

Niet 100 maar 200 percent .Veel meenemen uit de geschiedenis,
Het maakt mensen rijk (denk ik)
maar we kunnen het leven van Nu niet ontwijken.
salam
Iskander
30 december 2010 19:09:15
Hi Peter,
Bezig zijn met gedachten van jezelf en van anderen is ook je leven leven en als je de geschiedenisboeken inderdaad leest dan is het juist dat talent om je hersens te gebruiken op een manier zoals mensen dat doen dat het verschil maakt tussen hangen in de bomen met een banaan in je smoel en een reactie schrijven naar aanleiding van een verkondigde mening. Of je moet het inderdaad heel simpel willen houden , maar dan kan je alsnog naast dat andere wezen in die boom hangen en die banaan gaan verteren. Ik denk echter dat die simpelheid je al vlug de strot uit zal komen en dat je blij zult zijn dat je weer op een digitaal scherm een stukje tekst, door anderen geschreven - misschien wel aan de andere kant van de wereld - kunt lezen en via een geautomatiseerd difitaal systeem binnen enkele seconden kunt antwoorden. Hoe dat zo gekomen is? Lees die andere stukken in de geschiedenisboeken ook maar.

Groet,
Frank
31 december 2010 07:00:55
Hi Frank,

Volgens mij hebben we het inmiddels over zeer verschillende zaken, mijn interesse ligt in Indonesi, die Indootjes pak ik er af en toe bij omdat zij het product van de koloniale geschiedenis zijn. Echter hoe de consumptiemaatschappij in NL werkt en wat men in dit land allemaal met het geloof uitspookt zoekt men maar lekker uit, is mijn pakean niet.

Gruces
Lon
31 december 2010 08:22:09
Echter hoe de consumptiemaatschappij in NL werkt en wat men in dit land allemaal met het geloof uitspookt zoekt men maar lekker uit, is mijn pakean niet.
Het mijne ook niet :-)
31 december 2010 08:33:07
Hi Lon en Peter,

Wach effies, voor de goede orde ;-) dat intresseert me dus ook geen bal..
31 december 2010 10:03:30
Hi Boys,

Het interesseert mij wel omdat het een globaal probleem is/wordt en op zeer korte termijn zal inwerken op ook landen als Indonesi. Maar jullie hebben gelijk, dit is niet het forum voor een dergelijke discussie. Excuses aan de eigenaar van dit blog, Londoh.

Groet,
Frank
31 december 2010 10:30:02
sorri ja aku off-topic dulu, aku kepengen ngomong bahasa indonesia n aku tau pak londo punja bahasa indonesia lantjar banget. aku off-topic soalnja aku nda tau mesti tulis ini dimana lai. pak londo, aku berminat didalam perbedaanja antara malaju(bahasa itu njang kita orang punja opa dan oma betjara di tempo dulu) dan bahasa indonesia. aku tau bahwa pak londo banjak tau tentang sedjarah indonesia/hindia-belanda, djadi aku kira pak londo pasti tau itu djuga.

salam dari orang indo-europah generasi ketiga/keampat njang lahir dan besarin di tana blanda. aku ada marasa sedih bahwa orang indo-europah(generasi pertama) njang pinda ke tana blanda dulu ndak kasi adjar malaju/bahasa indonesia ke mereka punja anak2/tjutju2
04 januari 2011 19:48:02
Bahasa Melayu adalah dasar bahasa Indonesia, tapi bahasa Indonesia pernah di Javanisasi di zaman Orba. Ada buku yang sangat bagus tentang hal ini: Tempo Doeloe Antologi sastra pra-Indonesia oleh Pramoedya Ananta Toer. Aku pernah menulis tentang antologi tsb. DISINI. Penerbit : Lentera Dipantara - Jakarta. Ada buku lagi tentang sejarah bahasa Melayu Bahasa Melayu Bahasa Dunia. Sejarah Singkat oleh James T. Collins. Penerbit: Yayasan Obor Indonesia, hasil kerjasama dengan KITLV Jakarta. Yang dua buku diatas dapat dibeli di Indonesia.

Di Belanda bisa beli di toko buku sekon (antiquarisch) "Handleiding tot de kennis der Maleische taal oleh Dr. J.J. de Hollander. Bukunya cukup kuno, dari abad ke-19, tapi yang paling laku di zamannya. Dahulu buku sangat penting untuk mempopularisirkan bahasa Melayu. Juga ada Van Ronkel Maleisch Woordenboek oleh Prof. Dr. Ph. S. van Ronkel. Maleisch Nederlands & Nederlands Maleisch in de officieele Maleische spelling.
06 januari 2011 10:55:08
Jadi pasar melayu ndak ada? Aku tau banyak kata2 yang aku pake, orang indonesia disana ndak mengerti ato nda dipake lagi. kaya 'LABANG' nyamuk(mug neerslaan), KELEK, (skrg ketek), kuping LOWO(flaporen), kebatju(foutje), nglencer(slenteren), mulut 'TREMBEL', cengeng 'GEMBENG', KAPAL UDARA, aku punya nama( skrg nama aku), kita orang/kamu orang (skrg kita dan kamu saja).

pak londo belajar bahasa indonesia dimana? lancar banget sih, aku slalu malu kalo ngomong di indonesia soalnya aku punya bhs indonesia ndak begitu halus. sebetulnya mau belajar bhs indonesia yang halus juga. aku belajar bhs indonesia sendiri jadi gak perna ambil kurus.

btw makasih ya untuk buku2 titel ttg bahasa itu, nanti ta mau cari buku2nya..

hormate
06 januari 2011 12:17:23
Mas Indo Yth,
Memang bahasa Melayu pasar masih ada, tapi arti tidak ada lagi. Dulu dipakai oleh orang pedagang, pejabat dll untuk berkomikasi dengan orang di pelabuhan-2 atau wilayah dikuasai. Begitu orang Ambon sudah ngomong bahasa Melayu sebelum orang Belanda datang disana. Banyak orang turis ngomong sejenis bahasa Melayu pasar karena pikirannya bahasa Indonesia adalah bahasa gampang, kalau belajar 300 500 kata bisa berkomunikasi. Intinya memang benar, tapi berkomunikasi seperti seorang bocah, bikin tetawa (brabbel Maleis)

Banyak wilayah di Indonesia punya bahasa sendiri, bahasa daerah namanya. Basa Sunda di Jawa Barat, basa Jowo di Jawa Tengah dan Timor, bahasa Madura di Madura. Bagean besar orang Indonesia menguasai dua bahasa. Biasa bahasa daerah di nomorsatukan, kalau di Jawa basa Jowo, di Sunda basa Sunda. Begitu seorang Jawa suka campur bahasa Indonesia dengan kata-kata Jawa, Sunda dengan kata Sunda. Kalau lihat daftarmu: kuping adalah bahasa Jawa, Indonesia: telinga. Kata-kata di awail dengan NG adalah kata dari bahasa Jawa. Kita orang adalah bahasa Indonesia Timor, dalam bahasa harian biasa orang pakai torang seperti dorang = dia orang.

Aku belajar bahasa Indonesia di pingir jalan di pulau Java, ngomong, pakai kamus dan membaca Kompas setiap hari. Aku minta maaf kalau ada banyak salah dalam tulisan ini, tidak biasa menulis bahasa Indonesia untuk saya, tapi sekali-kali tidak apa-2 toh.

Salam dari Mokum Barat Lama

Londoh
07 januari 2011 13:00:14
De Indische site Indisch4ever promoot kookcursussen op Bali. Ja Bali of all places, het eiland waar men helemaal niet kan koken. Dit wordt er beweerd:

Culinaire Bali reis met Lonny.
U krijgt de gelegenheid om een unieke culinaire reis te maken. Een tocht naar de hemel van de traditionele Indonesische keuken: Bali. We gaan terug naar de wortels, de oorsprong van het eten waar we samen zo intens van kunnen genieten


HIER te vinden. Lekker wortels eten op Bali, vele Indos denken tegenwoordig dat ze afkomstig zijn van Bali.
09 februari 2011 11:23:40
Van de tien mensen die de naam Indonesia horen,
denken er negen aan bali .
Een (alweer) mooi voorbeeld is die site van die Rooje.
Eindeloos gelul over bali ,afgewisseld met de dagelijkse,
portie "hebnikstedoen" gezwets .
09 februari 2011 15:55:49
Ja ik snap nog steeds niet waarom vakantiegangers de halve wereld rondreizen om daar (Bali) geconfronteerd te worden met een cultuur die totaal niets te maken heeft met Indonesi. Jammer, dichterbij Nederland heb je voor de helft van de prijs hetzelfde: zuipende Polen, Russen en andere nationaliteiten. Geen Aussies die vind je het hele jaar door aan de Costa's van Bali...
09 februari 2011 17:53:42
Hi Peter,
Helemaal waar .
Bali heeft natuurlijk ook de naam.
Daar moet je toch minstens 1x geweest zijn.;-)
Snap die mensen niet.spaanse costa's,algarve,
kreta,noem maar op :kost de helft enne ,
zelfde als kutah enz .suipe en witte beene.
iska
09 februari 2011 18:26:41
Hallo mensen,
Heb begrepen dat Indonesi heel veel verschillende culturen herbergt waarvan die op Bali er slecht een van is en dat daarnaast de Indonesische culturen ook weer sterk benvloed zijn door de Indiase cultuur en de andere Zuidoost Aziatische culturen. Is het verschil tussen die verschillende Indonesische culturen inderdaad zo opvallend hedentendage? En de invoeld van de niet-Indonesiche culturen, is die nog goed zichtbaar voor de gewone man? En ik schrijf 'gewone man' omdat ik niett de geschiedkundigen of antropologen bedoel.
13 februari 2011 17:47:18
Wat mij betreft zet ik een punt achter deze thread "Wat is indisch."
We (ik) hadden een en ander best kunnen afdoen met een kwart pagina.

Toen de Nederlanders naar Indie gingen vermengden een aantal van hen zich met de inlandse schonen. De nakomelingen daarvan werden bastaarden genoemd, blasteran of indo's.
Indo's zo worden zij nog steeds in Indonesie genoemd, want de vermenging gaat daar nog steeds door.
Die indo's waren samen met de priyai (de inheemse elite), en natuurlijk ook met de Europeanen (Nederlanders), de dragers van de Europese cq Westerse cultuur.

Indisch is volgens oude opvattingen alles wat afkomstig is van Indie=Hindia=India. Immers men dacht dat indonesie een verlengstuk was van India.
Vooral in cultureel opzicht. Indisch is dan ook een bijvoeglijk naamwoord van Indie,
"Ja, dat kunstvoorwerp is indisch, dat komt uit indie.", kun je af en toe horen in het programma "Tussn kunst en kitsch".

Volgens nieuwe opvattingen was (is) de Indisch cultuur een vermenging van Nederlandse (Europese) en Indonesische (Javaanse) elementen.
Ook die vermenging gaat daar nog steeds door, maar wordt niet indisch genoemd. Indonesisch misschien?

In de eerste decennia van de vorige eeuw onstond in Indie ook een bouwstijl die we Indisch noemen.
Vertegenwoordigers daarvan waren onder andere F. Ghijsels, Henri Maclaine Pont, Thomas Karsten.

Tegenwoordig is iedereen vrij om zich om welke reden dan ook indisch te noemen.
Dezelfde vrijheid die John Kennedy had, om tijdens een bezoek aan Berlijn:"Ich bin ein Berliner" te zeggen.

Amien.
20 februari 2011 09:16:49
Hoi Ed,
Denk dat een kwart pagina te weinig eer doet aan al die gedachten die vanuit verschillende perspectieven een bundeling van subjectieve waarheden heeft opgeleverd.Van doordacht , interessant naar tenenkrommend. Ik neem aan dat nog andere antwoorden op de vraag mogelijk zijn en ook bestaan maar een volledige inventarisatie zal wel onmogelijk zijn. Heb het wel allemaal met veel plezier gelezen dus alle betrokkenen dank voor jullie inzichten.

Groet,
Frank
27 februari 2011 17:17:49
Dag Frank,

Zoals je in mijn laatste bericht wellicht zult hebben opgemerkt, heb ik twee onderscheidingen gemaakt.

1. Indisch in de kunst en architectuur: de synthese van Hollandse en Javaanse (Indonesische) elementen.
2. Indisch zoals in de wat neerbuigende benaming voor indo of een indische jongen. Daar weten we alles van toch?

We nemen nog kontakt op met elkaar, kunnen we verder ngobrollen.
27 februari 2011 18:59:39
Ik ben zo brutaal om hier een oproep te doen die buiten de discussie valt. Want deze belanda vind de kondee zo prachtig en vrouwelijk, maar kan geen relevante informatie op internet vinden.
Als iemand mij kan vertellen waar ik de zwarte wrong die onder het haar wordt gezet kan kopen?
En als iemand mij dan ook nog kan vertellen hoe ik daarbij kondee kan maken van mijn lange haren, dan maak je me erg blij.
Alvast bedankt voor de moeite.

Groeten van Sylvia
05 februari 2013 14:36:07
Na lange tijd een terugblik op dit topic zag ik dat het de meeste lezers aantrok. Reden te meer om aan te nemen dat de benaming indisch voor veel mensen nog onduidelijkheid schept, maar vooral veel belangstelling trekt.

Op deze pagina, zie onderstaande link, wordt geprobeerd het begrip indisch politiek/etnisch te verklaren dan wel af te leiden.
Deze pagina bevat ook een verwijzing naar een andere pagina met daarop een tirade van een bekende indische persoonlijkheid mbt indisch.
Kritiek van binnenuit zou je kunnen zeggen

http://www.astaga.nl/indonesie/indisch/index.htm
09 februari 2013 13:18:51
Hier een yiu di Korsou (Curacaoneaar / Belanda Karibik) damn,.. ik welke catagorie val ik eigenlijk.......hahaha,.. geen ID crisis hier ofzo,... ben wel een mengelmoesje,...
Ik vraag me gewoon af waar al die mooie mensen en dat lekker eten vandaan komt. Ik hou veel van golfsurfen en weet dat het daar uitstekend is om het daar in Indonesie te doen is.... (zo'n beetje de beste surf plekken op aarde bevinden zich daar) - vind het vanuit een geschiedkundig perspectief ook heel interessant... wat de overeen komsten betreft van NL'se invloed en diaspora... in de taal en kultuur....

Hier op Curacao bevindt zich ook een groepje dat vanuit Indie/NL hierheen gekomen is.... en er zijn er ook die van Java/Suriname hierheen gekomen zijn. Ik zelf heb geen indisch bloed zover ik het weet.

Lijkt me gewoon een heel facinerend land.
25 februari 2013 16:18:30

Uw reactie

: :

Reacties worden eerst beoordeeld alvorens te verschijnen.